Recenzia – Diuk: Anomálie

Anomálie

Máte radi netradičné poviedky? Samotné príbehy z tejto zbierky nie sú ničím zvláštne, ale ich spracovanie sa vymyká tomu, na čo ste zvyknutí. Aktéri, osudy, miesta, myšlienky… Autor všetko vyjadruje v obrazoch, ktoré spletá do rozprávaní o ľuďoch, ich nerestiach, závislostiach, falši aj túžbe po živote a láske.


Je osmička šťastné číslo?

V zbierke sa nachádzajú poviedky a novela. Niektoré z nich boli ocenené v súťažiach, iné sú pre čitateľov úplne neznáme. Poďme si ich predstaviť.

Jen si to představ je hravá poviedka. Treba sa uvoľniť, zaplašiť zbytočné myšlienky a predstaviť si neznámeho v čiernom postávajúceho tam, obďaleč. Zatancujeme si spolu? Telo na telo, prsia a brucho, na prsiach a bruchu. Pretancujeme spolu do nášho súkromného sveta, mimo tento, mimo realitu a nudu všednosti. Postačí raz, potom už cestu nájdeme aj každý sám.

Ona je alebo nie je mŕtva. Ak je, kto ich prevedie cez bránu? Tuláka a Půlnočníka vedie pátranie, či Ona žije a kde je brána, od jednej zvláštnej postavičky k druhej. Podarí sa im dostať na druhú stranu myslenia či ich doženie nepriateľ? Hľadajú Ju a túžia prejsť po ceste rozhodnutia. Dostanú sa do Neba?

Éterická je o snahe ovládnuť, zničiť túžbu po osobnej slobode, ubiť aj rozprášiť krehkú dušu. Je o snahe o manipuláciu, psychické vydieranie, ktoré prinesie obeti len žiaľ a utrpenie. Tak je to aj v realite. Smutný a krásny príbeh.

Blázen rozpráva o vojne, zabíjaní, o ťažkých zraneniach, ľudskej zlobe a túžbe po pomste. Za hriechy iných trpia často tí nevinní. Je preto správne odplatiť zločin? Kde končí zdravá myseľ a začína tá šialená? Písané z pohľadu brata unesenej dievčiny.

Lovec je kruté rozprávanie o zrade a podraze od tých najbližších, od ktorých by ste to nikdy nečakali. Kam sa môže Lovec ukryť, kam ísť? Jeho život je na konci a zároveň na začiatku. Pohľad lovca únoscu.

Falešný rytíř nás zoznámi s už spomínanou postavou falošného rytiera. Vojna, krv, smrť, nenávisť a vedomie zločinu. Rytier vie, že on vie. Avšak udalosti sa odohrali inak, ako to vyzerá. Trpí rytier výčitkami svedomia? Na bojisku je každý sám a nakoniec môže zvíťaziť bezohľadnosť a sebeckosť.

Stařec je postava z viacerých poviedok. On ich prepája. Stretávajú sa a starec mení život ostatným postavám. On stojí za všetkým a všetko stojí na ňom. Upíšeš sa mu? Stačí pohľadom…

Mrazák rozpráva o mužovi a žene. Nuda, iné predstavy o živote, sny… Niekde horí dom, inde šteká zrazený pes a mraznička je zrazu plná ľudských pozostatkov.


Zavri oči a uvidíš…

Autor píše v obrazoch a núti čitateľov zapájať fantáziu, domýšľať si, preciťovať, predstavovať si. Hrá sa s našou obrazotvornosťou. Bavká sa so slovami, skladá ich do obrazov reality, ktorá je nasiaknutá jeho predstavami. Slová sú farbičky a príbeh omaľovánka. Vyfarbíš ju sám podľa toho, ako to dokážeš. Niekedy sú obrazy surové, krvavé, inokedy poetické až romantické. Je to divoký tanec prenádherných opisov, predstavenie plné šťavy. Posúva obrazotvornosť do ríše skutočností. Umožňuje nám precítiť, pocítiť, vychutnať aj trpieť.

Sú to práve opisy a prirovnania, ktoré vnášajú do deja správnu dávku až hororovej atmosféry. Pretože každá z postáv príbehov je postihnutá, či už telesne, či duševne, uteká pred vlastnými myšlienkami, predstavami, prípadne ju okolnosti nútia znášať utrpenie. Spýtate sa, kde leží hranica medzi príčetnosťou a šialenstvom?

Môžu splynúť dve milujúce bytosti? Dostanú odpustenie tí, ktorí zhrešili, ak sa ukryjú za nevinnú dušu? Aký koniec čaká obeť psychického týrania a manipulácie, snahy o nadvládu nad jej životom? Taká pomsta či zrada od najbližších dokážu človeka zlomiť. Na bojisku, uprostred krvi a pachu smrti budeme zachraňovať ostatných alebo svoj vlastný zadok? Zvíťazí naše sebectvo či lojalita?

To sú stále veľmi aktuálne otázky. Denne tvrdo bojujeme o prežitie. Sme obyčajní zbabelci? Kto vie, ako sa zachováme, keď pôjde do tuhého? Postavy sú reálne nereálne, schopné v okamihu zmeniť seba aj svet. Éterické, nechutné, podrazácke, závislé a zvláštne. Sú plné hnusu aj krásy. Zbabelosti aj hrdinstva. Majú vlastnosti, ktoré by sme u seba najradšej nevideli.

Zbierka nie je pre každého. Tu neplatí tvrdenie, že je určená náročnému čitateľovi. Je venovaná každému, kto je ochotný nechať svoju fantáziu lietať poriadne vysoko. Tým, ktorí nepotrebujú držať za ruku a viesť. Je pre tých, ktorí unikajú do iných sfér, kde dokážu nájsť čaro nevysloveného. Pretože zmysel týchto poviedok proste pochopíte alebo vám ujde. Zanechajú buď silný pocit úžasu, alebo strateného času. Ak ste však milovníci temnej weird fantasy, prídete si zrejme na svoje.

Hodnotenie: 80 %


Anomálie
Autor: Diuk
Žáner: triler, weird fantasy
Ilustrácie: Neira Lohikäärme
Rok vydania: 2023
Počet strán: 112
Formát: e-book – EPUB, MOBI, PDF


Kniha je dostupná na stránke vydavateľstva Kikimora


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


23. mája
Ena
Zdroj informácií