Recenzia: Sci-fi krimi triler V tieni Zeme od Rolanda Oravského

V tieni Zeme - obálka

Kombinácia vedeckej fantastiky a kriminálnej zápletky je lákavý námet. Vyvážiť obidva koncepty tak, aby boli spokojní priaznivci oboch táborov, ale už nemusí byť až také jednoduché. Pomerne úspešne sa to podarilo Rolandovi Oravskému v románe V tieni Zeme, v ktorom skombinoval okrem spomenutých žánrov aj mysteriózne až hororové prvky.

Počas čítania som sa nemohol zbaviť dojmu, že autor priamo nadväzuje na niektoré motívy z próz Isaaca Asimova. Ale to je len asi zhoda okolností spôsobená vplyvom pozitivizmu a racionality ako nástrojov na riešenie aj tých najzamotanejších situácií u Asimova aj u Rolanda Oravského a presvedčením oboch spisovateľov o rozumovom skúmaní ako základnom prístupe k svetu. Roland Oravský je svojou profesiou lekár a jeden z redakcie Lovcov šarlatánov. Na pasážach sústredených na medicínske postupy je naozaj vidieť, že ich písal odborník. Rovnako pri častiach venovaných náboženstvu môžete mať dojem, že ste natrafili na článok Christophera Hitchensa – podobnosti v prístupe k prejavom religiozity s ním asi už náhodou nebudú.

V tieni Zeme určite patrí medzi tie najlepšie prózy v oblasti slovenskej fantastiky v roku 2018. Napriek niektorým nedostatkom ide o zručne napísaný text s vhodne zvolenou kompozíciou, rýchlo sa striedajúcimi kapitolami bez zbytočných vedľajších zápletiek (s výnimkou jednej, o ktorej bude ešte reč). Keďže nejde o rozsiahly text, postavy konajú len v rámci vymedzeného priestoru a nie sú hlbšie prepracované. To je v poriadku, pretože jadro zápletky si vyžaduje od čitateľa určitú pozornosť.

Na raketopláne smerujúcom ku kolonizovanej planéte sa udeje séria krutých udalostí. Po odmlčaní sa posádky je let automaticky presmerovaný na Mesiac, kde sídli pre ľudstvo významná medzinárodná stanica. Vyšetrovatelia zo Zeme stoja pred zložitou úlohou. Musia vyšetrovať nepochopiteľné správanie posádky, fyziologické a psychiatrické symptómy, ktoré nedávajú zmysel, a navyše sú preverené aj ich vyjednávacie zručnosti, pretože dianie na Mesiaci je pod politickým drobnohľadom. Autor sa, pochopiteľne, sústredil hlavne na medicínsku vedu a vyšetrovacie postupy a treba povedať, že budovanie napätia patrí medzi najsilnejšie aspekty románu. Oproti tomu čitatelia, ktorí hľadajú rôzne technologické vychytávky z budúcnosti, žiadne nenájdu, stav vecí budúcich je v oblasti kozmonautiky totožný so súčasným stavom.

Očakávania čitateľov sa nemusia vôbec zhodovať so zámermi spisovateľa. Aj z tohto dôvodu bude možno viacerým vŕtať v hlave, prečo niektoré detaily boli zmienené viackrát a zdalo sa, že budú zohrávať ešte nejakú úlohu, a pritom nemali nakoniec žiadny významný účinok. V priebehu vyšetrovania sa napr. objaví veľmi zaujímavá situácia, ktorú autor v istom okamihu úplne odrezal a viac sa jej, žiaľ, nevenoval, a to je situácia na Zemi. Tam totiž z viacerých dôvodov zúria náboženské konflikty a sú čiastočne prenesené aj na Mesiac. Kresťanstvo tu má podobu skôr charizmatických hnutí a je alegóriou iracionality v interpretácii nezvyčajných udalostí. Osobne by som niekedy v budúcnosti uvítal od autora napríklad poviedku, ktorá by vysvetľovala, ako sa mohlo stať, že práve v Európe sa situácia obrátila v prospech kresťanského militarizmu. (Skôr by sa dal očakávať významný rozvoj rôznych podôb neofašizmu.)

V tieni Zeme napĺňa nielen fantastické prvky, ale aj kriminálne a atmosférou sa podobá na škandinávske romány, napríklad počasím v úvodnej kapitole, vnútornými konfliktmi hlavnej postavy spôsobenými rodinnou situáciou, mysterióznymi vraždami a pod. Oproti škandinávskym kriminálnym prózam tu však chýba sociálny rozmer alebo nejaký spoločenský problém, ktorý sa zvyčajne rieši u severských autorov. To však nič nemení na tom, že Roland Oravský napísal román, ktorým na seba upútal pozornosť a pribudol na zoznam slovenských spisovateľov, ktorých tvorbu je potrebné naďalej sledovať.

Knihu V tieni Zeme si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


V tieni Zeme
Žáner: scifi, krimi, triler
Autor: Roland Oravský
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2018
Počet strán: 176
Väzba: pevná väzba s prebalom
ISBN: 978–80–8201–020–9


Súvisiace linky

Recenzia – Roland Oravský: V tieni Zeme

Čitateľský zápisník: R. Oravský a P. Ness

Domáci scifi triler V tieni Zeme Rolanda Oravského pokrstil Juraj Červenák


20. decembra 2018
Ján Blažovský