Recenzia: 3x sci-fi

3x sci fi obalka

Som dosť starý na to, aby som si pamätal zbierky poviedok 10 x sci-fi a 13 x sci-fi z pultov kníhkupectiev, nie antikvariátov. Toto dielo si však neprečítate. Je určené pre vaše uši.

Zbierka audiopoviedok, ako naznačuje samotný názov, obsahuje tri diela. Pochádzajú od slovenských autorov a ich výber má na svedomí Martina Ivaničová (rozhovor s Martinou Ivaničovou – Predstavujeme projekt prvej slovenskej audioknihy SF poviedok 3× sci-fi).

Juraj Kaščák vo svojej poviedke Sám prináša zaujímavú víziu budúcnosti. Svet, kde sa IT technológie pobrali ďaleko za hranice, v ktorých sa držia teraz. Tam, kde je niečo ako implementácia google glass spolu s instantným používaním facebooku úplne bežná vec. Tým pádom je takmer nemožné byť kdekoľvek v súkromí, no jemu sa stratí manželka. Ako a či vôbec sa mu ju podarí nájsť, si už vypočujte sami. Mňa osobne v príbehu oslovil opis spoločnosti, v ktorej sa hrdina pohybuje. Takto by som si predstavoval našu spoločnosť o pár rokov. Teda ak jej vývoj budú ovplyvňovať ľudia, ktorí žijú viac na sociálnej sieti ako vo svete okolo nich.

Chrómovaná ruža od Tomáša Knapka je celkom odlišným dielom. Zavedie nás do postapokalyptického prostredia jedného veľkého prázdneho mesta. Hlavný protagonista sa po jeho ľudoprázdnych uliciach preháňa na motorke a stretáva sa s anjelmi či démonmi. Poviedka je postavená na pocitoch a náladách, zabalená do rúcha mystiky a je pomerne náročná na pozornosť. Priznám sa, že pri niektorých pasážach som si musel vybrať, či sa budem venovať naplno riadeniu auta alebo počúvaniu. Logicky som si vybral riadenie. K tým náročným častiam som sa neskôr vrátil. Inak by som plne nepochopil pochopil, o čo išlo.

Ženy v tejto kolekcii zastupuje Mína Pávová a jej poviedka Camera obscura. Rozpráva o živote jedného študenta umenia v dvadsiatom druhom storočí. Napriek niekoľkým neúspechom zamestnať sa zrazu dostáva ponuku, aká sa jednoducho nedá odmietnuť. Výborne platená pozícia, kde sa má primárne zaoberať umením. Okrem toho plniť ďalšie požiadavky svojho zamestnávateľa v tomto obore. Pre mňa je Camera obscura vyvrcholením celej zbierky. Postupným počúvaním sa odhaľuje celý obraz až po jeho síce už očakávané ale zároveň logické vyvrcholenie. Ako malý bonus nepoužíva prvky vedeckej fantastiky iba ako moderný kabát, ale bez nich by tento príbeh nemohol existovať.

Všetky tri texty nahovoril Michal Klučka. Možno som ignorant či absolútny neznalec, ale jeho meno som doteraz nikde nepostrehol. A je to asi aj škoda. Audiokniha je totiž nahovorená bravúrne. Nie som zvyknutý počúvať (a ani veľmi čítať) slovenské texty. Tu som sa dokázal tak zahĺbiť do deja, že som absolútne nevnímal, v akom jazyku je kniha nahovorená. Je vidno, že Michal je v oblasti hovoreného slova profesionál. Svojou interpretáciou zbierke pridal hneď niekoľko plusových bodov.

3× sci-fi je krátka audiokniha a je vhodná ako prvé stretnutie s týmto formátom. Skladá sa z troch samostatných celkov, kratších ako jedna hodina. Nebude vás stáť desiatky hodín času ako niektoré ságy a ľubozvučnosť našej reči poteší.


3× sci-fi
audiokniha
Žáner: sci-fi
Autor: Juraj Kaščák, Mína Pávová, Tomáš Knapko
Vydavateľstvo: Jawolta
Rok vydania: 2016
Interpret: Michal Klučka
Dĺžka trvania: 2 hodiny 24 minút


Súvisiaci link:

Predstavujeme projekt prvej slovenskej audioknihy SF poviedok 3× sci-fi


5. septembra 2016
Richard *Gullath* Bojničan