Recenzia – Kolektív autorov: O mulo!

O mulo - titulka

Ak sa náhodou či po prečítaní recenzie úmyselne, dostanete ku knihe O mulo! zistíte, že je o duchoch a poverčivosti. No nielen o tom. Je o strachu zo smrti, neznáma aj túžbe veriť, že smrťou sa všetko nekončí.


O mulo! znamená O, duch!

O mulo! s podtitulom Povídky o duchách a zemřelých je drobná a útla knižka. O tom, že existuje, vie málokto a to je veľká škoda. Čitateľa môže prekvapiť bohatosťou mýtov, jednoduchým jazykom, ktorým sa mu kniha prihovára, a zaujímavým, svojským obsahom.

To, čo všetky príbehy spája, je nosná téma. Ide o rozprávania o duchoch mŕtvych, v ktorých viera v rómskej kultúre hrá dodnes dôležitú úlohu. Poviedky sú roztriedené do troch skupín. V prvej je motív vracajúcich sa duchov spracovaný do modernej poviedky. V druhej nájdete práce inšpirované veľmi starými príbehmi. Tie si napriek ich pokročilému veku rozprávajú v rodinách či v komunite dodnes. Hoci môžu pôsobiť ako trochu prikrášlené a azda aj riadne nafúknuté, sú vo všeobecnosti považované za pravdivé. Treťou skupinou sú autentické zážitky autorov či ich blízkych zhrnuté do krátkych poviedok.

Samotné mýty sú spracované jednoduchým jazykom. Budete mať pocit, že autori sa prihovárajú priamo vám, že sedíte neskoro večer pri sviečke a bavíte sa rozprávaním strašidelných povestí. Presne tomu zodpovedá výber slov aj štylistické spracovanie textu. Možno je to práve táto bezprostrednosť, spoločne s rómskym temperamentom prýštiacim z každej stránky, ktoré čitateľov strhnú a pripútajú ku kreslu. Zrazu si uvedomíte, že vám po tele behajú zimomriavky a že sa občas aj trošku bojíte.

Je vidieť, že autori sú pyšní na svoj pôvod, bohatú ľudovú slovesnosť aj tradície. Snažia sa ich opäť dostať do všeobecného povedomia Nerómov a snáď aj zastaviť postupné zabúdanie Rómov na ich vlastné korene a folklór.

Vo všetkých poviedkach nájdeme niečo z rómskej kultúry. Spoznáme rituály, bežný život, vieru v Boha aj hlboko zakorenenú poverčivosť a strach z mŕtvych. Máme možnosť trošku viac spoznať mentalitu iného národa, ktorý si hľadal a, priznajme si, často ešte aj dnes hľadá svoje miesto v majoritnej spoločnosti. No to neznamená, že jeho duševný a duchovný život nie je rovnako bohatý, ako život väčšiny.

V súčasnosti sa šírenie ľudovej slovesnosti nedeje prostredníctvom rozprávačov, takých obľúbených v minulosti. Dnes kladieme dôraz na silu písaného slova. Preto je vynikajúce, že sú tu stále ľudia, ktorí sa rozhodli stať takýmito rozprávačmi a neboja sa načierať aj do hlbokých vôd plných bájí a legiend spojených s národom, z ktorého pochádzajú.


Neznáme známe

Texty napísali známe aj neznáme rómske autorky a jeden autor. Aby bol zborník ešte rôznorodejší, nájdete v ňom rozprávania písané v češtine, slovenčine aj rómčine (rómske texty sú aj preložené do češtiny, takže o mrazivé zážitky z nich nepríde ani ten, kto rómčinu neovláda). Veľmi zaujímavý je predslov a doslov. Napísali ich spisovateľka Eva Danišová a romistka Alexandra Uhlová, ktoré čitateľa pripravia na to, čo môžu od knihy očakávať. Pomáhajú čitateľom zorientovať sa v rómskej kultúre pomocou pútavo podaných informácií a faktov o mýtoch či zvykoch. Práve ústne šírené príbehy mali v každej kultúre svoje nepopierateľné miesto a význam. Ich šírenie a podoba boli ovplyvnené osobou rozprávača, jeho názormi, životom aj tým, akú bohatú mal predstavivosť a jazykovú zdatnosť. Áno, šlo často najmä o fantáziu rozprávača, ktorá robila z týchto ľudových bájok či mýtov to, čo dokázalo ovplyvniť mnohé generácie poslucháčov.

Ak nemáte predsudky a radi spoznávate iné kultúry, národy či tradície, prečítajte si túto malú knižočku a spoznajte svet ľudí, ktorých denne stretávate, no napriek tomu sú pre mnohých stále veľkou neznámou.

Hodnotenie: 90 %

Knihu O mulo! si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


O mulo!
Povídky o duchách a zemřelých
Žáner: fantasy
Autor: kolektív autorov
Vydavateľstvo: Kher
Rok vydania: 2020
Jazyk: český, slovenský, rómsky
Počet strán: 179
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–87780–22–0


Súvisiaci link

Rozhovor – Karolína Ryvolová (editorka antológie O mulo!): O rómskej literatúre vie len málokto


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


4. mája 2021
Ena
Zdroj informácií