Recenzia – Xiran Jay Zhao: Železná vdova

Železná vdova

Keď bola dieťaťom, zmrzačili jej chodidlá. Mala ostať podriadenou bytosťou, no hnev ju predurčil, aby sa stala vykonávateľkou pomsty.


Xiran Jay Zhao (oni/im) patria skrz naskrz k moderným a mladým autorkám a autorom. Sú čínsko-kanadského pôvodu a už pred vydaním knihy tvorili memečká, cosplaye a zároveň aj videá zaoberajúce sa čínskou históriou.

Svoju prvotinu Železná vdova zasadili do akejsi alternatívnej verzie Číny nazývanej Chua-sia. Tá sa už po stáročia zmieta v bojoch proti hmyzu podobným chun-tunom. Ľuďom neostáva nič iné, len nasadnúť do mechanických kukiel a bojovať. Podobne ako napríklad vo filme Pacific Rim, aj tu obrovský kolos ovládajú dve osoby.

Celkovo svet Chua-sie pôsobí ako psychedelické prepojenie moderných strojov a histórie plnej barbarských zvykov, ktoré nútia mladé dievčatá nechať si zlomiť obe chodidlá, aby tak mali malú lotosovú nôžku. Xiran Jay Zhao sa nevyhýbajú opisom utrpenia, ktoré museli čínske ženy skutočne po stáročia zažívať. Prvotná zlomenina totiž bola len začiatočným drastickým krokom k ich celoživotnému utrpeniu.

„Je to priam smiešne. Muži nás tak veľmi chcú pre naše telá, ale zároveň nás nenávidia pre naše mysle.“ (s. 100)

Inšpiráciu čínskou mytológiou a vierou je cítiť z každého riadku príbehu. Kukly pilotov sa ovládajú silou čchi. V kokpite sa vždy nachádza ženské jin a mužské jang sedadlo, ktoré sa na pilotov pripájajú cez akupunktúrne ihly. Z boja sa však vracajú len muži.

V tomto svete žije aj osemnásťročná Ce-tchien Wu, ktorej postava je voľne inšpirovaná jedinou čínskou cisárovnou s rovnakým menom, vládnucou koncom siedmeho storočia. V knihe je z nej nahnevaná mladá žena, rozhodnutá pomstiť smrť svojej sestry. Hoci sa doma stretáva s mladým Ji-čim, synom mediálneho magnáta, rozhodne sa neprijať jeho žiadosť o ruku. Namiesto toho si zvolí osud konkubíny bojového pilota. Dúfa, že sa dostane dostatočne blízko k mužovi, pre ktorého umrela jej sestra. Na rozdiel od iných dievčat však nesníva o magickom spojení s ním, ale o jeho vražde.

V literatúre pre mládež sa v poslednom čase čoraz častejšie vyskytuje typ nahnevanej mladej ženy. Častokrát v spojení s polohou antihrdinky. Ak ste čítali sériu Maková válka od R. F. Kuang, bude vám jej temná atmosféra povedomá. V Železnej vdove sú však kvôli zaradeniu do kategórie pre mládež mnohé koncepty zjednodušené. Kniha je takpovediac manifestom ženy, ktorá už nedokáže znášať útlak spoločnosti. Niekto by ju mohol nazývať feministickou, no to je veľmi povrchná charakteristika. Samotná Ce-tchien tiež často skĺzne od podporovania žien k ich odsudzovaniu, no aj to je súčasťou prerodu spoločnosti.

„Veď nohy mi zlámala moja stará mama.
A moja matka nútila mňa a moju sestru, aby sme sa obetovali ako konkubíny, aby si náš brat mohol v budúcnosti dovoliť nevestu.
A boli to dedinské tetky, ktoré ohovárali každú dievčinu, čo sa ešte nevydala, hoci sa neustále sťažovali na svojich mužov. A potom pogratulovali čerstvej matke za to, že bola „požehnaná“ chlapcom, napriek tomu, že samy boli ženami.“ (s. 210)

Tiež spočiatku odsudzuje aj všetkých mužov, jej pohľad sa však postupne mení, keď spozná najobávanejšieho pilota kukly Rumelkového vtáka – Ši-min Liho. Ten je odsúdený za vyvraždenie celej svojej rodiny. Postupne sa však Ce-tchien dozvedá viac o jeho pohnútkach a otvárajú sa jej oči. Spoznáva hĺbku skazeného systému, ktorý drží na uzde rovnako ženy aj mužov. Ich vzťah navyše nie je súkromný, keďže všetci v krajine čakajú na vytvorenie stabilného páru pilot-konkubína. Veria, že im takýto pár pomôže vyhrať vojnu. Ich spolunažívanie je teda ostro sledované spoločnosťou. Celý proces sa mení na zvrátenú show, o ktorej každý vie, kto z páru sa pravdepodobne nevráti živý. Železná vdova tak v mnohých ohľadoch pripomína sériu Hry o život.

Kniha je písaná v prvej osobe. To je niekedy na škodu, keďže stretneme mnoho zaujímavých postáv, ktorých pocity nepoznáme. Autor/ka sa do príbehu rozhodli vložiť aj koncept bisexuality a polyamorie. Pri druhom spomenutom ide v podstate o typ vzťahu, keď majú romantickú väzbu medzi sebou viac ako dve osoby. Pre niekoho by toto mohla byť tá podstatná časť, no Xiran Jay Zhao s ňou pracujú dosť vlažne, keďže reálne dostane v knihe len málo priestoru na to, aby vyvolala silné emócie. Celkovo mohla byť kniha pokojne rozdelená aj na dve časti, aby sa autor/ka mohli pohrať s vnútorným svetom postáv a ukázať viac interakcií v rámci trojice Ši-min Li (pilot), Ji-č’ (prvý partner) a Ce-tchien. V podstate to platí nielen pre romantickú linku, ale aj pre ostatné zložky románu. Autor/ka sa často snažia ukázať všetko naraz, a tak sa často kĺžu iba po povrchu.

„Z čoho iného vychádza žiarlivosť, ak nie z neistoty, zo strachu, že ťa kvôli nemu stratím? … Ty nie si vec, ktorú si môžem udržať alebo vziať, a láska nie je vzácny prameň, o ktorý treba bojovať. Láska môže byť taká nekonečná, ako veľmi dokážeš otvoriť svoje srdce. … Či sa dvaja dokážu urobiť šťastnými už len tým, že sú spolu.“ (s. 274)

Atmosféru sem-tam narúšajú slová, ktoré autor/ka používajú. Pilotov občas nazvú chalani a obsluhujúce ženy tetušky. Železná vdova síce nie je dokonalou knihou, no jej nedokonalé časti do seba zapadajú tak, že vytvárajú príťažlivý príbeh plný moderných posolstiev. Hlavná hrdinka Ce-tchien je na konci iná ako na začiatku. Hoci nebola nikdy naivná, jej počiatočný hnev sa po záverečných udalostiach prehĺbil a vytryskol naplno. Uvidíme, čo si pre ňu Xiran Jay Zhao pripravia v ďalších častiach.

Hodnotenie: 80%

Knihu Železná vdova si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Železná vdova si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Železná vdova
Séria: Železná vdova 1
Žáner: fantasy, scifi, young adult
Autor/ka: Xiran Jay Zhao
Vydavateľstvo: Slovart
Preklad: Katarína Kvoriaková
Počet strán: 392
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Väzba: brožovaná


Súvisiaci link

Predstavujeme: Xiran Jay Zhao: Železná vdova


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


11. mája 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií