Pozvánka: Comics Salón a Istrocon 2017

Istrocon a CS 2017
Alexandra Pavelková
Martina Pilcerová a la Riddick
Reportáž BC/IC/CS - Juraj Maxon
Cosplay vam dava kriiidla
Reportaz IC/CS - Cosplay dámy

Pozývame vás na jubilejný 30. ročník medzinárodného festivalu popkultúry Comics Salón & IstroCON 2017, ktorý sa uskutoční v dňoch 15. – 17. septembraDome kultúry Ružinov, Ružinovská 28, Bratislava. Festivaly organizuje nezisková organizácia OZ AnimeCrew v spolupráci s Veľvyslanectvom Japonska v Slovenskej republike, Sector.SK a s ďalšími partnermi.

Od svojho vzniku v roku 1988 sa festival venuje comicsu, anime, hrám, japonskej kultúre, KPOPu, scifi, fantasy a hororu. Súčasťou festivalu je bohatá ponuka prednášok, workshopov, súťaží, najnovších filmov, fantastickej literatúry, hudby a umenia. Ponúka stretnutia so spisovateľmi, krsty kníh a samozrejme rôzne kreatívne súťaže.


Comics Salón & IstroCON sa teší veľkej obľube a každý rok víta 10-tisíc návštevníkov. Práve preto sa snaží zaujať jedinečným programom.

Cieľom festivalu je poskytnúť návštevníkom edukáciu, priblížiť a podporiť fenomén popkultúry a ponúknuť tvorivú alternatívu trávenia voľného času. Pre širokú verejnosť je Comics Salón & IstroCON aj priestorom na sebarealizáciu a prezentovanie sa – môžete tu vidieť práce talentovaných výtvarníkov, comicsových tvorcov či spisovateľov.


Program

Comics Salón & IstroCON 2017 ponúkne v priebehu troch dní atraktívny program. Dominuje mu veľmi obľúbená kostýmová súťaž Cosplay, ktorej víťaz pocestuje na európske finále v Londýne.

Tento ročník prináša niekoľko zásadných noviniek. Prvou je medzinárodná tanečná súťaž KPOP Contest pod. Taktiež rozširujeme festival o súťaž Original Costume pre tvorcov vlastných fantastických kostýmov.

Program upgradujeme v oblasti sci-fi a fantasy. Väčší fokus kladieme na prednášky od spisovateľov a odborných prednášajúcich. Tento rok nás poctí svojou hojnou účasťou práve skupina spisovateľov: Daniel Hevier, Alexandra Pavelková, Františka Vrbenská, Janko Iša, Mark E. Pocha, Jan Kotouč, Lívia Hlavačková, Vita Jamborová, Lenona Štiblariková, Viktória Drgoncová, Ondrej Herec a Katarína Čavojová. Navyše sa popri krstoch kníh krstí aj zborník IstroCON 4, výber najlepších poviedok zo súťaže Poviedka IstroCONu.

Neodmysliteľnou súčasťou umenia na festivale sú známi maliari, umelci a komiksy. Tento rok budeme krstiť hneď niekoľko západných komiksov, napríklad Strážcovia Galaxie, Deadpool, aj japonskú mangu – Fullmetal Alchemist a Battle Angel Alita. Taktiež privítame známych maliarov ako Michal Ivan (League of Legends, World of Warcraft), Juraj Mad Maxon (Clive Barker), Martina Pilcerová (Game of Thrones, Duna) a ďalších 18 umelcov v rámci sekcie Artist Alley.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na najnovšie filmové trháky. Medzi nimi nájdete filmy ako Ghost in the Shell, Fantastické zvery, Assasin's Creed, Logan, Lego Batman, Star Trek: Do neznáma a množstvo filmov s komiksovou, fantastickou alebo anime tematikou.


Čo ešte nájdete na festivale Comics Salón & IstroCON 2017?

  • Súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategóriách FanArt a Original Art.
  • Súťaž o najlepší kostým hrdinu z filmov, hier a anime Cosplay a EuroCosplay.
  • Súťaž o najlepší vlastný neinšpirovaný kostým Original Costume.
  • Súťaž o najlepšieho speváka v súťaži Karaoke.
  • Súťaž tanečných skupín K-POP Contest.
  • Súťaž o najlepších tanečníkov v Dance Dance Revolution.
  • Prezentáciu najnovších anime filmov a aj fantasy, sci-fi či komiksových filmov.
  • Sekciu Popkultúra, ktorá bude venovaná obľúbeným seriálom a kultovým filmom.
  • Prednášky a besedy so známymi spisovateľmi.
  • Fanúšikovia japonskej animovanej tvorby sa nabažia vynikajúceho anime, prednášok na tému anime.

Herná sekcia:

Veľkej popularite sa teší aj herná sekcia festivalu, kde ponúkame veľké množstvo súťaží, prednášok, vystavovateľov a herných hostí.

Významnými hosťami festivalu budú tvorcovia hier, ktorí svoje hry odprezentujú priamo na mieste, prípadne budete môcť navštíviť ich prednášku. Tento ročník redakcia Sector.sk privedie napríklad hostí ako Peter Nagy zo slovenského štúdia Games Farm. Zoznámite sa s ďalšími štúdiami a ich hrami, napríklad FatBot Games s hrou Vaporum, Bloober TeamOBSERVER, SCS SoftwareEuro Truck a American Truck a 11 bit studios s hrou Frostpunk.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na PC turnaje League of Legends, FIFA, Heroes of the Storm a Counter Strike. Na konzolách sa bude súťažiť v hrách Tekken 7, Soul Calibur 5, Mortal Kombat X a Naruto Ultimate Ninja Storm 4.

Čo určite nebude chýbať v hernej sekcii?

  • výstava japonských herných automatov,
  • najnovšie herné konzoly,
  • sekcia Indie developerov a ich hier,
  • retro sekcia s historickými konzolami Nintendo a Sega,
  • sekcie výstava, počítačové hry, spoločenské stolové hry, kartové hry a L.A.R.P.,
  • prezentácia vývojárskych štúdií a výstava histórie počítačových hier,
  • odborné prednášky, besedy a príspevky na tému hier,
  • turnaje a hranie najnovších počítačových hier,
  • workshopy o tvorbe počítačových hier,
  • hranie kartových hier (MTG, World of Warcraft, Pokémon, Yu-gi-oh),
  • hranie stolových hier (Hobit, Smallworld, Lovci noci, Dixit a iné),
  • casual hry (Guitar Hero, DDR, SingStar, EyeToy a iné),
  • LaserGame aréna.

Pre ďalšie informácie o festivale navštívte internetovú stránku: www.comics-salon.sk alebo sa môžete s otázkami a akreditáciami obrátiť priamo na koordinátora: Mgr. Róbert Žittňan, tel: +421917622005, e-mail: robert.zittnan@gmail.com.


OZ AnimeCrew

Občianske združenie venujúce sa prevažne fenoménom manga, anime ako aj japonskej kultúre. AnimeCrew združuje vyše 150 členov, ktorým poskytuje informácie a vzdelávanie ohľadom mangy a anime na svojich stránkach, stretnutiach i na diskusnom fóre. Organizuje v týždenných intervaloch pravidelné stretnutia fanúšikov mangy a anime i iných záujemcov a podporuje nádejných výtvarníkov, kresličov a grafikov pomocou galérie FAN-ART. Medzi jeho hlavné činnosti patria akcie a podujatia pre širokú verejnosť v podobe verejných premietaní anime, ktorých hlavným účelom je oboznámiť verejnosť s týmto fenoménom.


Foto: Archív


Súvisiace linky

Videopozvánka: Istrocon a Comics Salón 2017

Poviedka Istroconu 2017


6. septembra 2017
Fandom SK - PR