Recenzia – Nicholas Eames: Krvavá Rose

Krvavá Rose

Príbehy i piesne pejú o veľkolepých žoldnieroch. O takmer hrdinoch, ktorí sa vrhajú na monštrá po hlave a dokážu zvíťaziť. Nejedného poslucháča to nadchne a zatúži po tom istom. Výnimkou nie je ani mladá Tam, ktorej rodičia viedli presne taký život, o akom sa spieva. Takže keď sa jej naskytne príležitosť, vydá sa na výpravu za slávou.


Arogance. Ta zabila víc hrdinů než příšery.

Nicholas Eames vystaval sériu Králové Wyldu na zmesi známych prvkov. Nielen v rovine námetov, ale aj pri voľbe monštier, ktoré obývajú divočinu. Čitateľa voviedol do čohosi, čo už predtým niekde videl. Ozvláštnil to len humorným ladením. Postavy putovali z jednej prekvapivej krízy do druhej, no len pohodili plecom a vyriešili to. Väčšinou krajne netypickým spôsobom – napríklad tým, že po nepriateľovi vrhli kúzlo na podporu potencie.

Obdobnú svižnosť a istú nepredvídateľnosť zachoval autor aj v druhom diele. Napriek tomu má text úplne odlišnú náladu. Zatiaľ čo predtým si zvolil ostrieľaných hrdinov, tentoraz do hlavných úloh obsadil zelenáčov. Príkladom je samotná Tam. Má krásne naivnučké predstavy, ktoré sa veľkolepo zrazili s realitou. Jej hrdinovia žoldnieri sú vlastne rocková kapela na turné. Dokonca cestujú v istej podobe obytného prívesu nazvaného Pevnosť povstalcov.

Pohľad postáv na svet a to, ako sa vyrovnávajú s problémami, rozhodujú o atmosfére knihy. Stále je tu dosť vtipne ladených okamihov, prekvapivé prepadnutia aj vyslovene komické scénky. No namiesto smiechu z čitateľa vymámia maximálne zdvihnutý ľavý kútik. Čiastočne aj preto, že Eames na stránkach rieši o dosť náročnejšie a vážnejšie témy. Tie sú pritom riešené ako skutočné krízy, nie sú osadenstvom vnímané ako hmyz, ktorý len odoženú rukou.

Občas se sám sebe ptám, jestli to, co děláme, má smysl. Všechen ten boj a zabíjení, zoufalá honba za slávou. Nikdo z nás nerozhoduje o tom, jak se na nás bude vzpomínat.

Na pretras sa dostane nielen nezdravý životný štýl celebrít, ale aj rôzne druhy závislostí, kostlivci v skriniach, túžba po sláve a hlavne snaha vystúpiť z tieňa. A tie, ktoré vrhajú Tamini rodičia a Rosin otec, sú dlhé. Aj preto čitateľ sleduje deštrukčné správanie a hlavne samovražedné misie. To všetko počas toho, ako kdesi na horizonte povstáva ďalšia horda príšer.

Dej je svižný, bohatý na akciu a krv. Jedno dobrodružstvo nahrádza ďalšie, stávky sa neustále zvyšujú. Navyše čitateľ opäť všetko vníma očami sympatických hrdinov. Claya, obetavého otca rodiny, v hlavnej úlohe nahradila Tam. Prototyp hrdinky z young adult literatúry. Tá nepočúvne výslovný zákaz svojho otca a vyberie sa do sveta, aby našla samu seba. K dokonalosti tomu chýba už len muzikálové číslo.

Vo výsledku to funguje. Prvky do seba zapadajú ako zúbky na kolieskach. Celá mašinéria sa pekne pomaly pohybuje vpred, až príde záverečná bitka. Tá je veľkolepá, bohatá na šialené útoky i srdcervúce obety. Presne ten typ okamihov, o ktorých sa spieva a ktoré ľudia radi zveličujú. Tiež to ponúka aj nejeden morálny alebo filozofický presah. V každom ohľade ide teda o vydarenú symfóniu – ale opus magnum z toho nebude.

Kniha Krvavá Rose je solídnou epickou fantasy. Dej je bohatý na akciu, prekvapivé momenty a svoj priestor dostávajú aj pasáže s hlbším posolstvom. Postavy sú sympatické a majú výbornú chémiu. Všetko tu má svoje miesto a zmysel. No vo svetle prvého dielu série, ktorý fungoval ako humorná oddychovka, ide o vážnejšie čítanie.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Krvavá Rose si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Krvavá Rose si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Krvavá Rose (orig. Bloody Rose)
Séria: Králové Wyldu 2
Žáner: epická fantasy
Autor: Nicholas Eames
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preklad: Michaela Šprtová
Počet strán: 536
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–275–0259–2


Súvisiaci link

Recenzia – Nicholas Eames: Králové Wyldu


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


19. januára 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií