Recenzia – Arthur Conan Doyle: Stratený svet

A. C. Doyle - Strateny svet 2017 obalka

Umberto Eco vo viacerých kapitolách knihy Dějiny legendárních míst a území opisuje vznik a šírenie mytológií na zabudnutých kontinentoch, územiach ukrytých v záhyboch času alebo vo vnútri Zeme. V literatúre nájdeme pomerne rozsiahlu tradíciu diel venovaných územiam, v ktorých sa zastavil čas a pretrvali od dávnoveku do súčasnosti v nezmenenej podobe. Ecova kniha dokáže poslúžiť ako ohromná studnica informácií o kontexte doby a literárnej tradície, v ktorej sa ocitol jeden z najznámejších románov o pravekom svete, kam sa vydala výskumná expedícia. Román Stratený svet vyšiel v roku 1912 a zanechal výraznú stopu v literatúre a filmoch 20. storočia. Spisovateľ sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) prostredníctvom Strateného sveta zoznámil čitateľov s profesorom Challengerom, výraznou osobnosťou, akýmsi protipólom Sherlocka Holmesa.

Koniec 19. storočia vo vede sprevádzalo množstvo sporov, stávok, súťaží paradigiem. Uskutočnilo sa množstvo výprav, no na svete existovali ešte stále miesta ukryté pred pohľadom človeka. Paleontológia bola v plienkach a nálezy kostier ohromných veľkostí sľubovali pozoruhodný výskum. V kombinácii s vyššie uvedenými mytológiami o neznámych oblastiach Zeme bolo pravdepodobné, že román pojednávajúci o mieste, v ktorom prežili dinosaury a iné bytosti z priepastnej histórie, bude mať úspech. Dej, rozprávaný novinárom Edwardom Malonom, začína tvorením výpravy extravagantného profesora Challengera, jeho rivala profesora Summerleeho a dobrodruha lorda Roxtona s cieľom navštíviť náhornú plošinu v amazonskom pralese. Práve na nej, podľa Challengera, prežili dinosaury, pričom podnetom k fantastickej ceste bol cestovateľ Maple White, ktorý planinu navštívil a do diára nakreslil monštrum, ktoré tam videl.

Výprava planinu skutočne objaví, a s ňou aj rozmanité druhy dinosaurov, lietajúcich jašterov a cicavcov. Celá kniha má romantický nádych a vyvoláva určitú nostalgiu. Číta sa ale ľahko a nestratila nič zo svojej pútavosti, ako si to pamätáme ešte z detstva, keď sme ju mohli čítať v edícii STOPY. Pri jej aktuálnom novom vydaní môžeme relaxovať a vidieť fantastiku v jej trochu naivnej, prvotnej podobe. K atraktívnosti knihy môže v súčasnosti prispieť aj trochu bizarná postava profesora Challengera, impulzívneho, plného energie, s výstredným účesom a názormi. „Impozantná osobnosť“ s „brutálnou priamočiarosťou vystupovania“. Podobne ako Sherlockovi Holmesovi, aj Challangerovi sa dostalo pocty vystupovať v neskorších literárnych dielach iných autorov – od fantastiky (jeden z mnohých bol Greg Bear) až po filozofiu (Deleuze a Guattari).

Rovnako ako edícii venovanej Sherlockovi Holmesovi, aj edícii ACD venovalo vydavateľstvo SnowMouse Publishing značnú pozornosť. Jednotka v hornej časti chrbta knihy sľubuje pokračovania príbehov pozoruhodnej postavy profesora Challengera. Čitatelia sa majú na čo tešiť, lebo ide spolu o tri romány, každý s pomerne odlišnou tematikou (popri vede napr. aj špiritizmus) a vedľa seba budú vyzerať skvelo. Je potrebné uznať krásne vizuálne spracovanie knihy. Ilustrácie sú podrobné, dôsledné v detailoch, výstižne dotvárajú dej, grafická úprava knihy je jednoducho nádherná. Ilustrácie zabezpečil Martin Mrva, grafický dizajn mal na starosti Julo Nagy. Stratený svet si určite nájde svoju komunitu priaznivcov a to nielen u tých, ktorí pátrajú po koreňoch fantastiky.

Knihu Stratený svet môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Stratený svet (The Lost World)
Žáner: sci-fi
Autor: Arthur Conan Doyle
Vydavateľstvo: SnowMouse Publishing
Rok vydania: 2017
Preklad: Ján Kamenistý
Väzba: tvrdá
Jazyk: slovenský
Počet strán: 304
ISBN: 9788089465279


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


23. mája 2017
Ján Blažovský