Recenzia: Blacksad

Blacksad

Mám rád mačky; okolo nôh sa mi práve obtiera čierny kocúr a detektívky drsnej školy okupujú značnú časť mojej police. Medzi kocúrom a policou, s blýskavými očami a cigaretou pod fúzom, tróni na nočnom stolíku Blacksad. Ďalší parádny kúsok z edície Mistrovská díla evropského komiksu vydavateľstva Crew. Čierny panter v dlhom plášti sa norí do temných ulíc.

Komiksový album Díaza Canalesa (scenár) a Guarnida (kresba) medzi inými dielami neprehliadnete. Iste, zvieracie postavy nie sú v komiksoch nič zvláštne a noirovky tiež, ale z ich kombinácie na vás dýchne atmosféra, až vám na prstoch vyrazia pazúry.

Detektív Blacksad je súkromné očko. Má dlhý plášť a dlhy, smolu v láske a talent byť v nesprávny čas na nesprávnom mieste. A je kocúr.

Komiks výborne pracuje s antropomorfnými zvieratami. Každá postava má zvieraciu podobu, ktorá ju vystihuje. Malý donášač je krysou, políciu vedie riadne psisko a zločinecký boss má ako gorilu… no, gorilu. Líške by ste nemali dôverovať, zato profesor sova je značne múdrejší ako jeho príbuzný z Medvedíka Pú.

V albume sú štyri príbehy, ktoré vychádzali postupne v rokoch 2000, 2003 a 2005. Prvý, Kdesi uprostred tieňov, je len zahrievací. Klasické vyšetrovanie vraždy dievčaťa, kde sa detektív musí doslova prebiť na vrchol zločineckej pyramídy. A na vrchole dokáže, že ani nosorožec nie je pre nahnevaného kocúra neprekonateľný.

Zvyšné príbehy už okrem dokonalej kresby prinášajú aj perfektné príbehy. V Národe ľadu Blacksad zistí, že okrem rasizmu môže byť vo svete zvierat problém aj „farbizmus“. Hlavne ak sa tí zlí rozhodnú, že jedinou správnou farbou je biela. Vynikajúci antirasistický príbeh, tentoraz aj s „kráskou v núdzi“.

Červenej duši sa okrem ďalšej krásavice dostane k slovu aj odkaz Tretej ríše a Blacksadova minulosť. Objaví sa tu tiež jeho parťák, reportérska lasička Weekly, s ktorou detektív rieši aj nasledujúci zamotaný prípad plný drog, lásky a jazzu v New Orleans. Názov Peklo, mlčanie je výstižný.

V závere albumu sú ešte dva kratučké príbehy, čisto pre potešenie z atmosféry. Káva je silná ako peklo, cigaretový dym sa ovíja okolo veľkého ventilátora, ktorého pomalé švuch-švuch sa prelína s pišťaním bŕzd kdesi pred domom. Na schodoch zaklepú podpätky a dvere kancelárie rozrazí rúčka v rukavici. „Pán Blacksad?“ vyhŕkne.

„Mňau.“


Blacksad
Autori: Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Preklad: Richard Podaný
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2012
Počet strán: 224


Videobonus: Traja kocúri z troch odporúčajú Blacksad.


11. marca 2013
Rastislav Weber