Recenzia: John Scalzi - Agent hvězd

John Scalzi: Agent hvězd

Ľudia majú o príchode mimozemšťanov na Zem rozličné predstavy. Rojkovia dúfajú, že tomu bude predchádzať nutkanie tvarovať zo zemiakovej kaše stolovú horu a všetko sa to potom odohrá v harmonickom staccate. Posranci sa boja, že našu planétu zaplavia obrovské mašiny, ktoré ľudstvo bez štipky ľútosti zmenia na paru. Lenivci sa spoliehajú, že dakto vymyslí warp a šikmouchí bleskovo dofrčia, lebo budú zvedaví, kto to bol. Možností sa núka veľa.

Ale Thomas Stein sa príliš o skutočný vesmír nezaujíma. Je mladý, dravý a vysoko perspektívny zamestnanec PR agentúry, ktorá sa stará o iné hviezdy – tie hollywoodske. Jeho ešte nerutinné kreatívne myslenie, obetavé nasadenie a jednoznačné úspechy mu vynesú nového klienta. Zatiaľ úplne neznámeho, ktorému má pomôcť dostať sa do povedomia verejnosti v čo najlepšom svetle. Ale tentokrát to nie je oslnivo krásna, hoci trošičku vymletá hviezdička plážových hitov, ktorá si zaumienila získať Oscara za dámu poznačenú holokaustom. Nie je to ani skrachovaný seriálový náhradník, v súčasnosti vhodný jedine pre úlohu Alkoholixa.

Jeho novým klientom je Yherajk.

Yherajkovia už nejaký čas sledujú naše médiá a na základe získaných informácií sa konečne odhodlali s nami nadviazať kontakt. Nie sú to však nijakí zelenáči, aby nevedeli, že špeciálne oni nemôžu len tak pristáť na trávniku pred Bielym domom, potriasť prezidentovi rukou a povedať: „Prichádzame v mieri.“ Lebo akýkoľvek prezident by v tom okamihu potreboval plienky alebo rovno resuscitátor.

Yherajkovia totiž nie sú v našom ponímaní výkvetom kozmickej krásy. Pravdupovediac, vyzerajú ako kríženec chrchľa a toho blivajzu, ktorým kŕmia pacientov na infekčnom oddelení. Navyše aj ten najkrajší yherajský prejav by uviedol najbližších prítomných do mdlôb – pretože títo ináč milí mimozemšťania sa dorozumievajú prdmi, respektíve ich aromatickou zložkou. Takže Thomas si bude musieť poriadne zalomiť hlavu, občas odhodiť rukavičky a vyriešiť aj pár vecí vo svojom súkromnom živote, ak si chce svoju gážu zaslúžiť.

Pokiaľ spisovateľa Johna Scalziho poznáte z Vojny starého muža a jeho ďalších ostrých military románov, viete, že je schopný vychrliť desať neošúchaných nápadov na meter štvorcový. Dokonca aj v oblasti prináležiacej pánu Kotlerovi, čo je od čias Obchodníkov s vesmírom neľahké. Oproti Scalziho space operám je však Agent hvězd omnoho komornejším satirickým románom. Autor so škodoradostným úškrnom vrhá svojich hrdinov a hrdinky do bežných životných situácií, ktoré na pozadí pripravovanej kampane vyznievajú niekedy až absurdne, a pritom veľmi pravdepodobne. S vtipom odhaľuje pred čitateľom praktiky agentúr a bulváru. Na svetlom príklade dokazuje, ako prebieha bežná malá mediálna vojna, ktorá má vyvrcholiť do veľkej reality šou. Žartíky, obrátky, vykrúcačky, odpútania a pripútania pozornosti, fintičky a flintičky, z ktorých každá do konca knižky vystrelí. Niekedy zvádza k zamysleniu, či cestičku pre Yherajkov zametá naozaj mladý Thomas Stein alebo jeho stvoriteľ, ktorý sa možno minul s povolaním a pokojne by mohol akúkoľvek hereckú hviezdu či mimozemského vyslanca zastupovať sám. A ako vlastne dopadne prvé stretnutie ľudskej rasy s inou? Pravda je vo hviezdach…

Hodnotenie: 100 %


Agent hvězd (orig. názov: Agent to the Stars)
Autor: John Scalzi
Vydavateľstvo: Classic
Preklad: Ivana Drábková
Počet strán: 352
Jazyk: český
Rok vydania: 2012
ISBN: 9788086707624


24. júla 2013
Alexandra Pavelková