Recenzia: Enderova hra

Enderova hra - let
Enderova hra - nehostinná planéta
Enderova hra - plagát
Enderova hra - plukovník Graff
Enderova hra - ruka v ruke
Enderova hra - simulácia

Jednou z hlavných tém Cardových diel bola vždy (ne)komunikácia a jej následky – xenofóbia, osamelosť, opovrhnutie a nenávisť. Tieto následky riešili väčšinou detskí hrdinovia, spravidla chlapci.

Enderom sa spisovateľ Orson Scott Card zahral po prvýkrát v roku 1978. Krátku poviedku si môžete prečítať v zbierke První setkání (Laser, 2004). Neskôr tému rozviedol na román (1985), ktorý získal obe top ocenenia v oblasti fantastickej literatúry: Huga (1985) aj Nebulu (1986). Túto komplexnejšiu Enderovu hru u nás rovnako vydal Laser, pre veľký záujem čitateľov v roku 1994, 1998, 2002, 2008 a 2013.

Obe skutočnosti logicky vychádzajú zo spisovateľovho života. Jeho syn trpel na mozgovú obrnu, zomrel ako tínedžer a Cardovu vieru formovali mormóni. Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní, ako sa mormóni oficiálne nazývajú, založil Joseph Smith, ktorý zažil Božie zjavenie ako štrnásťročný a následne ním ovplyvnil tisíce ľudí. Smithov príbeh Card zachytil v ságe Alvina Tvorcu (Alvin Maker) a príbeh svojho syna Charlesa hlavne v sérii Návrat domov (u nás vyšiel len prvý diel, Classic 1996).

Ale Ender, ktorého príbeh sa neskôr rozvinul do niekoľkých kníh, je tiež typickým „cardovským chlapcom“.

V knihe sa Enderova hra prelína s udalosťami na Zemi, kde chlapcovi súrodenci Valentína a Peter vedú podobnú vojnu ako Ender v Bojovej škole, umelom satelite Zeme, ktorý slúži na výcvik lídrov budovanej armády. Ľudstvo sa totiž pripravuje na druhú inváziu Termiťanov, mimozemšťanov, ktorých sme v ich prvom útoku zastavili len šťastnou náhodou. Nepochopiteľným Termiťanom, od homo sapiens totálne odlišnej rase, skôr porozumeujú deti, ešte nezaťažené nežiaducimi skúsenosťami a návykmi.

Ender sa preto v tvrdých podmienkach Bojovej školy mení na strategického génia a Peter a Valentína medzitým ovplyvňujú situáciu na Zemi tak, aby nedošlo ku kolapsu civilizácie v prípade, že ľudstvo vyhrá aj druhú vojnu. Pretože keď zmizne vonkajší nepriateľ, ľudia sa určite vrátia k starým osvedčeným vzájomným sporom.

Film Enderova hra Petrovu líniu vynecháva a Valentína slúži len ako náplasť na Enderovu dušu. Chlapec (v knihe maličký, vo filme tínežder) sa totiž pod tlakom výcviku potáca na hrane kolapsu. Má v sebe potenciál a na rozdiel od zvyšku brancov, uňho školitelia netolerujú žiadnu chybu. Stret pozemskej a termiťanskej armády sa totiž blíži, a tak v Bojovej miestnosti beží hra za hrou a simulácie reálneho konfliktu sú čoraz náročnejšie.

Dokáže chlapec presvedčiť vedenie armády, že on je ten pravý? A chce to vôbec?

Diváka v kinosále presvedčí určite. Herecký rozsah Asu Butterfielda (o.i. Hugo a jeho veľký objav) je veľmi sugestívny. Veríte mu každý krok, každý ťah, slzu či nepatrný úsmev. Zažijete s ním víťazstvá aj prehry, každý úder vás zabolí a keď padne, dvíhate ho očami z prachu.

Knižná predloha je veľmi ťažko sfilmovateľná, aj preto jej to trvalo 30 rokov. Museli vzniknúť technológie na zobrazenie vesmírneho konfliktu a – hlavne – musel dozrieť scenárista, ktorý so zaťatými zubami odkrojil vedľajšie línie. S nimi by bol film dlhší než rozšírená verzia Pána prsteňov, bez nich je tu dvojhodinový film bez hluchého miesta. Občas zaškrípe strih, ktorý paradoxne zabudol na pár dialógov, ktoré tam nemali byť. Spomínajú sa totiž veci, ktoré vo filme nevidno, aj keď možno natočené boli. Chýb však nie je veľa a rozhodne nerušia zážitok. Pre tých, čo čítali predlohu, sú skôr priateľským mrknutím, či na ne nezabudli.

Vizuálna stránka je pôsobivá a vedľajšie postavy zdatne sekundujú. Harrison Ford sa vo vesmíre aj v úlohe superprísneho a naoko bezohľadného inštruktora cíti ako doma. Casting detských postáv dopadol na jednotku a kŕdeľ tínedžrov, ktorí sa nechichúňajú a nehláškujú pri každej príležitosti, pôsobí po rokoch opačného trendu osviežujúco. Prekvapí hádam len drobný Bonzo Madrid. Malého jedovatého Napoleona však asi vybrali ako protiváhu k Enderovi, ktorého herecký predstaviteľ počas nakrúcania filmárom vyhúkol do výšky.

Rozpačité trailery navádzali očakávať kadečo, takže výsledkom je veľmi príjemné prekvapenie a maximálna spokojnosť. Ender si na plátne zahral dokonalú partiu. A kto hru nepochopil, nech sa o to aspoň pokúsi. Možno sa ju časom naučí milovať.


Enderova hra (orig. Ender´s Game)
Hodnotenie: 90 %
USA, 2013, 115 min
Réžia: Gavin Hood
Scenár: Gavin Hood
Kamera: Donald McAlpine
Hudba: Steve Jablonsky
Hrajú: Asa Butterfield, Abigail Breslin, Hailee Steinfeld, Harrison Ford, Ben Kingsley, Viola Davis, Moises Arias, Aramis Knight, Nonso Anozie, Andrea Powell, Han Soto


6. novembra 2013
Rastislav Weber