Recenzia – Peter Newman: Sedma

Sedma - obalka

V Žiariacom meste sa po dlhých rokoch nečinnosti prebúdza Sedma. Neprichádza podať pomocnú ruku. Má vlastnú predstavu toho, ako by svet mal vyzerať. A je to vízia, ktorá smrdí fanatizmom.


„Ale co mi zabrání, abych tě oddělila od Zla, nebo tobě, aby mě Zlo nerozťalo vedví?“
„Důvěra.“ (str. 217)

Tretí diel série Tulák delí od predchádzajúcich udalostí niekoľko rokov. Medzičasom sa postavy snažili dosiahnuť mier. Tvárou tejto kampane sa stala Vesper. Teraz už dospelá, matka, revolucionárka, mierotvorkyňa. Ibaže musí čeliť neustálym výzvam. Po jej boku síce stojí Tulák, ale v hre je celý svet. Newman prostredníctvom tejto neistoty núti čitateľa zamyslieť sa. Opäť otvára morálne silné témy. Pripomína nielen ľudskosť, ale pristavuje sa aj pri dôvere, takej potrebnej pre naplnenie sna o lepšom živote.

Na príklade skeptikov z Vesperinho okolia autor pripomína existenciu prekážok. Hlas im dáva prostredníctvom postáv. Do deja tak výraznou mierou zasahuje napríklad aj Jem, vypočítavý a túžiaci po bezpečí. Potom aj Reela, po matke odvážna a s citom pre to, čo je správne. V neposlednom rade Sedma, zdecimovaná na šesticu, so svojím fanatizmom. Komparz tvoria rôzne frakcie, ktoré niekomu venovali svoju poslušnosť. Nehovoriac o „druhej strane“ tvorenej démonskou mágiou zmenenými ľuďmi – a nielen nimi.

Každý z aktérov má čo povedať a ukázať. Nielen v príbehovej prítomnosti, ale aj v minulosti. V nej autor ešte viac približuje vznik Sedmy a to, ako jej členovia zabudli na svoju úlohu. Dej je aj preto rozvetvený. Do istej miery tak vzniká chaos, avšak nie úplne neprehľadný. Je jasné, že Newman ho vytvoril zámerne, aby podporil myšlienku, že cesta k mieru je kľukatá.

„Císařství vás roky potřebovalo. Modlilo se, abyste přišli, a vy jste mu nepopřáli sluchu. A já vím proč. Měli jste strach. Měli jste strach z Trhliny, takže zatímco celé generace trpěly a vaše vlastní sestra se obětovala, vy jste se schovávali ve svojí místnosti. Potom jste měli strach z Touhy, a zatímco se dobří lidé obětovali, vy jste se schovávali. Až teď, když pominuly ty největší hrozby, jste se rozhodli vyjít ven. A co děláte? Zabíjíte přesně ty lidi, které máte chránit.“ (str. 359)

Držiac sa tejto myšlienky necháva Newman svoj svet vybuchovať a horieť. Čitateľa strhne doslova vražedným tempom a neodbytnou temnotou. Ľudia prichádzajú nielen o život, ale hlavne o ideály. Autor má skrátka nutkanie neustále dokazovať, že jeho svet je síce mrzký, no všetko má svoj základ v ľudskom správaní.

Postupom strán je jasné, že Newman opúšťa snahu šetriť čitateľa. Dokazujú to hlavne akčné sekvencie. V nich úplne zanecháva víziu pacifizmu. Všetci bojujú, všetci umierajú. Autor postrkuje do popredia myšlienku, že „zlo“ a „dobro“ sú si bližšie, než sa ktokoľvek odvažuje priznať. Napriek ohňu a všadeprítomnej smrti však dej nie je chudobný na náhle okamihy plné ľudskosti. Newman skrátka rád ukazuje, že hraničné situácie dokážu prebudiť v ľuďoch aj čosi dobré.

Okrem toho sa mu darí gradovať napätie, aby ho v závere nechal bravúrne vybuchnúť – v tom najzlomovejšom okamihu, keď už nikto nemôže pred realitou zatvoriť oči. To všetko preto, aby mohol otvoriť bránu k tomu, k čomu sa od úvodu prvej knihy blížil – k svetu, kde ohavnosť a dokonalosť môžu skúsiť koexistovať.

Kniha Sedma predstavuje pomyselné tri bodky za celou sériou. Newman uzatvoril príbeh postáv, no zároveň započal tvorenie nového cisárstva, za prítomnosti morálne silných tém. Posledné scény síce trochu zaváňajú zbytočným idealizmom, našťastie ich autor „skrotil“ nádychom reality a ľudského sebectva. A kozieho mečania.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Sedma si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Sedma si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sedma (orig. The Seven) Séria: Tulák 3
Žáner: temná fantasy, kyberpunk
Autor: Peter Newman
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Prekladateľ: Milan Žáček
Počet strán: 432
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–7577–790–4


Súvisiace linky

Recenzia – Peter Newman: Tulák

Recenzia – Peter Newman: Zlo


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


26. augusta 2021
Martina Urbanová
Zdroj informácií