Pegascon 2000

I was a teenage Pegasman

Malé cony, ktoré sa neženú za každú cena za stovkami hostí majú svoje čaro. Ozvlášť pre mňa – je o mne pomerne známe, že neznášam davy. Preto som bol s tohtoročným Pegasconom maximálne spokojný – nech si kto chce, čo chce hovorí (Ahoj, Durin!). Výborné prednášky a program vôbec, ľudia mojej krvnej skupiny – jeden deň, ktorý ma opäť presvedčil, že ľudstvo nie je úplne stratené… Evolúcia speje k homo scifiensis :)

Začiatok bol klasický – v štýle: A zrodí sa chaos… Prichádzali hostia, návštevníci, zisťovalo sa, čo všetko nie je tam, ked by malo byť a prečo… a kde… a ako… a vôbec. Nakoniec sa však všetko utriaslo – entropia sa zahryzla do vlastného chvosta a… zdochla. Rozbehla sa prvá prednáška, kartičkári vybalili čertove obrázky a obrazy Jura Molčáka sa dostali tam, kam patrili – do pozornosti návštevníkov. Objavili sa tlačené materiály (fandom.sk v papierovej podobe a pegasácky občasník Star Trip), zo zákutí a skupiniek návštevníkov sa ozval prvý smiech… aby sa nezastavil po celý deň. Historická budova v centre Prešova ožila (aj vďaka dobre zásobenému baru :).

Z programu vyberiem len perličky, ktoré som zachytil – aj napriek mojim nadprirodzeným schopnostiam som nemohol byť všade ;-)

Prednáška Joža Girovského o novinkách, ktoré sa chystajú na filmové plátno. Dozvedel som sa čosi o Terminátorovi 3 (ehm, o slečne Terminátorovej – T-1G prichádza), pokochal sa novými obrázkami z Pána Prsteňov, ktorého natáčanie napĺňa pravoverných tolkienistov čistým endorfínom a napokon zhliadol ukážky z filmu, ktorý má vyplniť hlad po fantasy – Dungeon & Dragons prichádzajú do amerických kín už 8 decembra 2000. Teším sa.

A potom prišla Vasquezová… ehm, vlastne, Marek „Heyna“ Eliáš v oblečení á la žoldnier, s šatkou na čele – už mu chýbal iba plameňomet :) Marek sa s prehľadom pustil do neľahkej témy – prezentácie Spoločnosti pre výskum parazitického sexu a predmetu jej výskumu – sexuálneho vzťahu človeka a Votrelca. Pri popisoch emócií chobotničky prisatej k tvári obete (orálny sex, nie?) by sa nesmial len hluchý (a takí na Pegascone neboli). Originálny prístup k cudzím rasám – ktovie, či sa nám tieto informácie raz nezídu – blízke stretnutie štvrtého druhu môže byť bližšie, ako si myslíme :) Bravó, Marek nie je len super poviedkar – bol by z neho aj exobiológ resp. exosexuológ jedna radosť. Lubrikant stekajúci z čeľustí Votrelca je toho jasným dôkazom…

Prednášku Alexa Schneidera o Babylone 5 som tradične zmeškal, tento seriál ma akosi minul. No napriek tomu som zachytil dosť na to, aby som sa zorientoval v ďalšej téme, ktorá súvisela aj s Babylonom 5 – jedným zo zlatých klincov conu sa totiž stal pokec o fantastických motívoch v Southparku – prednáška vyprovokovaná poznámkou Peťa Pavelka na Kraacone – odvážil sa totiž zapochybovať o fantastickosti Erica Cartmana a Kennyho. Fuj! Paly de Vi a jeho ukážky by ho boli vyviedli z omylu – ak by bol teda našiel odvahu a na Pegascon došiel. Nás Smrť, úfóni, Mecha Streissandová, Ježiš a Satan presvedčili! A klinec do rakvy pochybnostiam zatĺkli ukážky z projektov s názvami Star Park, Babylon 5: Episode 000 či P.l.atrix, kde si Eric Cartman s chuťou zahral agenta Smitha, Stan Nea a Kenny zomrel po tom, čo zjedol červenú pastilku :) Nejaké otázky, vy parchanti?

Zvyšok už len stroboskopicky (pekné slovo!). Došli aj očakávaní Návštevníci – konkrétne z Košíc a Blavy – no ich návštevu značne ovplyvnil fakt, že sa v predchádzajúcej noci zúčastnili akcie zvanej Cuccon, ktorá síce nemala nič spoločné s fantastikou, no ich tváre mali vďaka nej efektnú surrealistickú bielu farbu. Nuž, proti gustu žiaden dišputát! Podelili sme sa nimi o pizzu, zážitky a Šimona a bolo fajn.

Zmeškal som ďalší pokec Mareka Eliáša o stravovacích návykoch votrelcov (bol som po obede), unikla mi aj prezentácia kartovej hry Vampire (ach jaj, to bude doma – v hrobke – zase frflania!) a možno aj pár iných vecí – no na cone sú dôležité aj iné zležitosti. Napríklad rozhovory. Kecali sme, zasmiali sa na tvorivej genialite Palyho de Vi (jeho príspevky v Star Tripe snáď raz vyjdú aj na týchto stránkach), pozreli si po desiaty krát film I was a teenage intelectual – a potom dlho do noci testovali, či nejaký nesedí práve vedľa nás. Niektorí sa snažili aj o vivisekciu (čisto z vedeckých dôvodov), no napokon odchádzal z conu aj tak rovnaký počet ľudí, ako na con prišiel. A pri conaní neboli zranené žiadne zvieratá…

Bolo to jednoducho fajn conanie a kto tam nebol, spravil chybu. Teraz si môže tĺcť hlavou do steny a čakať do budúceho roku, kedy sa opäť priblíži čas Halloweenu a z krýpt, hrobov, stôk a z podkroví sa vynoria… Pegasáci! Sledujte svoj tieň, priatelia, pretože Pegasák môže práve teraz sedieť niekde blízko vás… achrrrrrrrrrr!


30. októbra 2000
Rastislav Weber