Predstavujeme – Božena Lenčová: Planina snov

Planina snov - obálka

Boženu Lenčovú si najmä skôr narodení čitatelia môžu pamätať ako etablovanú autorku kníh pre deti a mládež alebo ako televíznu scenáristku. Pred časom vo vydavateľstve Pars Artem vyšla zbierka jej dosiaľ nepublikovaných fantastických poviedok s pôvabným názvom Planina snov.


Anotácia

Fantazijné príbehy Boženy Lenčovej v kontexte doby, keď boli napísané – druhá polovica 70. rokov minulého storočia – predstavujú v rámci slovenskej literatúry zaujímavú výnimku. Väčšina poviedok obsiahnutých v tejto knihe nebola dosiaľ nikde uverejnená. Retrospektívne je tak možné k známym spisovateľom, ktorí sa v tom čase venovali domácej fantastike, ako napríklad Fekete či Vášová, priradiť nové meno a obohatiť tak dejiny fantastického žánru na Slovensku.

Po vyše štyridsiatich rokoch, ako ležali tieto prelomové texty zabudnuté medzi ostatnými autorkinými rukopismi, si súčasný čitateľ môže vypočuť fascinujúce príbehy, pochádzajúce nielen z inej doby, ale možno aj z iných svetov. Kniha dozaista zaujme a očarí moderného fanúšika fantasy, ale aj každého, kto má záujem o nevšedný a kvalitný čitateľský zážitok, ktorého ťažisko spočíva v originálnom nápade, snovej atmosfére a poetike písaného slova.

Knihu Planina snov si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ukážka z knihy

Zrodila sa na planéte, ktorá sa nevolala Zem. Zrodila sa ako jediná na striebrošedej planéte, kde hviezdy vychádzali ráno a celý deň sa hrali s bielymi barančekmi oblohy alebo s ružovými stuhami vetra, medzi nízkymi stromami s riedkymi oceľovými korunami a vysokými, pružnými trávami dymilo tisíce malých sopiek, do čerenia studní spievali prekrásnymi hlasmi sovy a po modrých planinách snenia raz cvalom a raz tichunko poskakovali biele kone s ohnivými hrivami.

Mala vlasy zlaté a teplé ako slnko, no nevedela o slnku. Mala krv vášnivú a vrúcnu, no rozbúrenú len cvalom po planinách a preskakovaním dymiacich sopiek. Zrodila sa z dlhých, clivých nocí mesiaca a z túžby hviezd a vietor prihodil dve hrste nepokoja. Jediná sa zrodila na planéte tmy a mesačného svitu, hrala sa s bielymi barančekmi oblohy a ružovými stuhami vetra, preháňala sa po planinách na spenených koňoch a zanikala v ich ohnivých hrivách; a často ju prepadal nepochopiteľný smútok a nepokoj; vtedy sa schúlila na najtmavšom mieste planéty a vystrašená čakala, čo bude, prečo ten smútok, kedy pominie? A spenené biele kone stáli pri nej, chveli sa a fŕkali a čakali na nový zbesilý, nádherný cval. Erdžali od nedočkavosti; často si ich dlho, dlho nevšímala a len sa chúlila v najtmavšom kúte tmy.

Zrodila sa ako jediná na tejto planéte, zázrakom, náhodou, hrou osudu či žartom – vôľa koho to bola? Zrodila sa tak, ako sa rodí dúha alebo smutný úsmev, tichá noc alebo nevypovedaný sen. Mala len vrúcnu krv a teplé, zlaté vlasy, nemala tvar, nevedela čím je a čo cíti, nemala dar reči. Zrodila sa ako dúha, ako smutný úsmev, ako jarný sen.


Planina snov
Žáner: fantasy, scifi
Autorka: Božena Lenčová
Vydavateľstvo: Pars Artem
Rok vydania: 2019
Väzba: tvrdá bez prebalu
Počet strán: 98
ISBN: 978–80–89939–11–4


O autorke

Božena Lenčová (1937) si ako svoju profesiu zvolila bábkoherectvo, no vo voľnom čase písala knihy pre malých čitateľov. Hoci tvorbe pre deti zasvätila svoj umelecký život a v spisovateľkinej bibliografii takto ladené diela výrazne prevažujú, publikovala aj niekoľko poviedok pre dospelých. Tie svojho času vyšli knižne ako súčasť zborníkov. Okrem toho sa dospelí poslucháči mohli tešiť poviedkam a hrám z autorkinho pera, ktoré odvysielal rozhlas. Podľa spisovateľkinho scenára vznikol rodinný televízny film Domov pre štyroch, rozprávková knižka Branko a Žltochvost zas poslúžila ako predloha rovnomenného večerníčkového seriálu.


Súvisiaci link

Slovenská literárna fantastika v roku 2019


20. decembra 2021
Fandom SK - PR