Recenzia - Juraj Červenák: Sekera z bronzu, rúno zo zlata

Sekera z bronzu, rúno zo zlata - obálka

Juraja Červenáka som predstavovala nedávno, a už vtedy to bolo zbytočné. Je to jeden z našich najplodnejších spisovateľov fantastiky, známy aj v zahraničí. Jeho knihy sú tradične pútavé svojím námetom aj spracovaním.

Po dočítaní Dračej cárovnej sa mi zo svetov tohto autora na dlho vytratiť nepodarilo, pretože začiatkom tohto roka sa na knižné pulty dostala dotlač Červenákovej knihy Sekera z bronzu, rúno zo zlata.

Niekde v povodí rieky Istros (Dunaj) leží ríša vládcu Sokola. Do sídelného mesta rok čo rok priváža karavána, vedená nezlomným Astériom, plné vozy vzácneho jantáru. Práve po ňom túži trójsky princ Podarkés, lebo len jeho pomocou dokáže znovu získať trón svojho otca. Spolu s družinou, zloženou z tráckych a chetitských vojakov, preto prichádza do ďalekého pohanského kráľovstva, aby získal všetok náklad vzácneho polodrahokamu. Nie je však jediný, kto naň má zálusk.

Karavánu prepadnú, jantár zmizne a princ Podarkés s kráľom Sokolom majú plné ruky práce, aby získali cenný poklad späť. Astérios, ktorému sa podarilo útok prežiť, zase túži po pomste. V tej mu pomáha vedma Sýkorka, kňažka Veľkej matky, vládnuca nevídanou mocou.

No mužov, ktorí sa pachtia za pokladom, je oveľa viac. Na Vlčej rieke sa objaví tajomný čln Argó. Do hry vstupujú hrdinovia známi z antických bájí a povestí… Iáson, Priamos, Orfeus či Médea, ktorí sa nejakým omylom zatúlali až do divokých severných končín. Každý z hráčov sleduje vlastné záujmy. Každý musí mať tieto žiarivé kúsky prastarej živice z iného dôvodu.

Získať túto drahocennosť späť bude neľahké a počas cesty, cez hory aj rozsiahle močariská, sa pred Sokolom, Podakrom či Astériom vynárajú stále nové otázky a záhady. Akú úlohu v prepade karavány zohral divoký kmeň Hadozubov? Čo sa stalo posádke pevnosti Ostrie, ktorá patrila kmeňu Vlkov? Odvážni muži sledujú stopy a učia sa vzájomne si pomáhať a rešpektovať, pretože si uvedomujú, že aj keď sú z rôznych kútov sveta, jeden bez druhého by svoj cieľ nedosiahli.

V knihe Sekera z bronzu, rúno zo zlata sa Jurajovi Červenákovi podaril skvelý ťah. Spojil reálie doby bronzovej na našom území (síce mierne prispôsobené, čo im ale vôbec neubralo na vážnosti) s príbehmi starých gréckych bájí a povestí. Povedzme si však na rovinu, prečo by nemohla bájna Argó skutočne zablúdiť až na chladný sever? Veď známa jantárová cesta viedla aj cez naše končiny a lákala dobrodruhov zo všetkých známych aj neznámych kráľovstiev.

Okrem postáv z antickej mytológie majú v príbehu svoje miesto aj prastarí bohovia, polobohovia či vodné nymfy, s ktorými budú mať naši bojovníci naozaj nečakané zážitky. Čitateľ sleduje niekoľko dejových línií. Vedmu Sýkorku a Astéria, pochádzajúceho z ostrova tajomného Minotaura, ktorých osudy sú zvláštne prepletené. Spoločne dokážu prejsť aj temnotou podsvetia. Tiež Podakra, Sokola a spoločníkov, s poctivo nabrúsenými mečmi. Nuž a sú tu aj bojovníci z kmeňa Vlkov, na ktorých – a aj na už spomínaných rekov s ostrými zbraňami –, narazia sťa poriadne veľká vlna nevyspytateľní Argonauti.

Osudy postáv sa dokola spletajú a točia okolo jantárového pokladu. Okrem toho sa títo statoční hrdinovia snažia nám aj sami sebe dokázať, ktorý z nich je väčší, silnejší, prefíkanejší. Určite aj vy poznáte tie chlapské doťahovačky a hry na pánov sveta…

V príbehu sú si všetci rovnocenní. Nik nevytŕča, takmer nikto neprejde radikálnym prerodom. Postavy sú na konci rovnaké, ako boli na začiatku. Je to pochopiteľné. Sekera z bronzu je historický akčný román s fantasy prvkami, niekomu môže chvíľami zaváňať Conanom. Zobrazené časové obdobie je pomerne krátke, týždeň, možno menej. Pri takom úzkom časovom horizonte nemôžeme očakávať nejaký výrazný charakterový posun či prerod hlavných aktérov. Všetko také, aké má byť. Čitateľ, ktorý má tento štýl rád, nebude sklamaný. Dej je od začiatku až do konca nabitý akciou, nečakanými aj tušenými zvratmi. Budete neustále v napätí a očakávaní toho, čo si na vás autor ešte prichystal.

Zvlášť zaujímavé je poňatie Argonautov ako obyčajných bojovníkov, ktorí veci nerobia vždy tak, ako by sme od gréckych gerojov očakávali. Ich pohnútky sú nízke – snažia sa skôr ukojiť svoje pudy a túžby, nie počúvať hlas svedomia. Nuž, volanie bohatstva, vôňa moci, pocit nadvlády nad životmi ostatných sú silou, ktorá neženie iba vymyslené knižné postavy k rôznym nečakaným skutkom, ale aj v realite dokáže poriadne zatriasť národmi.

Jedno malé plus na koniec: Veľmi ma potešilo, že autor vytvoril silnú a samostatnú ženskú hrdinku, s akými sme sa mohli stretnúť napríklad v niektorých príbehoch o Roganovi. Sýkorka je jediná, ktorá sa počas rozprávania zmení z vyplašeného dievčaťa na odhodlanú ženu, ochotnú obetovať sa za svoju bohyňu a svojich milovaných. U nej vidíme posun – od počiatočného zmierenia sa s osudom až po spoznanie samej seba a odhodlanie nestáť bokom, naopak. Zmeniť všetko, čo zmeniť môže.

Sekera z bronzu, rúno zo zlata je skvelá oddychovka, pri ktorej si vlastne vôbec neoddýchnete, kým ju nedočítate. Akcia strieda akciu a nebezpečenstvo je rodným bratom aj sestrou každého z hrdinov. Skúste sa aj vy smelo ponoriť do chladných vôd a bahurín Vlčej rieky a prejdite s postavami príbehu namáhavú púť za pokladom nesmiernej ceny. Možno sa aj vy stanete hrdinami.

Knihu Sekera z bronzu, rúno zo zlata si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Sekera z bronzu, rúno zo zlata si môžete stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 59 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sekera z bronzu, rúno zo zlata
Žáner: historická fantasy
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2014, dotlač: 2018
Počet strán: 256
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089718016


Súvisiace linky:

Fantastický plán vydavateľstva Artis Omnis na rok 2018


20. marca 2018
Ena