Recenzia – Jozef Karika: Tma

Jozef Karika - Tma

Karika sa prestal hrať na autora bestsellerov a napísal parádny triler s hororovými prvkami.

Tridsiatnik odchádza do hôr na opustenú chatu. Všade samý sneh, krásna príroda a ticho. Všetko sa to však čoskoro zmení na tmu. Boj o holý život začína.

Predošlý autorov román Strach bol solídnym trilerom, ale mal kopu zbytočných chybičiek, či už v logike alebo v štýle napísania. Tma je iná. Je to survival záležitosť ohlodaná na kosť, pri ktorej funguje jednoduchosť, s akou je napísaná. Žiadne vedľajšie línie, žiadne postavy navyše, len neprestajný tlak okolností a túžba prežiť.

Človek by povedal, že na takto zvolenom námete nie je čo pokaziť. Lenže práve to, že aktuálny román sa na nič nehrá, mu dáva punc skvelého oddychového čítania. Autor rezignoval na snahu písať pre všetkých a z jeho čistej žánrovej práce to cítiť. Dokonca s čitateľom polemizuje o svojom vlastnom písaní (spisovnosť, iPhone, predvídateľnosť zápletky).

Hlavný hrdina je scenárista a má všeličo načítané a napozerané, takže sám dokáže glosovať a zhodnocovať béčkovosť niektorých hororových trademarkov, ktoré na vlastnej koži prežíva. A to je super. Čitateľ nemá pocit, že je považovaný za idiota, ako pri mnohých tuzemských trileroch (napríklad Kód 9).

Tma je pre fanúšikov Karikových poviedok. Ani tie nepotrebovali originalitu, aby dokázali zaujať, znechutiť či vydesiť. Mali atmosféru a boli dostatočne živočíšne, aby sa dostali pod kožu. A tu je snáď jediná moja výhrada. Tentoraz si autor so záverom síce poradil lepšie ako pri predošlom Strachu, ale román predsa len potrebuje trochu iné zakončenie, než je to pri kratších útvaroch. Možno by stačilo nechať otvorených viac zadných dvierok – nie pre nejaké šialené pokračovania -, pre navodenie pocitu, že nielen jedno jediné vysvetlenie je to pravé, a možno ani vysvetlenie nechceme počuť.

Jednoduché poviedkové ukončenie trochu degraduje predošlú snahu komplexne vykresliť nadhodenú situáciu, ale Jozef Karika konečne napísal dobrú knihu aj bez potreby dávať jej nejaký politický či spoločenský presah. Ako sa písalo v recenziách za starých čias: Z Tmy cítiť úprimnosť.

Menej ambiciózny, ale o to lepšie zvládnutý horor.


Knihu Tma si môžete momentálne kúpiť na Martinuse so zľavou až 15 %, pre viac informácií kliknite na tento link

Tma
Autor: Jozef Karika
Vydavateľstvo: Ikar
Žáner: horor
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
Počet strán: 232
Rok vydania: 2015


3. septembra 2015
Martin Kochlica