Recenzia – Arthur Conan Doyle: Pás plný jedu

Pás plný jedu obálka predná a zadná

V roku 1914 začala apokalyptická prvá svetová vojna, jej predzvesť ale nájdeme už skôr v mnohých literárnych dielach, neraz aj vo fantastike. Či už ide o zámernú alegóriu alebo nevedomé prenesenie dusnej atmosféry desiatych rokov 20. storočia do literatúry, je zrejmé, že viacerí spisovatelia neočakávali nič dobré. A nočné mory sa čoskoro naplnili. Medzi autorov s prenikavou schopnosťou pozorovať spoločenský vývoj patril aj sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930). Svoju víziu možného konca ľudstva zobrazil v novele Pás plný jedu v rovnomennej knihe, ktorú nedávno vydalo vydavateľstvo SnowMouse – to v posledných rokoch vydáva okrem iného aj súborné dielo s postavou Sherlocka Holmesa. Spolu s dvomi kratšími poviedkami Stroj, ktorý všetko rozloží a Keď svet skríkol sa nám dostáva do rúk trojica menej známych próz, v ktorých Doyle zachytil dobrodružstvá profesora Challengera známeho z románu Stratený svet (SnowMouse Publishing 2017). Rovnako ako predchádzajúcu knihu, aj túto sprevádzajú skvostné ilustrácie Martina Mrvu a po prečítaní sa pravdepodobne ešte viackrát pristihnete, ako si knihou listujete a prezeráte do detailov prepracované obrázky.

V Páse plnom jedu je už po pár odsekoch jasné, o čo v príbehu pôjde: planéta Zem vstúpi do pásu éteru, v dôsledku čoho zanikne všetok život, ušetrený neostane ani jeden človek. Niet cesty späť, nepomôžu žiadne technologické ani vedecké objavy, len pár šťastlivcov si na pár hodín predĺžilo život tak, že si zabezpečili kyslíkové fľaše. Tak trochu maniakálny profesor Challenger do svojho domu pozval niekoľko známych, aby s nimi pozoroval koniec sveta a nakoniec tiež zahynul. Text, ktorý čítame, je akousi správou, hoci nie je jasné, kto by mohol byť jej potenciálnym prijímateľom. Viac z deja nie je potrebné prezradiť, uveďme len, že v istom okamihu prechádza skupina preživších mŕtvym Londýnom a tieto scény, asi najlepšie z celej prózy, sú skutočne plné hrôzy, rozkladu a zmaru. Zdá sa, akoby neexistovala vôbec žiadna nádej pre budúcnosť. Ale… ako to bolo ďalej, sa už dozvie sám čitateľ.

V poviedke Stroj, ktorý všetko rozloží sa profesor Challenger dozvie o vynálezcovi stroja schopnom rozkladu hmoty a jej opätovnom zložení. Rozhodne sa preveriť tento nezvyčajný úkaz a sám sa podujme stať sa pokusnou osobou, ktorá má zmiznúť a byť znovu poskladaná. Vynálezca si z profesora vystrelí a najprv ho trochu čudne zdeformuje (je to jedna z mála, ak nie jediná smiešna scéna v knihe), v každom prípade ho presvedčí o funkčnosti stroja. Stroj, ktorý všetko rozloží je text zaujímavý z pohľadu morálky rozhodovania. Vynálezca totiž neváha predať patent (ktorého je on sám súčasťou) svetovej mocnosti, ktorá ponúkne najviac, pričom ho nezaujíma, na aké účely bude stroj použitý. Aj v tomto prípade sa prejaví značne svojské riešenie profesora Challengera a oplatí sa pouvažovať o ňom.

V treťom texte Keď svet skríkol sa ocitneme v situácii pozorovateľov azda najčudnejšieho pokusu v dejinách. Profesor Challenger zistí, že Zem je vlastne superogranizmus, a zoberie si do hlavy, že upúta jeho pozornosť veľmi ostrým vrtom do zemskej kôry. Viac netreba prezrádzať, poznamenajme len, že hoci ide z dnešného pohľadu o trochu naivnú fantastiku, Doyleov literárny štýl bol taký originálny a podmaňujúci, že vie strhnúť aj po takmer sto rokoch od napísania. Obidve kratšie prózy totiž vznikli na konci 20. rokov minulého storočia. Profesorovi Challengerovi venoval Doyle ešte jeden príbeh: román The Land of Mist, ktorý bol silne poznačený spisovateľovou vierou v špiritizmus. Vo vizuálne špičkovej úprave je Pás plný jedu vhodným čítaním pre každého, kto hľadá korene žánru, rád sa baví na bizarných nápadoch a obľubuje rýchly dej bez zbytočných odbočiek. Je to jednoducho klasika, ktorá neomrzí.

Knihu Pás plný jedu si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pás plný jedu (orig.: The Poison Belt, The Disintegration Machine, When the World Screamed)
Žáner: scifi, dobrodružná
Autor: Arthur Conan Doyle
Vydavateľstvo SnowMousePublishing
Rok vydania: 2018
Preklad: Ján Kamenistý
Ilustrácie: Martin Mrva
Počet strán:192
Väzba: pevná


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.



16. augusta 2018
Ján Blažovský