Recenzia – L. D. Lapinski: Cestovná agentúra Tajné svety

tajne svety - obálka

Niekto používa na prechod do čarovného sveta skriňu, inému stačia stránky kníh či magický nôž. Členovia Tajnosvetského spolku na to využívajú kufre.


Druhý Harry Potter?

Vraj si máme spraviť miesto na poličke vedľa obľúbeného Harryho. Toto odporúčanie priamo navádza k tomu, aby sme tieto dve série porovnali. Majú Tajné svety šancu konkurovať známemu čarodejníkovi? Závisí to od toho, komu dáme Tajné svety čítať. Niekto už v dospelosti jednoducho nemá cit na rozprávkové príbehy a chybičky odpustí iba veciam, ktoré pozná z detstva. Taký pocit môžu mať dospelí čitatelia z rôznych fantasy príbehov, napríklad z prvých dielov série Ako si vycvičiť draka.

Priznám sa, že som si pred rokom znovu prečítala celú sériu Harryho Pottera (HP) a prvé dva diely ma už tak nebavili. Stále ju však beriem ako srdcovku a myslím si, že v mojom prípade je problémom aj opozeranosť. Navzdory všetkému sa stále rada vraciam k príbehom, ktoré si až tak nepamätám, alebo objavujem nové detské knihy, a tie ma častokrát nakoniec aj bavia. Mám ich určite radšej ako YA, ktorým chýba nevinnosť a číry príbeh, pričom v nich pribúdajú romantické linky, čo mne osobne skôr nesedí. Po prečítaní prvého dielu novej série od autorky L. D. Lapinski si myslím, že pre terajšie decká má séria Tajné svety šancu stať sa novým trendom. U dospelých nostalgických milovníkov HP však nemusí byť prijatie také samozrejmé.


Porovnanie

Keď sa pozrieme na prvé diely oboch sérií, sú rovnako detské a rozprávkové. HP je zaujímavý vďaka Harrymu, chlapcovi sirote, ktorý je výnimočný tým, že prežil pokus o vraždu spáchaný zlým čarodejníkom Voldemortom. Teta a ujo, ktorí ho dostanú na starosť, však nie sú žiadnou výhrou. HP sa odohráva mimo obyčajného muklovského prostredia na čarovnom hrade Rokfort. Tu sa stretávame s deckami, ktoré vytvárajú priateľstvá na základe toho, že sú buď v jednej fakulte alebo si spolu sadnú vo vlaku. Z uvedeného máme pocit veľkej komunity a priestoru, hoci je to len jeden hrad a neskôr dedinka pod ním.

Hlavná hrdinka v Tajných svetoch dvanásťročná Felicity „Flick“ Hudson má na rozdiel od Harryho oboch rodičov a dokonca aj malého brata. Jej útrapy sú spôsobené tým, že sa musí starať o mladšieho súrodenca, hoci by sa radšej hrala. Celkovo ju však tieto povinnosti ovplyvňujú a častokrát pôsobí staršie ako iné deti. Má rada mesto a jeho zákutia, no rodičia sa rozhodnú, že dom so záhradou na dedine bude lepšou voľbou pre život. Flick zo zmeny nadšená nie je. Má pocit, že do nového prostredia nepatrí a skúmavé pohľady ľudí na ulici sú jej nepríjemné. Na potulkách po Malých Dračinciach však objaví podivný staromódny obchod. Ako jeho správca sa predstaví osemnásťročný Jonathan Mercator, ktorý podnik zdedil po svojom nezvestnom otcovi. Z čudného obchodu sa nakoniec vykľuje Cestovná agentúra Tajné svety zameraná na cestovanie po multiverze, na čo sa využívajú kufre s uväznenými schizmami. Napriek otvoreným možnostiam však pôsobí príbeh komornejšie ako HP, keďže jedinú stabilnejšiu skupinku predstavujú iba Flick a Jonathan a nemáme tu veľkú komunitu študentov.

Celkovo sa príbehom Tajné svety na HP veľmi nepodobajú. Atmosféra skôr pripomína Nekonečný príbeh od Michaela Endeho. Myšlienkou cestovania do iných svetov zase Narniu od C. S. Lewisa a Temné hmoty od Philipa Pullmana, kniha má však svoj vlastný príbeh zasadený do dnešnej doby.


Magické kufre

Prvá polovica knihy Tajné svety má nádych fantasy. Flick zistí, že je výnimočná, no okrem toho, že je z toho nadšená, je aj poriadne vystrašená. Jonathan ju nakoniec presvedčí, aby sa k nemu pridala. Spoznávame princíp cestovania medzi svetmi v čarovných kufroch a zoznamujeme sa s pravidlami. Mladý muž sa dievčaťu toho snaží vysvetliť čo najviac, ale ani on nemá toľko poznatkov ako jeho stratený otec. Chce však Flick ukázať rôzne svety, aby mohla neskôr cestovať sama. Snaží sa pôsobiť seriózne, no občas sa zachová ako čistý pubertiak.

Aj keď niekomu môžu odkazy na iné knihy prekážať, bolo milé vojsť s hrdinami napríklad do sveta, ktorý pripomínal Petra Pana. Decká určite pobavia aj bláznivé pády a záchrany vo svete so slabšou gravitáciou. Nie všetky zákutia multiverza sú však milé a zábavné. Na cestovateľov číha nebezpečenstvo a čitateľ s napätím sleduje, ako sa s ním Flick a Jonathanovi podarí popasovať.


Posolstvo

Temné svety nie sú len priamočiarym príbehom. Mieša sa v nich pátranie po Jonathanovom otcovi, záchrana jedného z vesmírov a aj otázka priateľstva. Kniha nás učí, že aj keď máme niekedy na svoju rodinu nervy, mali by sme si vážiť, že máme niekoho, kto sa o nás stará, má nás rád a neubližuje nám. Príbeh má aj skryté ekologické posolstvo. Treba sa starať o svoj svet a nedovoliť chamtivosti, aby ho zničila. Tiež ukazuje, že aj dobrí ľudia môžu kvôli smútku a sklamaniu robiť nesprávne veci a správať sa zle, no stále by mali dostať šancu sa zmeniť.


Nezrovnalosti

V knihe sa nájde aj niekoľko nedostatkov, nad ktorými by sa určite zamýšľalo aj moje mladšie Ja. Ako je možné, že decká všetkým rozumejú? V knihe sa spomína, že sa niečo nedá prečítať kvôli inému písmu, no nerieši sa cudzia reč. Napríklad v knihe Dievčatko z Krajiny drakov čarodejnice Dievčatko začarujú, aby rozumelo všetkým jazykom sveta. V sérii Jazdci časom majú zase decká podpornú jednotku, ktorá sa naučí reči potrebné v danej dobe. V Tajných svetoch sa s tým autorka Lapinski nezaoberá, no mala by to byť jedna zo základných vecí v príručke. Tak isto sa nerieši, či budú cestovatelia vhodne oblečení do nového sveta. V sérii Jazdci časom mali postavy buď pripravené primerané oblečenie, alebo hľadanie odevu bolo po tom, ako dorazili na neznáme územie, pre nich prioritou.

Ku koncu knihy akcia prekonala vývoj postáv a namiesto toho, aby nás Lapinski nechala domyslieť si veci a vzťahy, všetko dopodrobna vysvetlila a opísala. To trochu ubralo na celkovom čare a posunulo knihu do rozprávkovej roviny. Aj keď je táto kniha skôr pre deti, ak sa chce včleniť do fantasy literatúry, jej svet by mal byť premyslený do detailov. Každopádne bude zaujímavé sledovať, aké iné veľké a kultúrne rozmanité svety ešte autorka otvorí, a či sa o agentúre a Jonathanovom otcovi dozvieme čosi viac.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Tajné svety si môžete kúpiť aj v Martinuse momentálne so zľavou až 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

e-knihu Tajné svety si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Cestovná agentúra Tajné svety
Séria: Tajné svety I
Žáner: fantasy
Autorka: L. D. Lapinski Vydavateľstvo: Ikar Rok vydania: 2021 Jazyk: slovenský Prekladateľ: Martin Štulrajter Počet strán: 384 Väzba: pevná ISBN: 9788055176925


Súvisiaci link

Vyhrajte notebook a ďalších deväť cien s novou fantasy sériou Tajné svety


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


23. marca 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií