Ohnivé pero Q1 2014: Kvapka na odvahu

Ohnivé pero

Ulicou zahučala reklama z rádia.

„Ste hanblivá, nesmelá, trápi vás tréma a chcete to zmeniť? Zabudnite na psychológov, zverte sa mágii. Elixír TriO+K od slávneho mága Primusa vám dodá odvahu aj sebavedomie. Cez noc sa z vás stane naozajstná dračica!“

Roderik sa pri tých slovách spokojne pousmial. Nad strechami domov, každému na očiach, sa týčila neónová tabuľa: MAGOTIEKA, Primus & Rod. Mladík z nej zotrel neexistujúcu šmuhu, rád predvádzal svoje schopnosti. Nenápadne sa obzrel, či má publikum.

A vtedy ju uvidel. Vkročila do ulice, hrdá a zvodná – s dlhými nohami, štíhlym driekom, oblinami na správnych miestach a s ohnivou hrivou. Rázne sa blížila a každý jej krok vyzýval ‚obzri si ma poriadne‘. Rod sa natiahol, aby výzve vyhovel. V okamihu zabudnuté kúzlo levitácie ho nechalo padnúť rovno k jej nohám. Vyskočil z nedôstojnej štvornohej polohy, otrel dlane o plášť a ocitol sa zoči-voči uprenému pohľadu. A ten vravel ‚obzeraj, ale z bezpečnej vzdialenosti‘. Aj túto výzvu musel poslúchnuť. O krok ustúpil. Domáci prah mu vrátil sebaistotu.

„Aahm… s čím môžem poslúžiť?“ opýtal sa. „Sme Primus a Rod, magická -“

„Pre tamto som prišla!“ bodla prstom v rukavičke ponad jeho plece k plagátu. Stálo na ňom: TriO+K = Odvaha, Odolnosť, Osobnosť + štipka Krásy. Zamračila sa. V pohľade mala stále rovnaké posolstvo, no Rod už nemal kam ustúpiť. Zachránila ho znalosť témy a prax, Triok prebral s každou ženskou v okolí; všetky chceli byť smelšie.

„Som Roderik, spolutvorca… Ste krásna a… v tom kostýmčeku naozaj odvážna. Vám ho vôbec netreba,“ zasekol sa. Pristúpila k nemu sotva na dlaň ďaleko. Ona o pár palcov vyššia, on v rovnakej váhovej kategórii. Pôsobila hrozivo.

„Správne!“ zasyčala. „Prišla som reklamovať.“

„Čože!? Sťažujú sa iba manželia domácich putiek. Tých bývalých. A… zabral príliš dobre.“ Zodvihol ruky, aby ju udržal od tela. Dlane pristáli na prsiach. Odtiahnuť ich nestihol, oceľový stisk mu zovrel zápästie.

„Ty červ! Kde – je – Primus?!“ nebude sa baviť s učňom.

„Áááno reklamácie vybavuje on, po-oďte ďalej.“

Na dvere zavesil tabuľku „zatvorené“.


„Reklamácia? V čom je problém?“ zadivil sa aj starý mág. Ohnivej dáme došla trpezlivosť. Chytila ho pod krk s reflexami cvičeného pitbulla.

„JA. SOM. PROBLÉM.“

„To bezpochyby,“ zachrčal. „Ale ak si sadnete a vysvetlíte od začiatku, urýchli to riešenie.“

„Som Uršula, prostredná zo sestier. Nemám autoritu najstaršej a nie som tá najmladšia na rozmaznávanie. Nebaví ma šport a ani lovecké výpravy. Mám rada hudbu, knihy a páči sa mi ružová. Tak som terčom výsmechu a ponižovania. Keď som počula reklamu a kúpila som rovno dve dávky, a… Oľutujete, ak to nenapravíte!“ zavrčala.

„Stále nerozumiem, čo je zle. Máte dosť guráže vyhrážať sa mágovi.“

„Nevidíte ako vyzerám!?“ Vstala a urobila otočku. Na nechápavé pohľady si zložila šál, rukavice aj kabátik. Krížom cez dekolt, po krku, poza ucho až k ľavému spánku sa ťahal pás dračích šupín. Ľavú ruku, len s tromi prstami a palcom, pokrývali šupiny úplne.

„To je nemožné!“ zvolali obaja.

„Že nie!?“ Srdnato začala rozopínať blúzku. „Čo je potom toto! Len TERAZ by sa mi sestry smiali! Pri tej predstave chcem ich – aj vás roztrhať!“

„Tak som to nemyslel. Netreba sa vyzliekať úplne, VERÍM vám,“ zastavil ju na veľké Rodove sklamanie.

„Samozrejme, to je naozaj problém. Poďte do laboratória.“

Usadil ju v ergonomickom kresle uprostred miestnosti a aj uprostred zložitého, zlatými žilkami popretkávaného vzoru na dlážke. Sám podišiel k elektronickému pultu, pri ktorom bledlo aj ovládanie Tardisu. Pomenil nastavenia a čosi naťukal do klávesnice.

„Len vezmem vzorky z tkaniva a zajtra budete ako predtým.“

„Nie! Chcem mať guráž! Natriem to tým beštiám a ich riťolezom. Len nech vyzerám zase normálne. Mala som nádherné modré oči a -“

Primus stisol enter. Vzor na zemi ožil a zopár kriviek vykreslilo žiarivé runy. Zákazníčka zaspala.

Horlivo sa pustili do práce. Primus vybral zo sejfu staré, v koži viazané grimoáre. „Hm. V odvare je iba koncentrát kúzla na ego, vitamíny a bežná magoúprava vizáže,“ mrmlal sám pre seba. Rod odtisol panel ukrývajúci elektrónkový mikroskop a ďalšie zložité prístroje. Porovnávali zložky Trioku s originálmi. Skúmali, googlili, labákom sršali kúzla.

Po úmorných hodinách potriasol skúmavkou. „Mám riešenie. Poď, dáme jej to vypiť.“

Uršulu prikryli a pobrali sa každý do svojho kúta.


Ráno v kresle spala nádherná žena, bez šupinatého nedostatku.

Rodov pohľad zamrzol na jej rozopnutej blúzke. Vlastne na tom, čo mala zahaľovať. Zapýril sa, no oči neodvrátil. Mág ju chytil za štyri štíhle prstíky. Jemné dotyky ju prebudili.

„Dobré ráno! Teraz je z vás šarmantná dáma.“

Obzerala ruky a zlostne stiahla obočie.

„Zrkadlo!“ Nemusela vravieť čo s ním.

Rod úslužne zväčšil zrkadielko, aby sa v ňom celá videla. Dívala sa, neveriacky. Zúrivo udrela do svojho odrazu, až sa zrkadlo rozprsklo na všetky strany.

„To nie som ja!“ Útle päste našli nový cieľ, mladíka. „Nemôžem sa takto vrátiť! Mám byť predsa drak!“ Bezmoc a hnev ju premohli – zaplakala. „Som netvor!“

„Ale nie,“ pohotovo ju chlácholil Rod a privinul k hrudi. Mal v tom prax. „Si najutešenejšie stvorenie aké som kedy videl, v akejkoľvek podobe. A máš rada knihy ako aj ja,“ šepkal jej do ucha.

„Ehm,“ zízal ohromený mág. „Triok je predsa pre ľudí. Netušil som, že by mali záujem aj… iné bytosti.“

„Ale v priloženom letáku o tom nie je ani zmienka. Aj reklamný slogan zavádza a to je protizákonné,“ huhlala do košele adepta. „Moji právnici vás zderú z kože.“ Smrk. „Zavesím si ju nad krb.“ Smrk.

„To nebude nutné, teraz už viem kde naozaj bola chyba,“ sucho poznamenal mág. „Vzoriek tkaniva máme dosť. Recept tiež, tak zajtra z vás bude šarmantný drak a naše drobné nedorozumenie akoby sa ani nestalo.“

„A my nebudeme majstra rušiť, pôjdeme poobdivovať rozsiahlu knižnicu,“ navrhol Rod. Chcel si jej spoločnosť užiť.

To ju zaujalo. „Je tam aj história a legendy?“

„Samozrejme, sú moje obľúbené.“

„Aj hudba, čaj a pohodlná pohovka?“

„Áno.“

Konečne si ho poriadne obzrela. Dodala: „Dosť široká pre dvoch?“

„Áno,“ hlesol.

„Poďme, na čo čakáme?“ žiarivo sa usmiala. Od dverí povedala mágovi: „Beda, ak to ani tentoraz nevyjde.“

Mág povzdychol. Čím skôr to vyrieši, tým skôr ju má z krku.

Živú debatu v knižnici zakrátko nahradili zvuky oveľa intímnejšie.


Drak sa do labáku nezmestí. Keď Primus zašiel oznámiť im tento fakt, boli práve v najlepšom. Uršula sa zapýrila a Roderik zbledol. Došlo mu, že objíma dračicu – doslova. Aj tak sa tisli k sebe, zaslepení láskou na druhý pohľad.

Presunuli sa do sídla pri meste, pod tanečný prístrešok.

„Tri kvapky stačia,“ položil mág na stôk flakón plný preparátu a dal im priestor na rozlúčku.

„Ľúbim ťa, nikdy som nikoho ako ty nestretla,“ šepkala.

„Aj ja ťa milujem,“ zasypával jej krk bozkami. „Rád by som zvyšok života trávil s tebou.“

V hlave jej skrsol nápad.

„Posledný čaj, prosím,“ popýtala. Svoj hneď vylepšila tromi kvapkami elixíru. Ďalšie tri potajomky nakvapkala jemu.

Primus ich našiel oboch spiacich. Chcel Roda prebudiť, no rozmyslel si to. Zobudiť sa pri drakovi mu iba prospeje. Na nešťastnú lásku je najlepším liekom realita.


Ráno prebudil mága dračí ryk. Podarilo sa! Natešený utekal do haly. A tam uvidel draky dva.

„Som drak!“ nešťastne kvílil jeden. „Čo moja kariéra?“

„Drahý,“ ozval sa druhý drak, „budeš dračí mág. A budeme spolu, ako si aj ty chcel.“ Zdalo sa, že sa usmieva. No len chvíľu. Dračia hlava sa natočila, aby obzrela druhého. Najprv z jednej strany, potom z druhej. Priklonila sa a zavetrila. A zaryčala.

„Ja som nechcela ďalšiu sestru!“

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž trvá priebežne, kým prichádzajú príspevky.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) ktoré sú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

28. apríla 2014
Bea Tomash