Fantastický plán vydavateľstva Artis Omnis na rok 2018

Andrea a Ivan Harmanovci - Artis Omnis

Einsteinova teória o relativite času sa v živote vydavateľstva Artis Omnis potvrdzuje v plnej miere. Kým sme sa pribrali k zverejneniu edičného plánu na rok 2018, jedna šestina roka je už za nami.

Vonkoncom sme však tie dva mesiace nezaháľali. Je to čas podávania žiadostí o granty, bez ktorých by viaceré knihy nemohli vyjsť. Je to čas redaktorského rozpracovania niekoľkých rukopisov a komunikácie s autormi. Je to čas rozvrhnutia časového harmonogramu rôznych sprievodných aktivít, akými sú besedy, krsty, mediálne výstupy. Okrem toho do vydavateľského života patria aj úkony navonok neviditeľné, ale veľmi prácne, otravné a v kolektíve neobľúbené − napríklad koncoročné uzávierky, inventúry či vyúčtovania honorárov…

Keďže už v minulom roku nám kníhkupci signalizovali, že titul Juraja Červenáka Sekera z bronzu, rúno zo zlata začína byť nedostupný, do tohto roka sme vstúpili s jeho dotlačou. Takže túto akčnú, historicko-hrdinskú fantasy už opäť nájdete vo svojich kníhkupectvách. A ak náhodou nie, tak vedzte, že existuje, a pýtajte si ju, nech ju kníhkupci objednajú. Pre tých, ktorí nevedia: Sekera z bronzu, rúno zo zlata sa odohráva v dávnej dobe bronzovej a rozpráva príbeh o lúpežných antických banditoch, ktorí bájnou loďou Argó priplávajú až na územie dnešného Slovenska, kde ich rúči mládenci i devy naučia móresom a vyprášia im kožuchy. Samozrejme, od idylického príbehu to má veľmi ďaleko. Keďže autorom je Juraj Červenák, nechýba riadna rúbanica, krv i všetko ostatné strieka i tečie, tak ako sa na poctivú akčnú fantasy patrí.

Zo starších vecí čochvíľa z tlačiarne vyjde aj Zlato Arkony 2 z Červenákovej Černokňažníckej série, ktorého zásoby sú už tiež na konci.

Ani sa nenazdáme, bude tu jar a s ňou už tradičné jarné cony. Na marcovom AnimeShow predstavíme našu najmladšiu autorku Valentínu Sedilekovú a jej čistokrvnú YA fantasy Venile. Prvá časť trilógie Pokrvní si od novembra úspešne razí cestu k tínedžerskému publiku a prepracovala sa až do širšej nominácie na Mládežnícku knihu roka v ankete Panta Rhei Awards. Za ňu a rovnako aj za Juraja Červenáka ako Slovenského spisovateľa roka môžete ste mohli do konca februára hlasovať na awards.sk.

V máji na SlavCone pribudne medzi knižných debutantov slovenskej fantastiky ďalšie nové meno: Martin Hatala, víťaz Martinus Ceny Fantázie 2012. Vtedy vyhral s poviedkou Prianie jazera, ktorá sa stala základom pripravovanej knihy. Tešiť sa môžu všetci fanúšikovia drsnej americkej detektívnej školy. Martin je známy aj vystupovaním so standupom Silné reči – a silné budú aj príbehy jeho knižného hrdinu Christophera Orcharda.

Veríme, že sa hecne aj Juraj Červenák a popri iných rukopisoch, ktoré píše, dodá tretie pokračovanie Bohatiera, tak aby do leta stihol prísť na pulty kníhkupectiev. Prvý diel Oceľové žezlo sme krstili na jarnom SlavCone 2017, druhá časť Dračia cárovná bola v novembri jedným z headlinerov medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka 2017.

Knižná jeseň býva už tradične horúca. Inak to nebude ani tento rok.

Predpokladáme, že v septembri na IstroCone/AnimeShow predstavíme novinku od Jany Plauchovej, sci-fi triler Druhá planéta. Jana Plauchová patrí k najvýraznejším menám mladej, novej vlny slovenskej fantastiky. Čitateľov si získava svojimi poctivými hard sci-fi trilermi. Výsledkom našej predchádzajúcej spolupráce sú romány: Večnosť omylov (2014) a Úvod do teórie chaosu (2016).

Radi by sme uviedli do života aj pokračovanie trilógie Pokrvní s názvom Biely havran od už spomínanej Valentíny Sedilekovej.

Knižný veľtrh Bibliotéka je začiatkom novembra tiež tradičným miestom, kde predstavujeme naše novinky. V tomto roku možno už konečne príde aj (kúzelník) Janko Iša a jeho dlhoočakávané pokračovanie série Kladivák s názvom Čierny kráľ. Prvý úder Kladivákovou oceľovou rukou, Temnota z Pressburgu, sa zjavil na jeseň 2016 a ihneď si našiel svoje nadšené obete. Víťaz Ceny Fantázie 2015 a dvojnásobný víťaz Ceny Béla (2012 a 2015) si svojím originálnym príbehom z temného Pressburgu získal okrem čitateľskej priazne aj hlasy odbornej verejnosti. Československá akadémia sci-fi, fantasy a hororu ho nominovala za rok 2016 v dvoch kategóriách: ako počin roka a výtvarné spracovanie, pod ktoré sa podpísal Martin Cuco Luciak.

Samozrejme, zmena plánov nie je vylúčená, rovnako ako nie je vylúčená možnosť, že nám fantastické čary prinesú aj niečo iné a pre slovenskú literatúru objavíme nového Červenáka či Pavelkovú.

A na záver prichádza veľmi podstatná informácia. Po mnohých rokoch sme omladili náš web a dnes sa už predstavuje s novou tvárou. Okrem informácií o knihách, autoroch a vydavateľstve tam nájdete aj rôzne pikošky z knižného sveta a jeho zákulisia. Prajeme veľa pekných knižných zážitkov na Artisomnis.sk.

Ivan & Andrea Harmanovci


1. marca 2018
Fandom SK - PR