Recenzia: Temnota z Pressburgu (Kladivák 1)

Temnota z Pressburgu - obalka

Originalita a tvorivý prístup sú vraj prínosom. V niektorých prípadoch nie. Napríklad, keď vám niekto ponúkne rezeň, čakáte poctivý kus mäsa vypražený v trojobale. Nie vysušený plátok kuraťa ugrilovaný v múke. No a ak dostanete v knižnej podobe s „kulhánkovinu“, tiež neočakávate Hollého Selanky…

Temnota z Pressburgu sa jednoznačne radí do skupiny veľmi akčnej a ešte o niečo viac krvavej fantastiky. Priekopníkom tohto žánru je v našich krajinách Jiří Kulhánek. Pokračovateľmi sú napríklad Miroslav Žamboch alebo František Kotleta a v slovenčine teraz aj Janko Iša.

A čo na nás v temnote čaká? Hlavný hrdina, ktorým je v tomto príbehu Kladivák. Človek s mechanickou rukou, ktorá dokáže meniť svoje rozmery, liečiť svojho hostiteľa a prepožičiava mu výraznú silu. Ako keby ste skrížili Hellboya s Wolverinom. K týmto dvom si pridajte ešte kúsok Marva, a to z dvoch dôvodov. Príbeh je celý rozprávaný v tomto štýle a silne pripomína noir. Kladivák zabíja, hláškuje a popri tom vedie vnútorné monológy. Pressburg alebo teda alternatívna verzia Bratislavy je zase také Sin City na slovenské pomery. Mám kamaráta, ktorý blúdiac v New Yorku strávil nevedomky niekoľko hodín v noci kráčaním Harlemom. V Pressburgu by sa svitania nedožil, pretože už o desiatej večer by z neho bola čerstvá obeť. Ak poznáte terajšiu Bratislavu, budete príjemne prekvapení. Pressburg obsahuje totiž odkazy na skutočné miesta, ktoré sa v meste nachádzajú. Aj zopár takých, čo už padli za obeť developerom.

Príbeh ako taký je presne to, čo bolo povedané v úvode. Ničím príliš neprekvapí, ale zato splní očakávania, keď viete do čoho idete. Hlavný hrdina sa objaví tam, kde sa s nami rozlúčil vo svojej debutovej poviedke. Vo vodách Dunaja. Dostane sa najskôr na úplne dno, aby si mohol vybudovať dostatočnú nenávisť voči zápornej postave. Keď sa konečne od neho odrazí, svižnými tempami pláva smerom hore, kde tuší svojho antagonistu. Samozrejme, ak by to doteraz nebolo jasné, voda, ktorou sa prediera, sa postupne zmení na krv. Nepriateľov, priateľov, spolubojovníkov ako aj náhodných okoloidúcich. Toto všetko odsýpa svižne, bez hluchých miest až k finálnemu stretnutiu s hlavným záporákom.

Ak by som mal zostať pri kulinárskom prirovnávaní k rezňu, tak kus mäsa v podobe Kladiváka je skutočne dosť veľký. Soli, ktorou sú jeho hlášky či čierny humor, je tak akurát. Dej ho naozaj namočí a obalí do trojobalu. No a potom zostáva už len samotné smaženie. Tento rezeň je na panvici primerane dlho, vytiahnutý v ideálnom okamihu, keď je do chrumkava vypražený. Pre rodených prešporčanov sú ako neoddeliteľná príloha servírované miesta, na ktoré môžu nostalgicky spomínať. Ak sa vám teda po zadefinovaní, že ide o „kuhánkovinu“ zbiehajú slinky, knihu bez zaváhania odporúčam. Ak však hľadáte niečo odlišné, či originálne, skúste inú kuchyňu.

Knihu Temnota z Pressburgu môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou až 30 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Temnota z Pressburgu
Žáner: splatter
Autor: Janko Iša
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Počet strán: 256
Rok vydania: 2016
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788089718801


Súvisiace linky

Prichádza Temnota z Pressburgu

Pozvánka: Temnota z Pressburgu zaútočí na Bratislavu

Oficiálna stránka Kladiváka

Cena Fantázie: Kladivák – Janko Iša


9. marca 2017
Richard *Gullath* Bojničan