Recenzia – Lucius Shepard: Americká modlitební příručka

Americká modlitební příručka

Viera je súkromná vec o ktorej sa s vami niektorí porozprávajú s radosťou a iní vás pošlú niekam. Existuje veľa vier a náboženstiev, rovnako aj kvantum bohatých televíznych kazateľov, zarábajúcich na naivite svojich ovečiek. Tiež máme množstvo chudobných bohabojných ľudí s veľkým srdcom a s chuťou pomáhať tým, ktorí to potrebujú. No čo ak si odpykávate desať rokov natvrdo a zrazu vás osvieti? Možno Duch Svätý, možno radiácia či nejaké to svinstvo, čo spoluväzni minulú noc uvarili na povzbudenie. A vy si sadnete a začnete písať modlitby za lepšie podmienky, príchod nadržanej frajerky, za chutnejšie žrádlo, pre seba aj iných väzňov. Čo spravíte potom, keď sa všetky začnú plniť?


V mene väzenia, polepšenia a túžby po slobode, ámen

Wardlin Stuart pláva svojou nezáživnou existenciou bez zjavného záujmu o svet. A to až do dňa, keď sa dostane do väzenia. Cely sú plné primitívov a psychopatov, čo sa mu takmer stane osudným. V podstate to osudným bolo, lebo istá udalosť ho priviedla na myšlienku modliť sa. Nie nejako obyčajne, ako to robia ostatní veriaci. Wardlin si začne písať vlastné netradičné modlitby. Tie sa priam zázračne naplnia a on sa v base stáva celebritou. Šťastie k nemu náhle otočilo usmiaty ksichtík a spoza obzoru vykukujú ešte väčšie zmeny. Po čom tak môže väzeň túžiť? Po slobode, cigaretách, drogách, dobrom jedle a hlavne po žene. Po skutočnej žene. Takže jedna z Wardlinových modlitieb je práve o túžbe po nežnej dlani, jemnej pokožke a horúcom lone. Na scénu a do muklovho srdca vstupuje vymodlená Therese, jeho budúca manželka.

Plnia sa aj ďalšie Wardlinove priania. Vo väzení absolvoval kurz, vďaka ktorému získal kontakty a dostal možnosť svoje modlitby vydať knižne. Nasleduje sled neuveriteľných, krásnych a únavných udalostí, ktoré sa po čase stávajú peklom, pretože sláva má dve tváre. Na jednej strane ste uznávaný, máte fanúšikov, zarábate kopu peňazí a reflektory televíznych štúdií si vás s chuťou upečú pekne do chrumkava. No na druhej strane… Wardlin strčil prst do sršnieho hniezda. Jeho fanúšikovia založili akýsi kult či náboženstvo a knihu modlitácií majú namiesto biblie. Z neho sa stáva zosobnený démon a nepriateľ číslo jedna v kázni každého správneho kazateľa. To so sebou prináša problémy v osobnom živote. Tie s ním znáša v duchu sľubu „v sláve aj ťažkostiach“ manželka Therese. Problémy postihujú aj obyvateľov mestečka, v ktorom žijú. Davy nadšených wardlinitov sú fajn, no iba do chvíle, keď sa objavia ich odporcovia. Wardlin si jedného našiel v show Larryho Kinga. S Monroem Treatom to bolo osudové stretnutie. Od začiatku viselo vo vzduchu westernovsko-kovbojské „prežije len jeden z nás“. Ktorý z nich tasí kolt rýchlejšie a ochotne zájde až do krajnosti? Wardlin môže vycúvať alebo bojovať. Čo spraví? Uteká do púšte. Je čistá, nepoškvrnená, plná jedovatých plazov a škorpiónov. Pomáha mu premýšľať a hľadať riešenia. No odkedy všade zakopáva o chlapíka v čiernom, chvíľami pochybuje o svojom zdravom rozume. Prídu chvíle, keď sa pre neho neznámy stane vykúpením.


Všetkého veľa škodí

Žiadna kniha z vydavateľstva Gnóm! zatiaľ čitateľov nesklamala a inak to nebude ani teraz. Modlitební příručka je román plný splnených modlitieb, slávy, smútku a očistnej sily púšte. Do rytmu mexickej hudby budú s chvostami triasť štrkáče, piesok obrúsi ostré hrany hnevu a pri pohľade na škorpióny pochopíte, o čom život je. Uvedomíte si, aká veľká je sila ľudskej vôle a nenávisti, ktorá dokáže riadne skomplikovať život, dokonca ho ohroziť.

Hlavný hrdina sám netuší, čo modlitácia spôsobí. Pre neho to bol len spôsob, ako sa nezblázniť z basy, života, zo seba samého a možnosť vyjadriť intímne myšlienky a túžby. No ľudia radi čítajú medzi riadkami a hľadajú skrytý zmysel tam, kde sa nič neskrýva. Nedokážu pochopiť, že knihu nesmú brať smrteľne vážne. Wardlinova sláva rastie a rastie aj počet tých, ktorí sa modlitáciou cítia ohrození.

Autor realisticky zobrazil dnešnú spoločnosť a moc slova. Správne volené slová dokážu vzbudiť vášne, rozplakať či zastrašiť. Modlitácia nasmerovala ľudí správnym smerom a podnietila ich, aby na splnení svojich túžob pracovali. Wardlin raz povedal, že na dosiahnutie maličkostí nepotrebujeme Ježiša. Ak zamakáme, dokážeme si ich splniť aj sami.

Pre Wardlina bola modlitácia hra so slovíčkami, zabíjanie nekonečných hodín na mieste, kde mal času viac, než by jeden túžil mať. Vy si pri čítaní uvedomíte, že niekto medzi nebom a zemou existuje a že sa dokáže prejaviť miliónmi spôsobov. Je potrebné sa iba sústrediť, skutočne chcieť a so svojou túžbou zosúladiť myšlienky a činy. Ak sa vám to nedarí, Americká modlitební příručka je tá správna pomocníčka. Dôverujte jej overeným radám a uvidíte, že to bude najlepšie investovaných 19,95 dolárov vo vašom živote… Ja ju mám a potvrdzujem to.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Americká modlitební příručka si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Americká modlitební příručka Žáner: fantasy Autor: Lucius Shepard
Vydavateľstvo: Gnóm! – Jakub Němeček
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preložil: Jakub Němeček
Počet strán: 368
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88299–12–7

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


15. septembra 2020
Ena
Zdroj informácií