Pozvánka – Kosmos: Cyklus východoeurópskeho sci-fi filmu v Brne

Kosmos - cyklus vychodoeuropskeho scifi filmu

Z hlbín vesmíru a ďalekej budúcnosti až na plátno vášho obľúbeného kina!

Ústav filmu a audiovizuálnej kultúry Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity a Univerzitné kino Scala predstavuje Studentské kino Kosmos, cyklus východoeurópskeho sci-fi filmu.


Od 10. marca do 5. mája 2020 počas ôsmich večerov prinesie na plátno výber s témou vedecko-fantastických filmov bývalého východného bloku. Projekcie prebiehajú vždy v utorok večer od 20:30 hod. V rámci sprievodného programu ponúkne besedy s tvorcami a odborníkmi, predajnú výstavu dobových materiálov, kníh a komiksov.

Výprava do filmového vesmíru zahrnie kultové československé sci-fi, akými sú Ikarie XB 1 (r. Jindřich Polák, 1963) či Vynález zkázy (1958) Karla Zemana, zahraničné festivalové snímky ako Terč (r. Alexander Zeldovič, 2011) alebo Je těžké býti bohem (r. Alexej German, 2013). Václav Mergl a Jiří Trnka vo svojich krátkych filmoch predstavia utopistické vízie o nebezpečnosti technologického pokroku a zažijeme aj proletársku revolúciu na Marse v prvom sovietskom sci-fi filme Aelita (r. Jakov Protazanov, 1924), ktorý bude sprevádzať živá hudba v podaní kapely Šamanovo zboží. Následne sa predstaví ojedinelý mix hororu a sci-fi v podaní Věry Chytilovej Vlčí bouda (1986) a cyklus uzavrie česká expedícia na Mesiac – maratón seriálu Kosmo (2016, r. Jan Bártek).


Program:

10. 3. 2020: Ikarie XB 1
(réžia: Jindřich Polák, 1963, Československo, 88 min.)
Vesmírna loď sa v roku 2163 vydáva k vzdialenej hviezde Alfa Centauri hľadať známky mimozemského života. Pri svojom putovaní vesmírom sa ale stretne s nečakanými problémami. Unikátna československá sci-fi z roku 1963, na ktorej scenári sa podieľal Pavel Juráček, strieda dramatické momenty so skúmaním medziľudských vzťahov. Širokouhlé čiernobiele zábery vykresľujú štylisticky vyšperkovaný vizuál ďalekej budúcnosti. Film inšpiroval niekoľko svetovo známych tvorcov od Stanleyho Kubricka po Georga Lucasa a v roku 2016 bol Národným filmovým archívom digitálne zreštaurovaný.

17. 3. 2020: Terč
(réžia: Alexandr Zeldovič, Sergej Sencov, 2011, Rusko, 158 min.)
Rusko, rok 2020. Prosperujúca demokracia, v ktorej nájde každý občan svoje správne miesto zaručujúce spokojnosť – stačí raz za pár rokov vyplniť rozdeľujúci test. Skupina štyroch protagonistov z elitnej vrstvy spoločnosti sa vydáva do Altajských hôr hľadať zariadenie sľubujúce návrat večného šťastia a mladosti, ktoré im v ich zdanlivo perfektnom svete chýba. Okázalá politicko-sociálna satira, v ktorej zajtra znamená dnes, bola uvedená v roku 2011 na Berlinale.

31 3. 2020: Krátke filmy Václava Mergla a Jiřího Trnku
(1962 – 1986, Československo, 78 min.)
Václav Mergl svojím autorským rukopisom obohatil kreslenú a plôškovú animáciu vedecko-fantastickými prvkami s filozofickým presahom a originálnou výtvarnou štylizáciou. Vo svojich krátkych filmoch často tematizuje vzťah človeka a technológie. V rámci prehliadky Merglovej tvorby bude predstavený debutový Laokoon (1970), ďalej snímok Krabi (1976), opisujúci vojenský experiment mechanických krabov, ktorý sa vymkne z rúk. Následne alegorické filmy Homunkulus (1984) a Mikrob (1986), z ktorých prvý opisuje vznik umelého človeka a druhý ničenie vlastnej planéty. Program doplní krátky film Jiřího Trnku Kybernetická babička (1962), nadčasové pojednávanie o utopickej vízií automatizácie sve­ta.

7. 4. 2020: Vynález zkázy
(réžia: Karel Zeman, 1958, Československo, 81 min.)
Zločinný gróf Artigas sa snaží zneužiť vynález profesora Rocha a pomocou účinnej výbušniny ovládnuť svet. Našťastie inžinier Hart, spoločne s profesorovou dcérou Janou, vytuší Artigasov plán a varuje civilizáciu celého sveta, ktorá sa spoločnými silami snaží v katastrofe zabrániť. Snímok Karla Zemana bol inšpirovaný ako ilustráciami, tak príbehmi z kníh Julesa Verna. Pôvabná kombinácia hraného a kresleného filmu obsahuje veľa originálnych výtvarných nápadov a náročných trikových sekvencií. Veľká cena EXPO 58 v Bruseli.

14. 4. 2020: Aelita
(réžia: Jakov Prozazanov, 1924, Sovietsky zväz, 113 min.)
Sovietski inžinieri sa vydávajú na Mars rozlúštiť pôvod tajomného signálu. Tam narazia na diktátorom utláčanú civilizáciu, pripravujúcu sa na svoju Veľkú revolúciu. Prvý sovietsky sci-fi film, pretkaný témou triedneho boja a príbehom osudovej lásky, zaujme výraznými kostýmami a kulisami, inšpirovanými kubofuturizmom a konštruktivizmom. Snímok bol, rovnako ako literárna predloha Alexeja Nikolajeviča Tolstoja, v Československu uvedený pod názvom Kráska z Marsu.
Projekciu bude sprevádzať živá hudba v podaní kapely Šamanovo zboží.

21. 4. 2020: Vlčí bouda
(réžia: Věra Chytilová, 1986, Československo, 92 min.)
Jedenásť mladíkov a slečien pricestovalo na lyžiarsky kurz. Trojica inštruktorov s nimi hrá celú dobu podivnú hru a vytvára konflikty. Skupina trpí nedostatkom potravín, hádajú sa, vyhrážajú sa jeden druhému. Atmosféra hustne, intenzita stúpa. Ako konflikty vyústia a čo sa skrýva za čudným správaním inštruktorov? Film Věry Chytilovej je nekompromisným podobenstvom o mechanizmoch totalitného režimu a jeho manipulácie s občanmi. Svojou štylizáciou a ojedinelým mixovaním žánrov hororu a sci-fi predstavuje v tuzemskej produkcii pozoruhodnú anomáliu. Tiesnivú atmosféru podporuje hudba Michaela Kocába. Uvedené v súťaži 37. MFF v Berlíne.

28. 4. 2020: Je těžké být Bohem
(réžia: Alexej German, 2013, Rusko, 170 min.)
Civilizácia na planéte Arkanar žijúca v dobe pripomínajúcej stredovek je utlačovaná režimom, ktorý trestá gramotných obyvateľov. Na planétu je vyslaná skupina vedcov s cieľom pomôcť miestnym nájsť správnu cestu vývoja spoločnosti. Pravidla sú jasné – nesmú sa miešať do historických udalostí a riešiť problémy násilím. Vedec Rumata sa ale zapletie do boja o záchranu miestnych intelektuálov. Pre režiséra Alexeja Germana osudový film kladie otázku: „Čo by si robil, keby si bol Bohom?“ Po trinástich rokoch natáčania režisér zomrel, film dokončila jeho žena so synom Alexejom. Takmer trojhodinová adaptácia románu bratov Strugackých alegoricky predkladá témy násilia a ľudskej krutosti.

5. 5. 2020: Kosmo
(režie: Jan Bártek, 2016, Česko, 183 min.)
Nový minister školstva a mládeže Šnajdr zistí, že väčšinu rozpočtu tvorí vytunelovaný štátny projekt, ktorý usiluje o vyslanie českej posádky na Mesiac. Neschopní kozmonauti trénujú v rozpadajúcom sa areáli a predošlý minister za nakradnuté peniaze zmizol do zahraničia. Hrozba likvidačnej pokuty od Európskej únie nedáva účastníkom inú možnosť, než misiu dokončiť. Päťdielna satirická miniséria Českej televízie bola inšpirovaná kultovým britským seriálom Červený trpaslík alebo komiksom Zelený Raoul. Scenárista Tomáš Baldýnský skrz „veľký projekt malého národa“ kriticky a úsmevne komentuje českú povahu.


Vstupenky sú v predaji na webe Kina Scala alebo hodinu pred predstavením na pokladni kina.

Viac informácií nájdete na facebookovej stránke Studenské kino, rovnomennom instagrame a na webe projektu.


6. marca 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií