Recenzia – Ursula K. Le Guinová: Vyprávění

Le Guinova - Vypraveni

Vyprávění nie je kniha o príbehu, strhujúcich zvratoch či napätí, čo nedovolí nadýchnuť sa. Napriek tomu ju nepustíte z rúk. A to je dobre, pretože tento román sa nedá čítať po malých kúskoch. Okrem trochy filozofovania a dlhého putovania v sebe skrýva ešte posolstvo. Zamyslíte sa nad nutnosťou komunikovať, rozprávať o veciach okolo a naučiť sa nezabúdať na tých, ktorí prešli našimi životmi.

„Na počiatku bolo Slovo a slovo bolo u Boha a Slovo bolo bohom. Všetko začalo jestvovať prostredníctvom neho a bez neho nezačalo jestvovať nič…“
(Evanjelium Sv. Jána 1:1–3

„Máz Elyed,“ zeptala se, „co to vlastně děláš?“
„Vyprávím, yoz Sutty.“
„Ano. Ale ty příběhy, všechny ty věci, co vyprávíš, co dělají ony?“
„Vyprávějí svět.“
(Vyprávění str. 130)

Kto nepozná silu slova? Články v novinách, rečnícke prejavy, texty piesní, knihy… To všetko má moc boriť aj stavať. So Slovom z Jánovho Evanjelia je to trošku zložitejšie, no vystihuje to sčasti podstatu toho, o čom Vyprávění je. Slovo znamená život, no aj rozsudok. V rozhovoroch ožíva skutočnosť aj prikrášlená história, dávno mŕtvi ľudia sa vracajú k životu a poznanie sa nedostáva iba do uší, myslí, ale aj do sŕdc poslucháčov.

Sutty je Pozemšťanka – Terannka. Počas detstva prežila veľmi kruté časy, keďže po príchode mimozemskej civilizácie časť obyvateľov Zeme vyvolala revolúciu so snahou prinútiť každého, aby veril v ich Boha. Zatvárali školy a kto nezdieľal nadšenie pre danú ideológiu, bol uväznený či popravený. Pálenie kníh, likvidácia inteligencie pre nevhodný pôvod alebo názor. Z takéhoto prostredia prišla Sutty na vzdialenú planétu, kde mala nájsť iný, lepší svet. No to, čo našla, ju šokovalo. Akania robili práve tie veci, ktorých sa Pozemšťania mali vyvarovať. Zvolili si cestu ničenia všetkých vyznavačov pôvodných tradícii, všetkého, čo súviselo s históriou a starým spôsobom života, nebolo vedecky overené, podložené a schválené. No Sutty má šťastie. Prišla z inej planéty, je pozorovateľkou, má možnosti. Keď dostane povolenie odísť z Dovzy (veľkomesta, v ktorom sa dovtedy musela povinne zdržiavať) do vzdialenej provincie a pátrať po zvyškoch minulosti Aky, chopí sa jej. Dostáva sa do mestečka Okzat-Ozkat, medzi jednoduchých ľudí žijúcich blízko majestátnej hory Silong. U nich sa učí prastaré vedomosti a zvyky nazývané Rozprávanie – Vyprávění. Vďaka učiteľom rozprávania – máz –, vystúpi na horu Silong. Tam, vo výšinách, v náručí tohto skalného masívu, objaví poznanie aj pokoj svojej utrápenej a neistej duše.

„My nejsme vně světa, yoz. Víš to? My jsme svět. My jsme jeho jazyk. A tak žijeme a svět žije také. Chápeš? Když nebudeme říkat žádná slova, co zbyde z našeho světa?“
(máz Elyed, Vyprávění, str.133)

Je ťažké knihu Vyprávění opísať, zhodnotiť, vyzdvihnúť klady a vypichnúť zápory. Ani hlavná hrdinka dlho nedokázala objaviť správne slová, ktoré by Vyprávění definovali. Ja tiež neviem nájsť slová verne vystihujúce tento príbeh. Je o premýšľaní, zachovávaní všetkého krásneho, o tom, že aj my sami rozprávaním zachovávame a tvoríme svoj vesmír.

„Ale co je to posvátnost?“
„Co je pravdivé – to je posvátné. Co bylo protrpěno. Co je krásné.“
(máz Unroy, Vyprávění, str. 183)

Obyvatelia Aky po prílete pozemšťanov zavrhli svoju minulosť. Stali sa posadnutí technologickými vymoženosťami a dali sa budovať Korporátny, svojim spôsobom totalitný štát, ktorý systematicky likviduje tisícročnú históriu. Správne je len to, čo schváli vláda…všetko ostatné je postavené mimo zákon. Ľuďom, žijúcim v rokoch socializmu, budú mnohé veci dôverne známe.

Kam vedou mě mí průvodcové v laskavosti své,
tam jdu za nimi, jdu za nimi zlehka
a v prachu za námi
nezůstávají stopy.
(Verše neznámej básne, Vyprávění, str. 75)

V slovách, ktoré sami hovoríme, rovnako, ako v rozprávaní máz z Aky, ožíva minulosť. Nečakajte román o vyspelých technológiách, putovaní po najvzdialenejších kútoch univerza. Je to cesta časom, v ktorom smrť nehrá žiadnu rolu. Svet je živý len preto, lebo ho ukrývame v našich myšlienkach a slovách.

„Kousek zlata hledej ve smetí“ Príslovie z Aky Vyprávění str. 113–114

Kniha nie je tým, čo si pod sci-fi predstavujeme. Áno, sú tam cudzie svety, mimozemské civilizácie… No podstatný je príbeh o hľadaní strateného poznania, histórie, seba samého. O spoznávaní toho, čo je hodnotné, o nachádzaní zlata v kope odpadkov. Hlavná hrdinka to nakoniec pochopila. Vyprávění inšpiruje a preto verím, že a čitatelia sa zamyslia nad tým, ako veľmi treba rozprávať príbehy, komunikovať alebo sa naučiť nezabúdať na ľudí, ktorí prešli našimi životmi a zanechali v nich nemiznúcu stopu. Lebo presne v tejto drobnosti tkvie zázrak nesmrteľnosti.

Knihu Vyprávění si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vyprávění (orig.: The Telling)
Autorka: Ursula K. Le Guinová
Vydavateľstvo: Gnóm
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Počet strán: 248
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788090612419


4. septembra 2018
Ena