Predstavujeme Dotyk draka, prvý diel Knihy Lysanthys

Dotyk draka - obálka

Slovenská fantasy séria Knihy Lysanthys od Stana Fatula ožíva prvým dielom, ktorý nesie názov Dotyk draka. Knižka vyšla formou selfpublishingu vo februári a bola predstavená na tohoročnom festivale AnimeShow, kde sa zároveň uskutočnil aj jej krst. Poďme si túto fantasy trilógiu teraz priblížiť.


Anotácia

Uprostred morí ľadových i teplých, uprostred sveta šíreho a starého, leží krajina, mladá no prastará. Nesie meno Lysanthia. Obria hora uprostred, husté lesy a hlboké jazerá, ľudia vlčí i ľudia obyčajní ju zvú svojím domovom. Ako to už ale zvykom býva, sily Zla svoje drápy rozťahujú na nepoškrvenené miesta čisté, preto treba je ochrancu.


Ukážka z knihy

Vojaci už neboli ďaleko, no keby však vedeli, čo ich čaká, isto by z týchto miest utiekli čo najďalej. Čo najďalej od úpätia hory Gomangh.

Michael v ceste nepokračoval, zastavil sa a čakal. Čakal takmer dva dni, kým prišli Drakeovi prenasledovatelia. Chceli zabrániť tomu, aby bol ďalší z línie, nechceli, aby sa v ňom prebudila sila ochrancu. Sám lord Laksar viedol tucet svojich najlepších mužov po mladíkových stopách, ktoré sa im podarilo vypátrať pri brode rieky Gomanna. Nerátal však s Nostradamom.

Keď sa medzi stromami objavili prví vojaci, starec stál neďaleko miesta, kde sa s Drakeom rozlúčil a usmial sa, keď nepriatelia po krátkom zaváhaní vyrazili s vytasenými zbraňami do útoku. Jeden z nich bežal rýchlejšie než ostatní. Z ničoho nič k nemu vyšľahol konár stromu, prerazil mužovi hrdlo a mohutná sila oživeného konára priklincovala jeho telo k zemi niekoľko metrov ďalej od miesta, kde zahynul. Druhý muž so strachom v očiach spomalil, no to si už ďalšie korene razili cestu spod zeme. Vtiahli ho pod zem, kde mu za jeho zhrozeného vreskotu polámali všetky kosti v tele.

Hneď potom sa objavili i ostatní vojaci. Podaktorí zodvihli zbrane, že s nehybným starcom skoncujú, ale v tej chvíli sa prihnal prudký vietor. Štyroch z nich strhlo z nôh a všetkých zahrdúsili oživené konáre skôr, než dopadli na zem. Mŕtvi zostali visieť vo vzduchu a ich neživé oči od hrôzy skameneli. Ďalších troch mužov pohltili plamene a korene stromov ich vtiahli do svojho podzemného kráľovstva.

Posledná trojica vojakov na útočenie ani nepomyslela, muži sa obrátili a vzali nohy na plecia, ale vtedy sa z lesa ozvalo mnohonásobné zavytie. Spoza starcovho chrbta sa vyrútili vlky a čiernoodených vojakov strhli k zemi. Nostradamus uprostred lesa osamel. Pokojne sa obrátil, no v tom sa za jeho chrbtom ozval zúrivý výkrik.

Lord Laksar prekročil tri dorezané vlčie telá a zvyšok svorky sa rozpŕchol do lesa. Z čepele jeho meča kvapkala krv.

„Čo si zač, starec?“ zreval lord hlasom plným hnevu. Švihom ruky striasol vlčiu krv z meča a rýchlymi krokmi kráčal k Nostradamovi.

„Som ten, kto dohliada na správny chod sveta.“

„Skutočne chvályhodné,“ poznamenal lord ironicky, „stihne ťa trest za to, že si nám skrížil cestu!“ zreval a prudko sekol mečom. Čepeľ dopadla na starca, no Michael sa ani nepohol. Laksarov meč narazil do akejsi neviditeľnej prekážky. Odhodilo mu ruku a meč zaiskril.

„Odíď, sluha Temnovládcu!“ zahrmel starec a roztiahol ruky. V jeho dlaniach sa začali hromadiť zelené blesky, ruky vystrel pred seba a blesky vrazili do Laksara. Darmo vztýčil čepeľ meča na obranu, magická sila ho odmrštila dozadu a vytrhla mu zbraň z rúk.

„STRAŤ SA, SLUHA FAUTLIONA!“ zreval Michael Nostradamus s blčiacimi očami, zranený lord sa pozviechal zo zeme. Vzal svoju zbraň a stratil sa medzi kmeňmi stromov. Starý muž spustil ruky a unavene si povzdychol. Zatackal sa a klesol na jedno koleno.

„Na toto som už starý…“ Unavene pozrel sa smerom k vrcholu hory Gomangh. Jeho ústa čosi nečujne zašepkali a spod korún stromov vyletel orol so zelenými očami.


V diaľke pred nimi sa ukázalo svetlo. Drake zodvihol horiacu fakľu vyššie a žiara ohňa dopadla o niekoľko stôp ďalej. Plameň fakle sa zamihotal, keď z tmy zavial chladný vánok. Niekoľko dní kráčali točitými chodbami vnútrom hory, stúpanie bolo čoraz prudšie. Vrchol hory už musel byť na dosah. Skalná chodba, ktorou kráčali, sa blížila ku koncu, objavil sa pred nimi východ. Keď vyšli von, slnko svietilo vysoko na oblohe, bolo pravé poludnie. Drake sa rozhliadol okolo seba.

Ocitli sa na okrúhlom výseku. Okolo hory sa rokmi vytvorila nepriehľadná stena z oblakov a hmly. Mladík sa neodvážil pristúpiť ku skalnému okraju. Nechcel si ani len predstaviť, do akej výšky vystúpili.

Obzrel sa a neďaleko východu zo skalnej chodby uvidel vodopád. Voda vytvárala neveľkú riečku, ktorá kamenným korytom tiekla z hory smerom nadol. Drake zodvihol zrak. Prameň rieky Gomanna. Vlk slabo brechol a mladík sa obrátil.

Jeho vlčí spoločník hľadel na opačnú stranu skalného výseku, kde sa do skál zarezával uzučký chodník. Trvalo hodnú chvíľu, kým sa im podarilo vydriapať na jeho vrchol. Cestička sa zrazu stratila a pred chlapcom a vlkom sa ukázalo kruhové kamenné priestranstvo. Miestami sa vŕšili hŕby skál a kameňov, okraje hory sa strácali v hmle a uprostred stálo sklené schodisko, ktoré viedlo nevedno kam.

„Poď, chlapče!“ riekol mohutný hlas, Drake ustúpil a zaváhal. Pozrel sa do múdrych vlčích očí a ruku mu položil na huňatý biely krk. Všetky jeho pochybnosti sa stratili. Položil nohu na prvý schod, vykročil a s vlkom v pätách vstúpil do hmly.

Koniec ukážky


Podrobnosti o knihe

Názov: Kniha Lysanthys – Dotyk draka
Autor: Stano Fatul
Vydavateľstvo: vlastným nákladom
Rok vydania: 2018
Počet strán: 210
Autor obálky: Brian Males
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–972644–1–3

Knihu Dotyk draka si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi

Stano Fatul sa narodil 28. 4. 1998 v Bratislave a so svojou rodinou býva na okraji hlavného mesta. Dokončuje štúdium na všeobecnom gymnáziu a písaniu sa venuje od roku 2012. Posledné roky pracoval na tvorbe fantasy príbehov, s ktorými vyrastal, a pomimo toho sa intenzívne venuje športu. V blízkej budúcnosti plánuje dopísať pokračovania Kníh Lysanthys a má ambície stať sa úspešným spisovateľom.

Spoznala som ho ako tvorcu príbehov a poemov, a keď sa mi dostal do ruky rukopis Dotyku draka, zapáčil sa mi jeho štýl. Dokáže sa vžiť do deja a vás vziať so sebou. Týmto príbehom žije, venoval mu všetko. A vy to pocítite rovnako. (Ema Gajdošová)

Napriek tomu, že fantasy nie je moja ‚šálka kávy‘, DOTYK DRAKA ma vtiahol do deja celkom hravo. Je písaný pútavo a napínavo už od samotného začiatku, sám som mal chuť bojovať s čarodejníkmi. Želám tejto knižke veľa čitateľov a pokračovaní! (Marián Miezga)


27. apríla 2018
Fandom SK - PR