Predstavujeme projekt prvej slovenskej audioknihy SF poviedok 3x sci-fi

3x sci fi obalka

V týchto dňoch sa na svetlo sveta derie unikátny projekt: prvá audiokniha slovenských sci-fi poviedok. O podrobnostiach sme sa porozprávali s autorkou projektu Martinou Ivaničovou.


Ako vznikla myšlienka pustiť sa do vydania žánrovej audioknihy?

Nápad vo mne dozrieval skutočne dlho. Mám veľmi rada fantastiku, s nadšením sledujem slovenskú žánrovú scénu a zároveň ma baví počúvať hovorené slovo. Jednoducho som si povedala, že by stálo za to dostať slovenskú fantastiku ,,do uší“. Začalo to takýmto naivným nadšením. Hŕ do toho!

Nemala si teda predchádzajúce skúsenosti s realizovaním takéhoto projektu?

Presne tak. Ja sa profesijne pohybujem v inej sfére. Uvedomovala som si to, a preto som sa snažila nájsť niekoho, kto sa postará o realizáciu. Nakoniec som sa do toho pustila s chalanmi s občianskeho združenia Euforion a spolupráca prebiehala skvele. Nájsť „správny hlas“ tiež nebolo jednoduché, no spomenula som si na veľmi zaujímavého človeka, ktorého poznám ešte z výšky. Meno Michala Klučku vám možno nie je známe, ale jeho hlas určite áno. Od detstva dabuje, mohli sme ho počuť napr. aj v Hviezdnych vojnách. Vyštudoval fyziku, trénuje deti aikido a venuje sa waldorfskej pedagogike. V štúdiu v prestávkach medzi nahrávaním sme sa od neho dozvedeli zaujímavé veci z jeho praxe, napr. že stačí, keď povie v triede „moment“, a žiaci v stíchnu a dávajú pozor. Chceli sme od Michala, aby nám také to svoje „moment" nahovoril, ale nakoniec sme na to zabudli, takže nás decká doma neposlúchajú naďalej.

Prečo práve títo autori? Ako vlastne prebiehal výber textov na audioknihu?

Chcela som dať priestor menej známym autorom, ktorí by sa takto mohli dostať k širšiemu publiku. Oslovila som niekoľkých, ktorých tvorbu poznám z rôznych súťaží, napríklad aj z Ohnivého pera, a ich texty ma oslovujú. Dostalo sa ku mne viacero poviedok a výber nebol jednoduchý. Nakoniec sa na audioknihu dostali tri z nich – snažila som sa totiž, aby kniha mala nejaký spoločný motív. Je ním človek v blízkej budúcnosti, sám medzi hi-tech vymoženosťami alebo sám uprostred zničeného mesta, človek sám medzi ľuďmi.

Ktorá poviedka je tvoja srdcovka?

Mne sa najviac páči Chrómovaná ruža Tomáša Knapka (s poviedkou Chrómovaná ruža získal Tomáš Knapko 2. miesto v Cene Fantázie 2005, pozn. red.), ale bolo riziko ju tam zaradiť, pretože je veľmi svojská. Jeden kolega v štúdiu vošiel do miestnosti in medias res, práve keď Michal čítal pasáž z nej, a rovno sa nás spýtal: „To je čo, to je o drogách?“ „Nie, o vitamíne A,“ popravde som odpovedala. Vždy keď si ju púšťam znova, teším sa, že som sa pre ňu rozhodla. Učarovala mi.

Sám od Juraja Kaščáka a Camera obscura od Míny Pávovej sú napínavé príbehy s takmer detektívnou zápletkou, myslím, že majú potenciál zaujať nielen skalných fanúšikov sci-fi.

Ako je audiokniha spracovaná, ide o dramatizáciu textu, obsahuje zvukové efekty, hudbu?

O tom ako to spraviť sme pri realizácii niekoľkokrát diskutovali, ale nakoniec to skončilo pri „menej je niekedy viac“. Teda celá kniha stojí na Michalovej interpretácii a myslím, že to bolo správne rozhodnutie. Tento prístup sa trochu prejavuje aj v návrhu obálky – ktorá je strohá, čierno-biela.

Takže ako sa poslucháči môžu ku knihe dostať?

Audiokniha je už nahraná, ale ešte oficiálne nevyšla. Práve beží crowdfundingová kampaň na podporu jej finalizácie a vydania, a preto každý z nás môže byť pri tom a pomôcť slovenskej fantastike, aby sa dostala nielen k čitateľom, ale aj k poslucháčom. Všetky podrobnosti o projekte sa dajú nájsť na stránke 3× sci-fi – slovenská fantastika do uší.


27. apríla 2016
Fandom SK - PR