Recenzia – Claire M. Andrews: Dcéra Sparty

Dcéra Sparty

Dafne síce celý život prežila v Sparte, no nepochádza odtiaľ. Aj preto si len ťažko získava uznanie ostatných. Odmieta sa ale vzdať a je rozhodnutá všetkým dokázať, že sa v nej mýlia. Možno aj pre jej silného ducha si ju všimnú bohovia. Tí s ňou majú ale vlastné plány. Za hranicami jej momentálnej domoviny.


„Zdá sa, že zrada a Olymp idú ruka v ruke.“ (str. 352)

Autorka Claire M. Adrews čitateľom predstavuje bohatý svet gréckej mytológie. Hlavnými postavami sú Dafne a Apolón, no nedá sa povedať, že by išlo o prerozprávanie príbehu o nymfe a odhodlanom božstve. V deji sa okrem týchto dvoch vystriedajú aj iní známi či trochu zabudnutí antickí aktéri.

Na stránkach sa teda objavuje nielen Minotaurus, ale napríklad aj múzy, Sfinga, Fobos a Deimos alebo Hippolyta. Všetko za účelom vybudovania sveta, v ktorom kráčajú poverčivosť a mágia ruku v ruke. To čiastočne vytvára obraz dobového myslenia. Ľudia sa tu riadia rôznymi obradmi a skláňajú hlavu v mene prežitia. Bohovia sú tu totiž fyzicky prítomní a vždy pripravení zasiahnuť do životov smrteľníkov. Navyše je možné vidieť obrysy viacerých nielen odlišných, ale aj príbuzných kultúr.

Príbeh je väčšmi než na protagonistov orientovaný na dej. Dafne, Apolón a ostatné postavy dostávajú dostatok priestoru. Ich motivácia a vzťahy tak ostávajú v uveriteľnej rovine. Dôležitá je však samotná cesta – obdoba nebezpečnej dobrodružnej honby za pokladom, ktorý môže zachrániť svet. Toto zabezpečuje výbornú dynamiku a čitateľ nemá čas nudiť sa. Napriek tomu tí, ktorí sa lepšie vyznajú v mytológii a dávajú dobrý pozor, odhalia mnohé zvraty dávno predtým, než sa objavia.

„Bojovníčka predsa nemá čas starať sa o šaty, vravievala som. Keď na mňa teraz Lykou a Teseus hľadia s neskrývaným obdivom, uvedomím si, že ženskosť a zraniteľnosť, ktorá s ňou prichádza ruka v ruke, predstavujú ďalší druh sily. Aj šaty dokážu byť zbraňou, meč z látky obracajúci hlavy a zvádzajúci pohľady ovplyvňuje rozhodnutia iných.“ (str. 145)

Celkovo sa teda dá tvrdiť, že textu dominuje ľahkosť. Od začiatku je jasné, že príbeh ráta s mladším publikom. Prejavuje sa to najmä v správaní sa postáv a v o čosi menšej miere v jednotlivých zápletkách. Na začiatku sa síce objaví manipulatívna Artemis, ale neskôr čitateľ sleduje hormonálne výlevy jej brata Apolóna.

Ako typickí pubertiaci sa teda na stránkach nesprávajú len smrteľníci, ale aj bohovia. Mnohým čitateľom môže byť takéto prispôsobovanie cieľovej skupine tŕňom v oku. No v kontexte celej knihy ide o dobré rozhodnutie. Vďaka nemu sa do textu prepašoval aj pocit blízkosti. Osoby z mýtov sa jednoducho správajú nedokonalo a trpia mnohými slabosťami.

Takisto je vidieť, že autorka má postavy, prostredie i samotné dianie pevne v rukách. Všetky scény majú svoje miesto a svoj význam. Podobne protagonisti sa tak či onak správajú z nejakého dôvodu. Zápletky sú postupom stránok rozsiahlejšie a zložitejšie. Napätie krásne graduje. Z knihy napriek tomu celkovo vytŕča, že ide o zamýšľaný úvod k ďalším udalostiam. Samozrejme, mnohé otázky ostávajú nezodpovedané.

Kniha Dcéra Sparty predstavuje ľahkú dobrodružnú honbu za pokladom. Dej nikdy nestráca dych a postavy prechádzajú z jednej krízy do ďalšej. Putovanie často prerušujú drsné bojové sekvencie. Svet je vystavaný na mnohých známejších i menej známych mýtoch. Väčšina zápletiek má uspokojivé riešenie. Udalosti posledných kapitol však dávajú tušiť, že Andrews má s Dafne ešte veľké plány.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Dcéra Sparty si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Dcéra Sparty si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dcéra Sparty (orig.: Daughter of Sparta)
Žáner: fantasy, young adult
Séria Dcéra Sparty, 1. časť
Autorka: Claire M. Andrews
Vydavateľstvo: SLOVART
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Preklad: Dominika Weinstock
Počet strán: 984
Väzba: mäkká
EAN 9788055656526


Súvisiaci link

Predstavujeme – Claire M. Andrews: Dcéra Sparty


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


21. júna 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií