Recenzia: O čom točí Stjepan Sejić vo svojej Harleen (komiks)

Divotvorný príbeh o láske na prvý pohľad a poruchách empatie

1 harleen obálka
2 harleen who is monster
3 harleen savior
4 harleen watch
5 harleen twoface
7 harleen watch ivy

Sú také notoricky známe príbehy, o ktorých si všetci myslia, že ich poznajú odpredu aj odzadu. Červená čiapočka, Rómeo a Júlia, Titanic… Ale našťastie sa nájdu ľudia, ktorí tieto príbehy stále znova a znova berú do svojich umných rúk, hnetú ich, vytvarujú a nanovo vypália. Veľká vďaka týmto odvážlivcom za ich odvahu riskovať. Lebo potom vznikajú unikáty, ako je Harleen, nakreslená a napísaná Pánom Umelcom Sejićom.

Príbeh doktorky Dr. Harleen Frances Quinzelovej patrí jednoznačne medzi najznámejšie v DC Univerze. Aj najjednoduchšie. Istá precitlivená psychiatrička sa zaľúbi do zloducha zavretého v base. A punktum!

S takýmto nekomplikovaným vysvetlením sa Sejič ale uspokojiť nemienil. Poňal svoje dielko ako rozborku a zborku samopalu. Ukazuje, ako fungujú nebezpečné veci, a ukazuje to s jemu vlastnou gráciou maľby i slova.

Duša Harleen je citlivá. Jej svet sa pomaličky rúca. Veď nikto ani poriadne nevie, ako sa volá. Iba jediný človek si pamätá jej úsmev. Joker. Je zavretý vo väzení, lebo je usvedčený vrah a zločinec, niet pochybností, že aj monštrum. Lenže jej neublížil, správa sa k nej milo a hovorí jej veci, akým chce doktorka veriť. Rozpor medzi faktmi, ktoré svedčia o jednom, a jej osobnou skúsenosťou je viac ako diametrálny. A tak Harleen upadá do pochybností, kto je záchranca a kto má byť zachránený.

V tejto situácii sa môže ľahko prihodiť, že doktorku namiesto odporu a strachu ovládnu celkom iné emócie. Vo väzenskej cele pod zvieracou kazajkou vznikne vzťah založený na Jokerovej úprimnosti, ktorá je taká pravá ako jeho úsmev.

Druhá línia príbehu je postavená na nezvyčajnej teórii, ktorá pani doktorku k pánovi J. priviedla. Čo plodí zločincov v Gothame? Možno nedostatok empatie, možno, naopak, jej prebytok. Všetko v Harleeninom Gothame má vlastne dve tváre, niektorí i doslova. Pod vplyvom tejto dvojtvárnosti sa z uhladenej Harleen stáva strelená Harley Quinn, polapená do toxického vzťahu, zmanipulovaná zločinka. Vzhľadom na okolnosti nie je jediná, koho duševné zdravie si vyberá dovolenku. Lebo je omnoho ľahšie zahrať sa na blázna ako priznať, že sme boli podvedení.

Pod preklad v českom vydaní komiksu sa podpísal Martin D. Antonín. Nemožno sa naň sťažovať. Je skutočne výborný, drží atmosféru a je veľmi príjemným doplnením originálnych Sejićových kresieb.

Komiksová kniha Harleen je taký malý nádherný poklad. Porovnajte si ju s najlepšími drámami od Shakespeara a významovosťou slov i obrazov im bude pokojne konkurovať. Porovnajte ju s dnešným machuľovým moderným umením a vyhrá na plnej čiare.

Kto ju doplní do svojej knižnice, rozhodne chybu neurobí.


Hodnotenie: 105 % (tých 5 naviac je za mesiac a za zapínanie zvieracej kazajky)


Komiks Harleen si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Harleen
Komiks
Autor: Stjepan Sejić
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Počet strán: 200
Rozmery: 232×284 mm
Hmotnosť: 1075 G
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788074498435


Súvisiaci link

Recenzia – Stjepan Sejić: Harleen (Rastislav Weber)


Recenzentka Monika Secentity Kandriková je autorka poviedok, ktoré môžete nájsť na stránkach Fandom.sk a Scifi.sk, finalistka Martinus Ceny Fantázie a predovšetkým nadšená čitateľka fantastiky a komiksov a diváčka filmov a seriálov tohoto žánru.
Výber jej poviedok vyšiel v e-booku s názvom Noc ma volá po mene a môžete si ho stiahnuť v Martinuse – pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete všetky články od Moniky Secentity Kandrikovej na Fandom.sk.


22. októbra 2020
Monika Secentity Kandriková
Zdroj informácií