Recenzia - Stano Fatul: Dotyk draka

Dotyk draka - obálka

Možno mám jednoducho smolu, ale zatiaľ som nenatrafil na dobrý fantasy román, ktorý by mal menej ako 300 strán. Mám na mysli najmä knihy odohrávajúce sa vo vlastnom fiktívnom svete, ktorý má vyzerať uveriteľne. To si vyžaduje určitý priestor a nepomôže ani mapa na vnútornom obale.

Lenže román nemôže byť plný detailov, musí sa v ňom aj niečo diať. A nezabúdajme na postavy, ktoré chcú, aby sme ich milovali a nenávideli. Keď sa vám do rúk dostane malá knižka ako Dotyk draka, sú namieste obavy, ktorá z týchto častí bude trpieť na úkor ostatných. Atmosféra sveta, dej alebo postavy?

Nájsť medzi nimi správny pomer je ako piecť koláč bez receptu – pri troche šťastia vznikne niečo jedlé, no môžete si privodiť žalúdočnú nevoľnosť. Ako sa s touto výzvou popasoval mladý slovenský autor?

Hrnček deja

Dotyk draka je prvým dielom z plánovanej série Lysanthys, čo je tiež názov krajiny, v ktorej sa príbeh odohráva. Ľúbezná to zem, ktorá je však dlhé roky sužovaná mocou krutého Temnovládcu. Jediný, kto sa mu môže postaviť, je mladý chlapec Drake. Jeho osudom je stať sa ďalším v línii Ochrancov, ktorí chránia Lysanthys a jeho obyvateľov.

Klišé? Jasné ako facka. V knihe je ich neúrekom, to však nie je jej najväčšia slabina. Na takom malom rozsahu sa tu toho deje priveľa. Po celý čas sa neviete zbaviť dojmu, že rozpočet určený na publikovanie prinútil autora stlačiť príbeh tak, ako sa len dalo. Dej je tým pádom príliš dynamický, no jeho tempo nepomáha udržať čitateľovu pozornosť, práve naopak.

Treba tiež spomenúť samotný názov knihy, ktorý mi po prečítaní pripadá úplne mimo. Nejaký drak sa tu síce mihol, no celá časť s ním nedávala žiadny zmysel.

Lyžička atmosféry

O samotnom svete Lysanthys sa toho veľa nedozvieme. Žijú tu, ako inak, rôzne fantastické rasy, ktoré viac či menej zasahujú do príbehu. Okrem ľudí významnú úlohu zohrávajú vlkolaci, občas sa objavia aj škriatkovia, dokonca sa tu ukázal aj upír a kyklop. Aspoň sme sa zaobišli bez elfov.

Pritom by sa žiadalo spoznať túto krajinu lepšie. Možno som len nespokojný frfloš, ale odbavenie fiktívneho vesmíru vyjadrením, že vyzerá rovnako ako náš stredovek, ma neuspokojí. Čo trápi bežných ľudí a prečo sa už dávno nevzbúrili? Prečo niektoré mestá podporujú Temnovládcu a iné nie? A ako vlastne funguje tá mágia? Na žiadne pravidlá tu nenarazíte. Zostáva len dúfať, že aspoň autor ich má nejako premyslené, len bol lakomý sa o ne podeliť.

To, čo krajine Lysanthys chýba, je život. Bez toho si o mesiac na jej meno ani nespomeniete.

Štipka postáv

Nie, nie je ich málo. Postáv je na takú malú knižku viac než dosť, ale ani jedna z nich nedostala dostatok priestoru, vrátane hlavného hrdinu. Ako je spomenuté vyššie, chvíľu to trvá, kým si k postavám čitateľ vybuduje nejaký vzťah. Nestačí, že niektoré autor označí ako zlé a iné ako dobré, keď čitateľ nechápe motívy ich správania. Nedostatok logiky a teatrálne dialógy tomu tiež veľmi nepomáhajú. Dokonca ani hlavný hrdina si nemá čím získať čitateľove sympatie, po dočítaní pre vás zostane rovnako cudzím človekom ako na začiatku.

Poleva

Napriek tejto kritike však kniha prináša aj zopár detailov, ktoré sa vám zapáčia. Každá kapitola začína krátkou básňou, pričom niektoré sú celkom podarené. Tento nápad sa mi veľmi pozdáva a oceňujem, že sa autor rozhodol nudné číslovanie kapitol ozvláštniť.

Dotyk draka je nevyváženou knihou. Ani jedna časť nie je dostatočne dotiahnutá, takže výsledok je veľmi rozpačitý. Bez obalu priznávam, že som sa do jej čítania musel nútiť, pretože ma nedokázala vtiahnuť do príbehu.

Pre mladších čitateľov kniha môže byť uspokojivým prázdninovým čítaním. Náročnejší fanúšikovia fantasy asi siahnu po niečom inom.

Knihu Dotyk draka si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dotyk draka
Kniha Lysanthys 1
Autor: Stano Fatul
Vydavateľstvo: vlastným nákladom
Rok vydania: 2018
Počet strán: 210
Autor obálky: Brian Males
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–972644–1–3


Súvisiaci link

Predstavujeme Dotyk draka, prvý diel Knihy Lysanthys


26. júna 2018
Michal Hosťovecký