Čitateľský zápisník: R. Oravský a P. Ness

V dnešnom zápisníku v krátkosti zhodnotíme tituly V tieni Zeme a My ostatní tu len tak žijeme.


Roland Oravský: V tieni Zeme

V tieni Zeme - obálka

V raketopláne, ktorý vezie zásoby na kolonizovanú planétu, sa čosi stane posádke a autopilot ho nasmeruje späť do vesmírneho prístavu umiestneného na Mesiaci. Skupina vyšetrovateľov nájde členov posádky buď mŕtvych alebo v ťažkom psychotickom stave. Nikto nedokáže zistiť príčinu. Situácia sa zhoršuje tým, že pribúdajú ďalšie úmrtia…

Autor dokáže veľmi zručne budovať napätie a vybudiť v čitateľovi zvedavosť, čo bude ďalej. Postavy sú adekvátne žánru. Tie ktoré majú byť sympatické, si naozaj dokážu sympatie získať. Aj pointu a vyvrcholenie považujem za vydarené. Prečítal som to za večer na jeden záťah.

Ale nájdu sa aj nedostatky. Autor bojuje s dialógmi, niektoré z nich vyznievajú strojene či skôr naivne, čo nevadí v neskorších štádiách, keď čitateľ je už vtiahnutý do príbehu. Ale na začiatku, keď sa ešte len rozdávajú karty, to vyrušuje. Dokonca na jednom mieste (neuveriteľne banálny príchod riaditeľa na strane 25) som uvažoval, že knihu odložím.

Našťastie podobných prešľapov nie je veľa a vytŕčajú hlavne preto, že na nich čitateľ narazí hneď na začiatku. Ako som spomínal, keď sa príbeh rozbehne, čitateľ ich prestane vnímať.

Zo scifi hľadiska sa tiež nájde pár diskutabilných detailov. Napríklad skutočnosť, že väčšina deja sa odohráva na Mesiaci, by sa v príbehu mala nejako prejavovať. Autor úplne ignoruje rozdiely v gravitácii (jedna osoba by možno nezomrela a záverečná konfrontácia by mohla byť oveľa pôsobivejšia). Ani obmedzené zdroje (voda, vzduch) v knihe nehrajú žiadnu úlohu. Opäť sa nájdu momenty, ktoré zbytočne vyrušujú, napríklad: Zničiť sondu pohybujúcu sa po palube raketoplánu tým, že na ňu zhodia neupevnenú(?!) skriňu? Preraziť si vojenskú(!) helmu tak, že človek pri páde narazí na roh regálu? A vôbec, raketoplán kvôli núdzovej situácii automaticky vypne dokonca aj vnútorné osvetlenie, ale nechá zapnutú umelú gravitáciu pozemskej úrovne?

Príbeh je fajn, dokáže zaujať aj strhnúť. Škoda len nedotiahnutých detailov, tým skôr, že sa dali relatívne ľahko vychytať.

Knihu V tieni Zeme si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

V tieni Zeme
Žáner: scifi, krimi, triler
Autor: Roland Oravský
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2018
Počet strán: 176
Väzba: pevná väzba s prebalom
ISBN 978–80–8201–020–9


Patrick Ness: My ostatní tu len tak žijeme

My ostatní tu len tak žijeme - obálka

Predstavte si, že mestečko, v ktorom žijete, prepadne tlupa upírov. Alebo duchovia, ktorí požierajú duše. Vždy sa nájde pár vyvolených mladých hrdinov (“nezávislákov”, väčšinou s menom Finn), ktorí sa im postavia, porazia ich a odvrátia ďalší koniec sveta. Aj keď to má občas vedľajšie následky, napríklad niektorí z nich zomrú alebo vybuchne škola. Tento román je o tých ostatných, o tých ktorí nie sú výnimoční, o tých, ktorí aj za takýchto okolností chcú len zmaturovať a prežiť školský ples.

Každá kapitola začína stručným opisom dramatického deja, ktorý ide mimo hlavných protagonistov. A je to absolútne neodolateľné, napríklad:

KAPITOLA DESIATA, v ktorej nezávisláci Joffrey a Earth zmiznú zo svojich domovov a ich telá nájdu o niekoľko kilometrov ďalej. Satchel sa ukryje v opustenom autokine s nezávislákmi Finnom, Dylanom, Finnom, Finnom, Lincolnom, Archiem, Wisconsinom, Finnom, Aquamarinou a Finnom. V noci zbadá modré svetlo a stretne sa s chlapcom z amuletu, najkrajším, akého v živote videla. Povie jej, že toto pre ňu ani pre ostatných nie je bezpečné miesto a že by mali ujsť. Potom jej povie, že je svojím vlastným, jedinečným spôsobom krásna, a vtedy Satchel pochopí, že mu môže dôverovať. Nezávisláci sa vrátia do svojich domovov.

Smial som sa nahlas. Ale aby bolo jasné, samotný text románu už nie je písaný ako fanfiction od romantickej štrnástky.

Je to citlivý príbeh o neistotách, traumách a problémoch, ktorým čelia všetci dospievajúci teenageri. V tomto prípade ešte znásobených vážnymi okolnosťami: Rozprávač Mike bojuje s obsedantno-kompulzívnou poruchou, jeho sestra len zázrakom prežila klinickú smrť spôsobenú anorexiou, otec je alkoholik a matka má politické ambície. Aspoň že majú zopár priateľov, na ktorých sa dá spoľahnúť, keď ste na dne.

Ale aj tu má svoje miesto irónia a sarkazmus a nájdu sa tu aj ďalšie klenoty, ako napríklad poznámka týkajúca sa Mikovho priateľa, ktorého babka bola mačacou bohyňou:

Jared mi povedal, že z troch štvrtín sa považuje za Žida a zo štvrtiny za boha, čo v ňom vyvoláva veľa otázok, na ktoré nepozná odpovede.

Je to podmanivá kniha, či už veci, o ktorých hovorí, sa vás priamo týkajú, alebo na ne už len spomínate. Young adult žáner vo svojej najlepšej podobe.

Knihu My ostatní tu len tak žijeme si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu My ostatní tu len tak žijeme si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 34 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

My ostatní tu len tak žijeme
Žáner: young adult, fantasy
Autor: Patrick Ness
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2016
Jazyk: slovenský
Preklad: Michal Jedinák
Počet strán: 288
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788055622712


Recenzent Jozef Girovský píše pre Fandom.sk už od roku 1999. Okrem recenzií sa môžete stretnúť aj s jeho poviedkami v rôznych zborníkoch a antológiách a v jeho poviedkovej zbierke Zubaté slnko. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Jozefa Girovského na Fandom.sk.


15. novembra 2018
Jozef Girovský