Recenzia – Mark E. Pocha: Na dušičky zomrieš

Na Dušičky zomrieš obalka

Ak si myslíte, že obed s dievčaťom, ktoré vás o týždeň nechá, je šťastie, potom neviete o šťastí takmer nič. Keď kúpite v trafike posledné Dušičky, lebo Martinus ich ešte nenaskladnil, potom sa môžeme rozprávať.

Tak sa začala v poradí tretia šialená jazda s Markom E. Pochom pod názvom Na dušičky zomrieš. Človek by si myslel, že krajšia obálka ako obálka Kontaktu už nebude. Veľa skalných ale aj nových čitateľov tohto autora nová obálka Dušičiek, ktorú predstavil ešte pred vydaním knihy, doslova zaskočila. Ohlasy boli rôznorodé a nie všetky končili chválou. Lenže… Každá „epochálna“ kniha má svoju charakteristickú črtu a neprehliadnuteľnú obálku. Ani táto nesklamala. Naživo vyzerá perfektne a dokonalo sa hodí k danej téme. Pretože ak sa na ňu dobre zadívate, hneď vám napadnú staré DVD s béčkovými horormi. Jej autor Martin „Cuco“ Luciak proste znovu odviedol perfektnú robotu. Samozrejme, nemožno zabudnúť ani na subjekt – „Model č. 1: Lucia Ozniaková“. Bez zbytočných slov, obrázok sadol ako riťka na šerblík.

Skúsme sa na knihu pozrieť aj z iného pohľadu. Pritom nepoprieme fakt, že každý cíti inak, očakáva iné a má iný názor na umenie. Veď predsa umelecká tvorba nemá spájať, ale rozdeľovať, či nie?

Citát „Pre všetky moje múzy“ v úvode knihy zaujme. Mať nejaké srdce, možno by sa aj roztopilo. Príbeh má už na začiatku tajomný nádych. Prechod do akcie prichádza prirodzene a nenútene. Zásadná výhoda malinkých knižiek je, že neobsahujú desiatky strán opisu, ktorý môže byť v podstate nudný, zbytočný a čitateľovi nič neprinesie. Konečne sa dočkáte aj takzvaných filmových prestrihov o horiacej hranici. Keby túto knihu natočili skúsení filmári, bolo by to viac než epické. Hlavné tínedžerské postavy sú vykreslené na výbornú. Všetky charaktery, ktoré sú v knihe zahrnuté, môžete bez problémov stretnúť v jednej triede ľubovoľnej školy.

Čakáte, že ústredná dvojica skončí spolu? To je otázne. Hlavne, keď ste v puberte a hlavou vám plieskajú úplne šialené veci. Ľudia sú svine. Sú ovplyvniteľní náladou. Niekedy sa nedokážu správať profesionálne, čo je zapríčinené neschopnosťou preniesť sa cez vlastný neúspech. Niektorí by neváhali pre chvíľkové potešenie zradiť aj najlepšiu kamarátku. A keď si to uvedomia a začnú svoje skutky ľutovať, je už neskoro. Pretože svet nemusí byť len krásne miesto plné správnych rozhodnutí. Môže sa javiť v odtieňoch sivej. Nie na každého čaká spriaznená duša alebo priateľ na celý život. Jediné, čo je súdené nám všetkým, je… smrť.

V knihe sú, samozrejme, aj odkazy na iné diela. Práve tento fakt spôsobil, že hodnotenia čitateľov sa veľmi rozchádzajú. Niektorí si pochvaľujú, iní to zase rázne odmietajú. Ja takéto odkazy považujem za sympatické. Udržujú čitateľa v strehu a lákajú ho zapojiť sa do akejsi mini hry s názvom „Čo tam ešte nájdem“. Napríklad nájdete odkaz na Juraja Červenáka. Nemali by sme to brať ako dohadzovanie ďalších čitateľov alebo nejakú reklamu. Je veľmi príjemné, keď je v diele spomenutý reálny spisovateľ. Človek si rozšíri obzory a má dobrú motiváciu prečítať si ďalšiu knihu.

Kompozícia príbehu je prepracovanejšia ako v predošlých autorových knihách. Umelecké prostriedky v niektorých názvoch kapitol navodzujú až básnickú atmosféru. Okrem toho, tieto názvy ponúkajú čitateľovi možnosť predpovedať krátky interval nastávajúceho deja.

Časť za stránkou „Koniec?“ vás dostane. Krásne vidno progres, ktorý autor podstúpil. Táto kniha rozhodne stojí za to, aby si ju človek prečítal aj viackrát. Zakaždým nájdete niečo, čo vám dosiaľ uniklo. Prenesené významy a veľmi pekné úvahy čitateľovi poskytnú možnosť porozmýšľať aj nad iným významom tvorby. Takže ak patríte k ľuďom, ktorí musia nad všetkým špekulovať a filozofovať, máte sa na čo tešiť.

Každá recenzia umeleckého diela je subjektívna. Táto je subjektívna veľmi, pretože s autorom sme naladení na podobnej vlne. Všetko je v podstate určené pre konkrétnu cieľovú skupinu. Každý očakáva niečo iné a podľa toho to aj hodnotí. Niekto vie, že niečo je potrebné brať s nadhľadom, iný nie. Niekto má nároky, ktoré pre neho samého vyznievajú úžasne a dôležito, pre niekoho iného to bude hlúposť.

Marketing má autor zvládnutý veľmi dobre a je fajn vidieť ako „epochálna základňa“ rastie. Predsa len, aj ja som tohto spisovateľa objavil, keď som mal v peňaženke posledné medenáky. Túžba po knihe však bola silnejšia ako pocit trapasu z lovenia posledných šušňov. Vôbec to neľutujem.

O Markovi je známe, že si robí (aj v prípade Dušičiek) reklamu založenú na tom, aký je cool. No, milí kritici, koľko z vás by bolo ochotných prísť na predstavenie knihy v sukni, tetovačkách ako z lacných žuvačiek alebo v inom bláznivom oblečení a urobiť skvelú šou? Isteže, isté percento ľudí z takejto akcie odíde. Ďalšie percento tých, ktorým bolo trápne odísť, si myslí, že to svinstvo by tento chlapík už mal prestať brať. A pri tom všetkom to stačí vziať s nadhľadom…

Chlapík s umeleckým menom Mark E. Pocha už nie je iba spisovateľ. Všetkými akciami, pohodovým, priateľským, príjemným vystupovaním a hlavne charakteristickými znakmi sa z Marka stal proste termín. Pretože čítať knihy je nepochybne krásne hobby, ale čítať Marka, to je už životný štýl.

Knihu Na dušičky zomrieš si môžete kúpiť v Martinuse momentálne za 3,50 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Na dušičky zomrieš
Žáner: young adult, horor
Autor: Mark E. Pocha
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2018
Počet strán: 224
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089840489


24. mája 2018
Miroslav Szabo