Recenzia: Dystopický román Martina Juríka 2084 z pohľadu zástupkyne brutálnej romantiky

Martin Jurík 2084 - obálka

Hlavnou témou knihy je hrozná budúcnosť nielen pre našu krajinu, ale aj pre celú Európu. Je to sugestívne napísaná kniha, ktorú by sme mohli smelo radiť k vrcholom modernej slovenskej fantastiky. Predstavuje však zároveň to najhrôzostraš­nejšie, čo môžete z literárnej produkcie posledných rokov prečítať. Preto som v rámci sebazáchovy a udržania vlastnej duševnej integrity z textu odfiltrovala to, čo ma zaujíma najviac: Príbeh o láske. Stratenej v nezdravom prostredí, kde každý každého podozrieva, udáva, nenávidí a bojí sa. Pre porovnávanie s kultovým Orwellovým dielom 1984 sú tu onakvejší filozofi, ktorí sa na spoločné znaky týchto kníh určite zamerajú. Ja sa pozriem na román svojím ženským okom, ktoré počas čítania poriadne slzilo.

Zabudnite na našu dobrú Európu, kde si každý môže robiť a myslieť, čo sa mu zachce. Kde nie sú prísne pravidlá a sloboda sa kladie nadovšetko ad absurdum. Nefunkčný systém prílišnej tolerancie sa zrútil. Premýšľam, či sa všetky vyspelé civilizácie musia zakaždým zrútiť pre svoju prejemnelosť, uvoľnenosť mravov a morálky. Nikomu sa nechce nič brániť so zbraňou v ruke. Každý si myslí, že pohoda, lahoda a veget bude naveky.

Autor nám predkladá temnú budúcnosť. Európske štáty pohltí islamský kalifát, zachránia sa len krajiny V4, ktorých odmietavé postoje voči prisťahovalcom poznáme. Hektická doba ich však naženie do náručia fašizmu. Vojenské zriadenia fungujú-nefungujú, prenasledujú vlastných občanov. Z knihy nie je úplne zrejmé, či za diktátorským režimom a biedou stála nevhodná ideológia, alebo príčinou hospodárskeho úpadku bola masívna slnečná erupcia v roku 2033, ktorá vyradila elektroniku a navždy pochovala internet. Je totiž celkom jasné, že taká udalosť by skutočne zničila nejeden vládny systém. Je potom otázne, či by iné spoločenské zriadenie bolo úspešnejšie a ústretovejšie k občanom, než aké nám nastoľuje autor v snahe poukázať na nevhodnosť danej ideológie.

Na fašistickom Slovensku žije aj jeden z dvoch hlavných predstaviteľov knihy, Chris – nemecký Slovák. Mňa ale oveľa viac zaujal Ali, žijúci v Rakke. Ali je konvertita, intelektuál, zubný laborant. Pokúša sa prežiť v krajine zmietanej islamskou svojvôľou. Je mladý a túži zažiť aj niečo iné než strach a násilie. Hľadá lásku. V pomýlenom svete, kde ženy sú len materiál na uspokojenie sexuálnych chúťok a reprodukčných povinností, sa pravoverný muž najľahšie dostane k otrokyni. Neustále som si ju nazývala hetéra, lebo jej meno mi neutkvelo v pamäti. Chudák Ali si myslel, že keď si denne so ženou užíva sex, už je to láska. Ona si však plnila iba svoju povinnosť. Lebo keby si ju neplnila… To, čo by sa s ňou stalo, je čítanie len pre silnejšie povahy. V knihe nechýba mučenie, popravy, ktoré môžete vidieť trebárs cestou z práce a vôbec, kdekoľvek a kedykoľvek na námestiach. Lebo je dobré udržiavať si moc nad verejnosťou strachom. A je hrozné ostať kresťanom, nosiť znak, ako kedysi nosievali židia.

Vráťme sa však k príbehu. Ali sa neskôr skutočne zaľúbi do ženských očí. Pretože jedine tie zahliadne v háboch, ktoré majú chrániť jemné citlivé mysle pravoverných chlapov pred ženami a znemožniť tým hrozným nehanebným stvoreniam, aby dráždili zraky mužov svojou zmyselnosťou. Tie oči Aliho nadchnú pre myšlienku, že existuje aj iný, lepší Korán. Že Korán len neznalci zle chápu. Verí, že islam môže byť láskavý. Za túto vieru, hoci jemu nejde ani tak o vieru, ako o lásku k žene, Ali podniká strastiplnú cestu za hlavou cirkvi. Snívaj svoj sen, Ali! Verím, že tam, kam si sa dostal, sa môžu splniť všetky tvoje sny. Temné časy láske nežičia, ale nemôžu ju úplne zahubiť. Politika je vecou mužov. Len málo žien baží po moci, lebo tie nemajú v povahe niekoho alebo niečoho sa zmocňovať. Bolo by strašné, keby sa zmocňovanie a násilie stalo realitou našich dní.

Kniha 2084 je výborná, skoro dokonalá. Charaktery postáv sú vykreslené tak živo, že ich chápete, cítite s nimi, vidíte ich pred očami. Konajú logicky aj vo svojej nelogickosti, lebo všetci sme ľudia a ľudia sú omylní. Jediná postava, ktorej konanie a pozadie jej skutkov nedávalo zmysel, bol ruský agent. Možno je dnes moderné brojiť proti Rusom, za starého režimu sme mali ich glorifikovania dosť. Ibaže o čo tomuto agentovi skutočne išlo? Naozaj bol ochotný takto skončiť? A prečo vlastne? Rusi sú rovnakí ľudia ako my. Ich konanie a chúťky by mali mať rovnaké východiskové body ako naše – teda bohatstvo, moc, lásku, rodinu… Čokoľvek robíme, robíme s nejakým cieľom: pre niečo alebo pre niekoho. No pohnútky ruského agenta sa nevyjasnia, jediné, čo od začiatku viete, že táto postava nič dobrého neprinesie.

Bojím sa akéhokoľvek extrémizmu. Zatemňuje ľuďom mozog a pripravuje ich o šťastie, pokoj a lásku. Dúfam, že sa Martin Jurík mýli. Že ani v roku 2033, a ani skôr, nenastane taká strašná slnečná erupcia s takýmito následkami.

Knihu 2084 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu 2084 si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 14 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


2084
Žáner: science fiction, dystópia
Autor: Martin Jurík
Vydavateľstvo: Marenčin PT
Rok vydania: 2018
Počet strán: 416
ISBN: 9788056900352


14. februára 2019
Katarína Soyka