Ohnivé pero Q2 2015: Ružová záhrada

Ohnivé pero

„Vy ste moje zlatíčka,“ štebotala kvílivým hlasom, „vy moje ružičky, krajších na svete niet,“ pritom hladila krehké hlávky kvetov svojimi prstami zažltnutými od nikotínu.

Skleník plný ružových záhonov ako zvyčajne mlčal.

Každé ráno ten istý rituál – vrúti sa do átria s konvicou plnou vody a špeciálneho hnojiva, čo zaručí, že jej záhradka porastie ako mávnutím čarovného prútika a žiadna pliaga ju nezahubí.

„Kto by sa o vás lepšie postaral, než vaša mamička, čo?“ šepkala hrdelným hlasom do pučiacej hlávky, až sa triasli okvetné lupienky, „veď vy ste moje všetko.“

Keď je každá piaď zeme pokropená riadnou dávkou vody a chutnej chémie, tak sa podsaditá matróna zloží do kresla v strede skleníka. Sediac ako malý budha si zapáli vlastnoručne ubalenú cigaretu z najlacnejšieho tabaku a krúti sa dookola, aby každej z rastlín dopriala požitok vdychovať dym z jej úst.

Cíti sa ako kráľovná obklopená svojimi poddanými, ktorá má predniesť slávnostnú reč: „Moje drahé, už vás nebudem toľko napínať. Sľúbila som vám predsa prekvapenie, čo som si pripravila len pre vás a vaše uši,“ usmeje sa doširoka, „doteraz som vám len šepkala vyznania lásky, no konečne som vytvorila niečo, čo tu po mne ostane naveky.“

Slávnostne sa vyteperila z otočného kresla, ale až na druhý pokus – bočné opierky totiž veľmi neochotne púšťali jej širočizný zadok zo zovretia.

„Zložila som vám báseň!“ vyštekla triumfálne, až jej pri tom vyhŕkli slzy radosti.

Postavila sa na stolček, čo si priniesla len kvôli tejto príležitosti, vytiahla ružovučký notes s ešte ružovejším papierom, nalistovala príslušnú stranu, dôležito si odkašľala a spustila:

„Kornélia Potokomilná: Čo môže byť krajšie ako lupeň ruže!“

Hlboký, veľavýznamný nádych:

„Slnko svieti na dlhé stonky,
Z nich vykúkajú drobné výhonky.
Čo sa to ukazuje svetu?
No predsa puky kvetu!“

Pliec sa jej dotkla byľ. Nežne sa jej ovíja okolo oboch ramien. Lístie šuchorí, no žena je v tranze, nevníma vonkajší svet. Slová sa jej rinú z úst ako vodopád padajúci na plech.

„Vaše rozkošné hlávky, čo moju záhradu zdobia,
ma prešťastnou robia!“

Ďalšie stonky vybiehajú zo záhonov, hladko sa kĺžu po tele, objímajú ju. Po chvíľke jej spod zeleného závoja trčia už len ruky zvierajúce notes ako v kŕči a oči prikryté popolníkmi na čítanie.

„Niet väčšej pravdy na tomto svete,
že radosť z krásy mojich ruží
nevyváži zlato na celom svete
a každý z nás ich poláskať túži.“

Posledný verš sa rozplynul v sparnom vzduchu skleníka. Stonky sa napli. Ticho preťalo chrupnutie. Potom druhé a tretie. Posledný výdych.

Zelené chápadla sa začali pomaličky odvíjať, aby nerušene zmizli vo svojich záhonoch.

Telo s vystretými rukami a prázdnymi očami ešte chvíľku stálo nepohnute na stolčeku. Potom sa bez varovania s rachotom zviezlo na zem.

„Konečne nebudem musieť počúvať to jej každodenné kvákanie,“ ozvalo sa nehlučne v korienkoch rastlín.

„A tá dnešná báseň? Pri jej počúvaní mi listy chytala pleseň.“

„Ak by to trvalo chvíľu dlhšie, zo stresu by som vyhnil od koreňa.“

„Chvalabohu, už je koniec,“ zaznelo takmer jednohlasne.

Tu sa ozval jediný, nesmelý hlások: „Pomyslel niekto na to, kto nás bude odteraz zalievať?“

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) ktoré sú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

14. septembra 2015
Peter Kalva