Recenzia - Lenona Štiblariková: Abeceda žerie deda

Abeceda žerie deda - obálka

Abeceda je strašná! Žerie každého prváčika, možno aj druháčika – a dysgrafikov žerie po celý život. Abecedou sú napísané príbehy, ktoré môžu pohltiť, opantať alebo aj zožrať svojich čitateľov.

Abeceda žerie deda je drabble, literárny útvar, s ktorým sa tak často nestretávate. Dvadsaťtri hororových príbehov na sto slov – poviete si, to je hračka. Musím vás však vyviesť z omylu, lebo jednoduché to nie je. Každé jedno rozprávanie musí mať dej, pointu, vyvolať v ľuďoch strach, napätie a hrôzu. Lenona Štiblariková túto neľahkú úlohu zvládla na výbornú! Na každé písmenko abecedy napísala krátku poviedočku a vy sa pri čítaní budete čudovať, ako jedna žena dokázala len sto slovami povedať všetko, čo treba.

Mala som už možnosť čítať to, čo táto autorka napísala. Zakaždým to boli veci priame, občas surové. S postavami sa Štiblaríková nemaznala, veď ani život sa s nikým nemazná. Nuž a také sú aj podľa abecedy zoradené príbehy.

Napätie dokázala vydolovať z typicky hororových motívov, ale aj z obyčajných gumákov či bozku. Niekedy sa nad pointou pousmejte, inokedy vás zamrazí. Z vecí bežných sa stávajú nebezpečné a z tých najneočakávanejších strán sa zrazu začne sypať strach. Ponoríte sa do temných hlbín, vaša noha nebude vašou, prežijete si pár chvíľ ako somrák, prípadne budete vysedávať na lavičke v metre. Každodenné situácie, ľudia, ktorých stretávate, veci, ktoré používate, sa v istej chvíli a v tých správnych rukách stávajú smrtiacimi.

Drabble je maličké a krátke, prečítate ho behom chvíľky. No to mu neuberá na jeho sile. Lenona Štiblaríková preukázala, že písať vie, a to veľmi dobre. Jej maličké dielko zanechá príjemné pocity a možno aj úsmev na tvári. Pretože sa veľmi dobre zabavíte, hoci to bude strašidelná zábava. Nedajte sa oklamať nevinným názvom. Abeceda žerie deda nie je šlabikár. Je to kniha s jemným nádychom erotiky a inokedy so sladkou vôňou smrti určená pre čitateľov nad 18 rokov.

Niekto kedysi povedal, že ľudia sa radi boja. Ak to platí aj pre vás, táto miniatúrna knižočka, ktorá sa zmestí aj do listovej obálky, zaručí, že sa budete báť naozaj utešene.

Knihu Abeceda žerie deda si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Abeceda žerie deda
Žáner: horor, drabble
Autorka: Lenona Štiblaríková
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2018
Počet strán: 55
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089968107


19. decembra 2018
Ena