Recenzia – Isaac Asimov: Ja, Robot

Ja, robot

1. Robot nesmie ublížiť človeku ani svojou nečinnosťou dopustiť, aby sa mu ublížilo.
2. Robot musí poslúchnuť človeka s výnimkou prípadov, keď by to bolo v rozpore s Prvým zákonom.
3. Robot musí chrániť vlastnú existenciu, pokiaľ takáto ochrana nie je v rozpore s Prvým alebo Druhým zákonom.


Willa Smitha nehľadajte

Poviedková kniha Ja, Robot sa stala inšpiráciou pre natočenie rovnomenného filmu. Ak však od knihy čakáte podobnú akciu, budete sklamaní. Asimov sa v poviedkach z rokov 1940 až 1950 skôr zameriava na tri zákony robotiky a na to, ako by teoreticky mohli zlyhať. Nedá sa však povedať, že by jednotlivé príbehy neboli napínavé. Ide ale skôr o intelektuálne napätie, keďže takmer vždy očakávame vyriešenie logického problému. Jednotlivé časti knihy na seba chronologicky nadväzujú a cez postavu robopsychologičky Susan Calvinovej ukazujú vývoj robotiky počas jedného ľudského života. Vo viacerých poviedkach vystupujú technici Gregory Powell a Michael Donovan. Testujú bezpečnosť robotov a dostávajú sa do rôznych situácií, v ktorých si potrápia mozgové závity a poprekrúcajú zákony robotiky zo všetkých strán.


Nájdete si obľúbenca?

Pre dnešného čitateľa postavy v knihe môžu pôsobiť na hranici plochosti a častokrát nesympaticky. Všetci pracujú pre firmu U. S. Robots & Mechanical Men, Inc. a snažia sa firmu uchrániť pred potenciálnym škandálom. Powell a Donnovan si vzájomne nadávajú, no nedá sa v tom nájsť odľahčenie, skôr pocit toxicity a škodoradosti. Calvinová je zase celý svoj život strohá, odmeraná a fádna. To by nevadilo, no celkovo sú postavy dosť plytko rozpracované a pôsobia nedokončene. Väčšina z nich nie je poriadne opísaná, čo môže niekomu vadiť, na druhej strane si do danej postavy môžeme dosadiť, koho budeme chcieť.


Zákony

Hlavným ťahačom v knihe sú morálne dilemy či skôr dilemy v logike robotov. Prvú poviedku o robotovi Robbiem a malej Glorii niektorí prirovnávajú k dnešnej závislosti od mobilov, keď sa od nich deti aj starší nedokážu odtrhnúť. Poviedka však skôr poukazuje na to, či je v poriadku pútať sa k humanoidnému stroju, ktorý bol cielene naprogramovaný tak, aby človeku vyhovel a jeho prítomnosť mu bola príjemná. Dievčatko sa nechce hrať s inými deťmi, baví ju len jej plechový kamarát. Jeho zmiznutie ju namiesto prebudenia skľučuje.

V iných príbehoch postavy riešia prípady, keď robot zdanlivo porušil zákony robotiky a neochraňuje človeka dostatočne. Častokrát za to však môže chyba v príkaze či nebezpečenstvo, čo robotovi bráni v splnení úlohy ale aj v dodržaní tretieho zákona o ochrane samého seba. Ocitneme sa na vesmírnych staniciach, cudzích planétach či asteroidoch.


Predstavy versus skutočnosť

Je zaujímavé čítať o tom, ako si Asimov v minulosti predstavoval pokrok ľudského pokolenia. Vo všeobecnosti sme od jeho predpovedí, čo sa týka komunikačných prostriedkov a zobrazovacej technológie, o dosť ďalej. Plne funkčných robotov pripomínajúcich človeka však stále nemáme. Mechanika je ale aj napriek tomu v našich životoch všadeprítomná, len má praktickejšiu podobu. Po cudzích planétach sa preháňajú skôr autíčka a majú konkrétne funkcie bez možnosti zložito polemizovať o svojej existencii, či podmieňovať svoju poslušnosť Bohom. Pre praktické účely je robot podobný človeku skôr čerešničkou na torte technológií ako prioritou, aj keď by bol určite veľkým pomocníkom v domácnosti, zdravotníctve či opatrovateľstve.

Treba uznať, že Isaac Asimov bol moderným polyhistorom, ktorý sa vo svojich knihách zaoberal všetkým možným od scifi cez náučno-populárne podanie vedy až po vysvetlenie Biblie. Asi nikoho neprekvapí, že bol členom a viceprezidentom Mensy, zoskupenia vysoko inteligentných ľudí z celého sveta. Vždy vychádzal z vtedajších poznatkov vedy a takisto inšpiroval mnohých budúcich výskumníkov. Jeho meno nesie okrem niekoľkých ocenení dokonca aj asteroid, kráter na Marse, či humanoidný robot od Hondy.

Hodnotenie: 85%


Knihu Ja, robot si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Ja, robot si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Ja, robot (orig. I, Robot)
Žáner: science fiction
Autori: Isaac Asimov
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Preklad: Patrick Frank
Počet strán: 264
Väzba: viazaná s laminovaným poťahom
EAN: 9788056623091


Súvisiaci link

Predstavujeme – Isaac Asimov: Ja, robot


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


7. septembra 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií