Recenzia – George R. R. Martin: Rytier siedmich kráľovstiev

Rytier siedmich kráľovstiev - obálka

George R. R. Martin prostredníctvom Hier o tróny stvoril ohromný fiktívny svet, ktorého rozľahlosť sa neobmedzuje len na hrubé knihy a seriál. V bohato ilustrovanej knihe Rytier siedmich kráľovstiev s pôvabnou obálkou Martin predbehol dej Hier asi o sto rokov a zmenil perspektívu rozprávača z bohatých šľachticov na potulných rytierov. Nechýbajú dobre známe rody Targaryenovcov, Freyovcov a ďalšie, ale dôraz je kladený na pohľad „zdola“, na bežné starosti panošov a chudobných rytierov slúžiacich komukoľvek za primeranú odmenu. Rytiera siedmich kráľovstiev tvoria viaceré vzájomne prepojené príbehy s hlavnou postavou „sera Dunkana“. Ten sa po smrti svojho pána rozhodol zúčastniť rytierskeho turnaja, vyhrať aspoň niektoré zápasy a získať prostriedky na ďalšie putovanie. Cestou sa k nemu pridá trochu zvláštny holohlavý chlapec Egg. Ten vo voľnom čase rád číta a disponuje solídnou znalosťou erbov, takže pomáha Dunkovi zorientovať sa medzi rodmi a je na svoj vek pozoruhodne rozumovo vyspelý.

Na Rytierovi siedmich kráľovstiev je zaujímavá absencia prvkov typických pre fantasy. Len občas sa spomenie, že kedysi existovali draky, a hlavnou cenou v jednom turnaji má byť dračie vajce, o ktorom si ale niektoré postavy myslia, že je to len namaľovaný kameň. Martin sa v knihe sústredil skôr na budovanie vzťahu medzi Dunkom a Eggom. Mnoho scén je vystavaných na dialógoch, pričom tie sú asi najsilnejšou stránkou knihy. Nemenej dôsledné sú aj detaily zo života potulných rytierov. Atmosféra rytierskych turnajov je vynikajúca, boje rytierov pôsobivé a nechýbajú ani nečakané dejové zvraty a úmrtia. Dunk mimoriadne dbá na etický kódex, ktorý ho naučil jeho majster, a viacero dramatických situácií vznikne práve v dôsledku jeho potreby kódex dodržiavať. Dunk postupne zistí, že morálka rytierov je ohybná do miery naplnenia ich mešcov.

V priebehu celej knihy sa stretávame s desiatkami ilustrácií amerického ilustrátora komiksov Garyho Gianniho. Tie dodávajú príbehu ďalší rozmer, lebo postavy na nich prejavujú emócie, ktorých opisy v samotnom texte chýbajú. Práve ilustrácie dodávajú knihe fantastickú atmosféru, pretože napr. v súbojoch, v ktorých vystupujú Targaryenovci, Gianni kreslí ich postavy ako drakov. George R. R. Martin plánuje viacero príbehov s Dunkom a Eggom. Má v úmysle pokryť celý ich život, čo bude viac než zaujímavé, vzhľadom na to, o koho ide (ako sa dozvieme z Hier o tróny). Fanúšikovia ságy ľadu o ohňa budú z Rytiera siedmich kráľovstiev určite nadšení a aspoň im skráti čakanie na ďalšiu knihu alebo televíznu sériu. Kým sa tak stane, môžu začať čítať celú ságu ešte raz a hľadať spätné odkazy na udalosti a postavy z dobrodružstiev Dunka a Egga.

Knihu Rytier siedmich kráľovstiev si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Rytier siedmich kráľovstiev
Žáner: fantasy
Autor: George R.R. Martin
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2017
Preklad: Jana Pernišová
Jazyk: slovenský
Väzba: tvrdá
Počet strán: 332
ISBN: 9788022208499


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


25. decembra 2017
Ján Blažovský