Recenzia – Nicholas Eames: Králové Wyldu

Králové Wyldu

Tento svet je plný príšer. Takisto je tu ale aj dostatok odvážlivcov, ktorí sa im dokážu postaviť v boji. Žoldnieri, ktorí s radosťou vyriešia vaše problémy. O tých najlepších sa spievajú piesne. Dokonca dlho po tom, ako samotní hrdinovia odídu do dôchodku. Lenže problémy nie vždy rešpektujú túžbu po pokojnom živote. Keď jeden z vašich priateľov potrebuje pomoc pri záchrane dcéry, pridáte sa k nemu. Aj na šialenú cestu cez nebezpečnú divočinu.


Čas běží v kruhu. Historie je otáčející se kolo.

Kanadský autor Nicholas Eames vzdal vo svojej prvotine hold svojim obľúbeným fantasy ságam. Nie je to tak, že by vyslovene odpisoval. Na jeho stránkach sa však preháňajú stovky rôznych stvorení známych z kníh či z počítačových hier. Takisto niektoré zápletky a príbehové línie pôsobia známym dojmom. Je teda jasné, že autorovým zámerom nebolo napísať niečo originálne.

Dej sa sústreďuje na osudy žoldnierskej skupiny Sága. Jej členovia sa naposledy videli pred takmer dvadsiatimi rokmi. V čase najväčšej slávy však boli obrami. Legendami, drsnými bojovníkmi a vyhľadávanými milencami. Dodnes sa o nich rozprávajú príbehy. Niektorých z času na čas prenasledujú oddaní fanúšikovia. V podstate sú niečo ako rockové hviezdy. A potom sa, sotva vyrazia na cestu, nechajú okradnúť o ručne pletené ponožky, šunkové sendviče a všetky peniaze. Lesnými lupičkami, ktoré samy seba prezývajú Hodvábne šípy.

Už pri tejto scéne je jasné, aký charakter bude mať príbeh. Nedá sa však tvrdiť, že by išlo vyslovene o paródiu. Skôr o humorne ladené rozprávanie v štýle Murphyho zákonov. Takže všetko, čo sa pokaziť môže, sa aj pokazí. Väčšinou veľkolepo. Tieto udalosti nezriedka vykúzlia úsmev alebo otvorene rozosmejú. To je v kontraste s hlavnou príbehovou líniou, teda záchranou Rose, dcéry jedného z členov Ságy. Takisto sa tu objavuje veľa drsných bojových sekvencií. Tie často síce dopadnú krvavo, ale nakoniec sú vyriešené pomerne nekonvenčne. Presne to sa ale dá očakávať, keď máte poruke výstredného čarodejníka, ktorý doslova ťahá zázraky z klobúka.

Nahoře na severu měli rčení: mince, co zlámala drakovi vaz. Vycházelo z myšlenky, že pokud drak nahromadí o jednu cetku víc, než má, může se utopit pod tíhou vlastní hrabivosti. Znamenalo to — alespoň Clay si to myslel —, že i nejmocnější věc (například drak) má slabinu, kvůli které může i nejmenší drobnost způsobit její zkázu.

Podobné rčení měli i na jihu: slánka, co zlomila velbloudovi vaz. Důvod, proč by člověk pokládal velbloudovi na hrb slánky, byl pro Claye velkou záhadou. Jižané byli zvláštní lidé.

Vďaka tomuto všetkému má kniha veľmi svižné tempo. Navyše je väčšinu času náročné predvídať, akým smerom sa všetko pohne, pretože zväčša sa stane ešte niečo šialenejšie. Obdobne výstredné sú aj riešenia objavujúcich sa problémov. V akomkoľvek inom prostredí by veľká časť z udalostí pôsobila prinajmenšom nepatrične. Sem sa však výborne hodia, akokoľvek nepravdepodobne pôsobia.

Rovnako výborne sa do tohto prostredia hodia aj zvolené postavy. Čitateľ sa síce nedozvie úplne všetky detaily o každej z nich, avšak vie dosť na to, aby rozumel ich motivácii. Medzi postavami výborne funguje chémia, čo nezriedka vedie k veľmi výživným dialógom. Korunu tomu všetkému nasadzuje už len zvolený hlavný hrdina bývalá legenda Clay Cooper. Drsný, verný a obetavý. Otec rodiny. Asi len ten najväčší cynik by odolal jeho čaru a nezačal by mu okamžite držať palce.

A to bol najskôr autorov zámer. Stvoriť dostatočne sympatické a uveriteľné postavy, aby sa o nich čitateľ chcel dozvedieť viac. Aby s nimi vykročil na bláznivú cestu so všetkým, čo k tomu patrí. S krvavými bojmi, neuveriteľnými útekmi, krásnymi ženami a jednou veľkolepou a absolútne neuskutočniteľnou záchranou. Toto všetko dokáže polapiť a nepustiť, až kým nepríde posledná strana.

Kniha Králové Wyldu ponúka svieže akčné dobrodružstvo. Eames berie čitateľa na nebezpečnú a minimálne trochu šialenú výpravu. Svoj svet navyše obohacuje o monštrá všetkých rozmerov, takže nie je núdza o krvavé boje. Avšak čitateľ, ktorý bude v texte hľadať seriózne veľkolepé rozprávanie, asi ostane trochu sklamaný. Charakterovo totiž ide o výstrednú humorne ladenú naháňačku, kde sa vždy stane to najmenej pravdepodobné. Takže očakávať treba hlavne oddychové čítanie. V tomto prípade ozaj prvotriedne.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Králové Wyldu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Králové Wyldu si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Králové Wyldu (orig. Kings of the Wyld)
Séria: Králové Wyldu 1
Žáner: humorná epická fantasy
Autor: Nicholas Eames
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Preklad: Michaela Šprtová
Počet strán: 520
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–7577–798–0


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


26. októbra 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií