Recenzia - Lovec: Zimná vojna

Lovec - titulka
kto-prvy-zmurnke-umyva-riad
si-tim-kapitan-alebo-iron-man
nebojte-videla-som-to-v-telke
sauron-to-si-ty
den-4-stale-netusia-ze-nie-som-trpaslik
a-tuto-karu-som-slohla-v-narnii

Ktože je najkrajší na zemi? Snehulienka je z hry von, zlatá, strieborná a bronzová pozícia obsadená a kraľuje tomu severský boh z Austrálie s britským prízvukom.


Pamätáte si na temnú fantazijnú adaptáciu s feministickým podtónom? Na tú, kde hrala Bella z Twilightu, tmavovlasý Thor a kde bola zlá kráľovná aj tak najkrajšia na zemi, takže v podstate nemala problém? Áno presne tú! No, tak na ňu teraz zabudnite. Ale nie tak úplne, lebo niečo z nej predsa len uvidíte.

Sú späť! Lovec Eric, zlá kráľovná Ravenna a Snehulienkin chrbát (na 3 sekundy). Tentokrát sa dozvieme viac z ich minulosti. Ravennina sestra Freya, ktorej tragédia zlomila srdce, sa stáva nemilosrdnou Snehovou kráľovnou. Namiesto toho, aby spievala motivačné piesne a stavala vzdušné zámky z ľadu, robí druhú najlepšiu vec: drancuje osady, unáša decká a cvičí z nich armádu. Všetko samozrejme bez citov, pretože poznávacie znamenie silnej ženy je abolútne pohŕdanie láskou. Z tejto armády vzišiel i hrdina z názvu filmu. O pozadí postavy sa čo-to dozvieme v prvej časti a potom sa, na zmätenie nepriateľa, presunieme do času po udalostiach prvého filmu. V centre diania stojí dedičstvo po nedávno zosnulej Ravenne: čarovné zrkadlo, ktoré vyzerá ako činel z Mordoru.

Štyri roky po temnom prerozprávaní už aj tak temnej klasickej rozprávky tu máme predpokračovanie. Snehulienka asi urobila dojem, keďže v tomto filme takmer ani nie je. A aj fešák Thor Hemsworth, ktorý ide na dračku, by si mal dávať pozor. Najskôr Snehulienka a Lovec, potom Lovec… Jeden malý prešľap a ďalší film sa bude volať už len Vec. Ale to by už bol iný príbeh.

Žarty bokom. Chris Hemsworth aspoň trochu zážitok z filmu zmierňuje. No hoci jeho lovec je sympaťák a jeden z mála rozumnejších postáv, film to zachrániť nestačí. Trojica atraktívnych herečiek láka do kín a vyzerá naozaj očarujúco, až kým ich postavy nezačnú hovoriť a konať. Jednej ide o absolútnu moc, ktorá spočíva v tom, že bude bezkonkurenčne krásna, druhej ide o moc nad svetom, ktorú dosiahne bez jedinej štipky citu. A tretia je taká úžasná, že nikdy neminie. Ale to si nemusíte pamätať, ona vám to pripomenie najmenej trikrát. Základ filozofie v tomto filme je, že všetci chlapi sú svine… okrem Hemswortha.

Po menšom škandáli s režisérom a hlavnou predstaviteľkou prvého filmu na režisérsky trón napokon zasadol Cedric Nicolas-Troyan. Ten presvedčil režírovaním niektorých scén Snehulienky a Lovca… a tiež tým, že neožužlával ksichty herečkám. Chvíľku to vyzeralo nádejne, keď bol do projektu zapojený Frank Darabont, zodpovedný za pár Kingoviek a Mŕtvych na prechádzke. To by nám Lovec porozprával iný príbeh, prípadne aspoň nejaký príbeh. Pre tvorivé nezhody sa však musíme uspokojiť s módnou prehliadkou a hŕstkou feministických drístov.

Prinajmenšom jeden z tvorcov si môže gratulovať za skvelo odvedenú prácu. Oscarová kostymérka Coleen Atwoodová je zárukou kvality. Dámy vyzerajú naozaj nádherne. Kostýmy podčiarkujú ich krásu aj charizmu a nielen dobre vyzerajú, ale aj znejú. Napríklad šaty snehovej kráľovnej sú sčasti vyrobené z kovových krúžkov, a tak sa pri jej chôdzi počujete padajúce ľadové kryštály.

Poteší aj slušná bojová choreografia. Z tej mal v niektorých scénach najväčšiu radosť kameraman, súdiac podľa toho, ako sa mu triasli ruky. Zážitok ešte spríjemnia vizuálne efekty, ktoré sa vskutku vydarili. Mágia a čarovné schopnosti vyniknú v pokojných i tých akčnejších scénach.

A či sa Lovca oplatí vidieť v kinách? Nuž veľké plátno pristane jeho silným stránkam v podobe krásnych kostýmov, akčných scén a vizuálnych efektov. Čo sa týka celkového zážitku, ten môže pokaziť zhliadnutie „zhovorčivého“ traileru, ktorý už tradične prezrádza priveľa. Rozhodnúť sa musíte sami, no v kinách momentálne nájdete aj kvalitnejšie snímky.


Lovec: Zimná vojna
Žáner: akčný, dobrodružný, fantasy
Výroba: USA, 2016, 114 min
Režie: Cedric Nicolas – Troyan
Hrají: Chris Hemsworth, Charlize Theron, Emily Blunt, Jessica Chastain, Sam Claflin, Colin Morgan, Sheridan Smith, Nick Frost a i.


29. apríla 2016
Mária Antoničová