Recenzia: Koleje smrti

Koleje smrti - obálka

Duše zatratených na koľajách do pekla
Krvavé stopy v prachu
Niekto sa stratí, iný nájde cestu späť
Bezduché telo spočinie pod prikrývkou z machu


Po dlhšom čase som si trošku zaveršovala, no zbierka poviedok Koleje smrti k tomu doslova zvádza. Dvanásť poviedok od slovenských a českých autorov, ktoré spájajú koľajnice. Tie pre vlaky, vozne metra, električky, prípadne vláčiky v lunaparku. Hlavnej téme sa jemne vymyká jedine príbeh Haniny Veselej, pretože sa odohráva mimo sveta akýchkoľvek vagónov. Veď koľajničky na gilotíne sa tiež rátajú…


Anna Olejárová: Pod pohľadom mŕtvych očí

Celé mesto sa túži previezť na netradičnej a všetkými vychvaľovanej húsenkovej dráhe. Jedným zo šťastlivcov je aj Lukáš. Atrakcia je nudná, všetci spriadajú plány na dekapitáciu vedenia. To trvá do momentu, keď vláčik vojde do podzemnej Siene motýľov. Čo sa začne diať tam, je… určené čitateľom. Samozrejme, budeme utekať, bojovať o prežitie, nejako sa nám to zamotá a nakoniec príde koniec.

Ide o najslabší text v zbierke. Motýle, všade samé motýle by nevadili. Horšie je, že kým sa autorka prepracuje k správnej atmosfére, budete sa dve tretiny textu nudiť. Lukáš, premúdrelý doktor, ktorý behom chvíle poskladá závažné teórie, tma, krik a šuchot krídel. Vo chvíli, keď príbeh konečne začne naberať správny smer, zazvoní zvonec. V každom prípade celkový dojem z poviedky napravuje aspoň jej záver.

Martin Paytok: Poslední jízda

V okolí starého hradu sa vždy na dušičky objavuje zopár vagónov, ktoré každého vtiahnu do sveta neuveriteľných hrôz. Ak vydržíte nekričať, získate svoju dušu a možnosť niečo si priať. Ak zakričíte… Niekto sa stratí a iný sa možnože vráti. Lovci duchov sa snažia prísť na koreň tomuto javu, no veci sa zdajú iné, než sú, a niekedy sa snaha prejsť inému cez rozum nevypláca.

Znovu lunapark, koľajnice, vagóniky a posledná jazda. Teraz však napísaná skvele od začiatku až do konca. Atmosféra Dušičiek, straty, nálezy, chlad aj beznádej.

Hanina Veselá: Šeptáno do tmy

Francúzska revolúcia je pre horor stvorená. Aj v meste Creux má hlavné slovo strach, gilotína a smrť. V snahe uniknúť im sa tri sestry – Corrina, Salvatora a Elisabeth –, rozhodnú navštíviť mága schopného darovať nesmrteľnosť. Samozrejme nebude to zadarmo. Že je cena privysoká sestry iba tušia. Z akého dôvodu je mág ochotný im pomáhať? Čo je príčinou toľkých falošných obvinení a popráv? Kto je ten tajomný muž a čím vzbudzuje v najmladšej zo sestier silný nepokoj?

Výborná story. Pomaly vťahuje čitateľa do svojej temnej atmosféry. Živo preciťujete každú kvapku krvi, bolesť obetí a neprestanete netrpezlivo čítať, kým sa nedozviete prečo

Honza Vojtíšek: Po trati

To si raz vyšli dva zaľúbené páry obdivovať zvyšky bývalej konskej železnice. Pomaličky si idú, zaľúbene na seba pozerajú a počúvajú zanietenú prednášku z histórie tejto trate. A zatiaľ sa v nich usídľuje pocit, že všetko je inak, než by malo byť. Na noc sa prirodzene uložia pár kilometrov od seba, aby sa navzájom nerušili počas istých zábaviek. Práve vtedy sa ukáže, čo bolo príčinou zlého pocitu. V momente, keď spolu s hrdinami zistíte, že veci sa neskutočne posr… kazili, dorazí „vozeň“ historickej železnice a pokým ťažný kôň prežúva kopu ovsa, musíte sa rozhodnúť, či do vlaku nastúpite…

Pridlho sa nič nedeje. Síce sa dozviete informácie o zaniknutej konskej železnici, súkromí hrdinov, no keď konečne dokluše tá pravá hororová atmosféra, rovnako rýchlo aj odkluše. Koniec. Škoda. Bavilo by nás báť sa o trošku dlhšie.

Františka Vrbenská: Můra v lampě

Vodič električky, módna návrhárka, asistent produkcie pracujúci na novom filme a ešte pár ľudí sa stretáva v nočnom spoji. Všetci túžia dostať sa po náročnom dni čo najrýchlejšie do teplých postelí. Niektorí prežívajú ťažké obdobie, majú strach, fóbie, nočné mory. Netušia, že ak sa takí ľudia naraz stretnú pod jednou strechou, napríklad aj električkovou, pravdepodobne dôjde k príšerným udalostiam. Na svetlo nočných lámp sa dostanú tiene a z cesty domov sa stane boj o prežitie. Črevá lietajú, krv tečie a smrť prichádza v tisíckach podôb.

Vynikajúce! Rozprávanie má atmosféru, je primerane členené a aj vyústenie zápletky dopadlo skvele. Františka Vrbenská je právom ospevovanou autorkou.

Jaroslav Lupečka: Návrat domov

Stáva sa, že naše deti vyletia z hniezda a cestu späť si hľadajú veľmi ťažko. Majú prácu, vlastný svet, priateľov, povinnosti, až náhle zomrie niekto z blízkych… No vtedy už býva neskoro. Čas sa nedá vrátiť späť. Čo však spravíte, ak sa mimochodom, medzi rečou, dozviete, že vaši rodičia nie sú úplne obyčajní? Potom smútiť azda nebude treba. Či áno? Príbeh pri ktorom v závere príjemne mrazí.

Katarína Soyka: Rajecká Anča

Všetkého veľa škodí. Turistiky aj slovenskej hádzanej. Naraz sa strhne pravá krčmová mela, skíni leštia päste, štamgastom sa vo vačkoch otvárajú rybičky… a prekliatie jednej cigánky narobí veľa nepríjemností. V strede toho všetkého je nežná Júlia, ktorá si prežije svoju hororovú nočnú moru. Alebo, žeby to bol sen?

Znovu jedna poviedka s atmosférou, zavlažená litrami krvi. Čitateľa nasýti dostatkom mŕtvol a neistoty pri hľadaní toho, čo je pravdivé. A pritom… Ktosi povedal, že pravda je vo hviezdach. Či vo víne?

Ivan Kučera: Vozňovisko

Dusný deň, taký istý, ako desiatky pred ním. Služba zavedie dvoch policajtov z NAKA na vozňovisko prešetriť tiesňové volanie. Čo sa stane, je ako vystrihnuté z hororu. Nuž veď on to vlastne horor je! Zrazu sa zamračí, hromy sa ozývajú čoraz častejšie a spolu s prvými kvapkami lejaku spadnú aj obaja policajti do poriadnych krvavých sračiek…

Vynikajúca vec, plná expresívnych výrazov, bez ktorých by ale dej nebol taký šťavnatý a navzdory situácii, v ktorej sa hrdinovia ocitli, istým spôsobom humorný.

Lenona Štiblaríková: Vagón uprostred lesa

Tajomný vagón uprostred lesa a chlapec, ktorý chce rozlúštiť záhady okolo seba. Každé zistenie si píše do denníka. Mladík rastie a mení sa aj jeho postoj k tajomstvám ukrytým vo vozni. No nezmení sa iba prístup k tajomnu, hlavnou premenou prejde on sám. Denníkové zápisky sa stávajú čoraz desivejšie a svedomie sa neodvažuje ani pípnuť. Je možné, aby mu život riadil jeden starý odporný vozeň? Koľko trvá, kým človek stratí city a možnože aj dušu pre jedno miesto v lese?

Tento úžasný text si skutočne vychutnáte. Jeden z najlepších v knižke.

Mark E. Pocha: Pod povrchom

Metro s jeho tunelmi je samo o sebe strašidelné. Ak tam zostanete v noci zamknutí proti svojej vôli, len vo svetle núdzových lámp, môže sa stať všeličo. Ktohovie, čo vyjde z tunelov, do akého vozňa nastúpite a kam sa odveziete, čo čaká v hĺbke a nepreniknuteľnej tme? Čo tak zahrať si partičku o holý život?

Dobre napísané s nečakaným koncom. Vadiť môže snáď len príliš časté obracanie pozornosti na to, čo muži v postavení hlavného hrdinu, robia-nerobia, vravia-nevravia…

Michaela Merglová: Ve tmě světlo

Máme tu metro druhýkrát! Čo by ste robili, keby ste dostali neodolateľnú pracovnú ponuku? Nežiaduci, v nemilosti, policajti za pätami a robota… Z tej vás vyhodili. Takže prácu prijmete a gratulujete si. Čo na tom, že vám nejaký tenký ustráchaný hlások šepká, aby ste odmietli? Navyše, váš zamestnávateľ pripomína Diabla… A tak jazdíte s vlakovou súpravou v tuneloch metra a snažíte sa nevedieť, nevidieť a na nič sa nepýtať. Pomôže to? Možno áno, možno nie…

Opäť dobre napísané, aj keď s dosť rýchlym koncom. Od začiatku bude jasné, o čom to je a kto za všetkým stojí. Hádam by tiež nezaškodilo myslieť na to, že nie všetci čitatelia budú vedieť, čo znamenajú circumaurální sluchátka či makabrózní hlasy.

Ivana Molnárová Dubcová: Zájazd!!!

Zájazd aktívnych seniorov z domova dôchodcov do Bardejova na predvádzaciu akciu sa zmení na boj… Vlak stojí a predsa sa rúti, seniori hromadne podpisujú zmluvy a jediní dvaja ľudia so zdravým rozumom sa ocitnú v bezvýchodiskovej situácii. Sú v obkľúčení a bez nádeje, že budú môcť z vlaku vystúpiť.

Opäť skvelá vec! Hoci je poviedka napínavá, občas z nej vyskočí jemný podtón humoru, ktorý do príbehu vynikajúco zapadá. Trefné dialógy a opisy seniorov… Vynikajúce čítanie.

Všetky texty, okrem prvej poviedky, sú na rovnakej úrovni. Budete sa báť, zabavíte sa a snáď aj zamyslíte. Takže… Ste pripravení?

Nech sa páči, dámy aj páni, ráčte nastúpiť! Posledná jazda! Jediná možnosť dostať sa do pekla alebo do hlbín metra. Pravda, občas je to to isté. Prípadne budete vo vytržení z noža gilotíny, hladko šmýkajúcemu sa dole, k vášmu krku…

Vy ste ale určite prichystaní na všetko. Aj nechať sa pohltiť svetom fantázie na koľajniciach. Cestujete vlakmi? Máte výhodu, pretože mnohé slovenské (a pravdepodobne aj české) vozne, sú strašidelné samy o sebe. Hor sa, milí čitatelia, zaobstarať si Koleje smrti. Ani sa kvôli tomu nemusíte upísať krvou diablovi.

My si vás nájdeme.

Knihu Koleje smrti si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Názov: Koleje smrti
Žáner: fantasy, sci-fi, horor
Autori: Ivan Kučera, Honza Vojtíšek, Mark E. Pocha, Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková, Anna Olejárová, Martin Paytok, Hanina Veselá, Františka Vrbenská, Jaroslav Lupečka, Michaela Merglová, Ivana Molnárová
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2018
Počet strán: 392
Väzba: brožovaná väzba
ISBN: 9788089968060


16. októbra 2018
Ena