Recenzia – Dan Simmons: Terror – audiokniha

Dan_Simmons_Terror_audio_OneHotBook
Luptak_Benes_Stransky_Novotny_Jenista - interpreti_Terror_OneHotBook

Dan Simmons je autor, ktorý tvorí diela pozoruhodnej kvality a o nič menej impozantného rozsahu. Rôznorodosť tém, ktorým sa venuje, je tiež značná. Ak sa na chvíľu zamyslíme nad praktickou stránkou písania, časom, aký musí spisovateľ stráviť nad prípravou a písaním, javí sa Simmonsovo encyklopedické dielo až na hranici toho, čo zvládne jeden človek vytvoriť. Čitatelia môžu poznať množstvo románov a poviedok, napr. cykly Kantos Hyperion, Ílion alebo Doba mrchožroutů. Zo samostatných kníh spomeňme Drood, Páté srdce, Terror.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Terror

Práve posledná kniha sa dočkala v roku 2018 aj seriálového spracovania a naposledy aj audioknihy. Ak ste videli rozmery knihy, nebudete prekvapení dĺžkou trvania takmer 36 hodín s viac ako desiatimi hlasovými interpretmi. V kombinácii s hudbou a zvukmi, napr. nôh kráčajúcimi v snehu, nestratíte ani na chvíľu pozornosť a napätie z očakávania, čo bude ďalej. A bude to zlé, verte mi. Terror by sme mohli bez väčšieho zaváhania zaradiť medzi najlepšie audioknihy v oblasti fantastiky, na svoje si však prídu aj fanúšikovia objaviteľských ciest a historických románov.

V polovici 19. storočia ešte neexistoval Panamský prieplav. Preto sa vyvíjala snaha zrýchliť prekonanie Atlantického a Tichého oceána takzvanou Severozápadnou cestou. V roku 1845 bola vyslaná Franklinova výprava smerujúca do labyrintu ľadu severne od Kanady. Pozostávala z dvoch na tie časy mimoriadne dobre zostrojených a technicky vybavených lodí Erebus a Terror. Obidve však zmizli, vrátane posádky – 129 mužov. Simmons vytvoril vlastnú verziu udalostí, ktorá opisuje rôzne verzie pekla, v akom sa muži ocitli, a príbeh doplnil desivou bytosťou vyvražďujúcou posádku v už aj tak beznádejnej situácii. Až donedávna bolo skutočnou záhadou, čo sa s Erebom a Terrorom stalo. Ak sa zaujímate o faktickú rekonštrukciu týchto udalostí, výborný článok objasňujúci niektoré aspekty nájdete napr. na stránke Historyweb.sk.

Audioknihu Terror si môžete okamžite stiahnuť na Audiolibrix

Samotná audiokniha je veľmi pôsobivá v atmosfére, akú sa podarilo dosiahnuť. Klaustrofobické priestory lodí, tma, neskutočná zima vo vonkajšom prostredí, obklopenie nekonečným ľadom, izolácia sprevádzaná ohrozením nedefinovateľného netvora, to všetko sprostredkujú hlasy hercov schopných vyjadriť tie najtemnejšie emócie. Deprimovaní, vystresovaní muži, ktorí trpeli fyziologickými aj psychickými problémami a smerovali k fatalizmu, si veľmi dobre uvedomovali, že sú v smrteľnom ohrození. V takejto situácii sa naplno prejavovalo vodcovstvo kapitána Francisa Croziera a Jamesa Fitzjamesa. Protipól našli v naozaj odpornom a ku vzbure smerujúcom Corneliovi Hickeym. Jedenásť hlasov hercov reprezentuje jedenásť rozprávačov a každý herec pristúpil ku svojej postave nezameniteľne. Posádku tvorili skúsení muži, mnohí sa zúčastnili náročných expedícií aj predtým, a preto je ich prejav zo začiatku sebavedomý a hrdý. Za čo je potrebné hercov osobitne vyzdvihnúť, je ich schopnosť predviesť, ako sa menili postoje posádky, ako sa postupne lámala psychika podrobená nemennej izolácii. Z hlbín ľudskej iracionality sa vynárali povery a z nich povstali monštrá, niekedy nadprirodzené, no väčšinou až príliš ľudské. Dosiahnuť takýto efekt hlasom si vyžaduje skutočné majstrovstvo a poctivú prípravu – raz je to výhražný šepot, inokedy autoritatívny krik. Pasáže, v ktorých sa objaví kanibalizmus, alebo tie, kde si postava uvedomí, že stojí na prahu smrti, či čoskoro na ňom stáť bude, patria k chvíľam, keď poslucháč nepochybuje, že došlo k dokonalému výberu hercov. Na vyjadrenie využívali širokú škálu emócií: závisť, pomstychtivosť, zákernosť, vypočítavosť, sebaľútosť, solidarita, prívetivosť, zvedavosť a iné. Román je teda rozprávaný viacerými rozprávačmi, dokonca vo viacerých časových rovinách, pretože sa v spomienkach vracajú aj do čias pred vyplávaním. Hororové scény s netvorom sa vyskytujú len občas, ak si však predstavíme prostredie, v akom sa muži nachádzali, a predovšetkým neuveriteľnú zimu, ktorá na nich neustále doliehala, uvedomíme si, že strach bol prirodzenou súčasťou ich každodennosti. Zážitok z počúvania je naozaj výnimočný.

Bez zbytočného zveličovania môžeme tvrdiť, že audiokniha Terror patrí k tomu najlepšiemu, k čomu sa v súčasnosti môžete v oblasti hovoreného slova dostať. O to mrazivejšie bude pôsobiť, ak si ju vypočujete pri prechádzkach v zime, čo síce pôsobí ako klišé, ale ak to skúsite, neoľutujete.

Knihu Terror si môžete objednať aj ako CD v reprezentatívnom balení s portrétmi účinkujúcich a mapou

Audioknihu Terror si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Terror – audiokniha
Žáner: horor
Autor: Dan Simmons
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Interpreti: Martin Stránský, Vladislav Beneš, David Novotný, Ivan Lupták, Jan Vlasák, Jiří Hromada, Robert Mikluš, Daniel Rous, Petr Jeništa, Lukáš Příkazký, Miloslav König
Dĺžka trvania: 35 hodín 51 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (2038 MB)


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


Súvisiaci link:

Rozhovor s interpretmi audioknihy Terror: Niektoré veci je lepšie nechať na fantázii poslucháča


8. januára 2019
Ján Blažovský