Komiks: Mythic

Veda je klamstvo

Mythic 001-000a
Mythic 001-000b

Sir Arthur C. Clarke raz povedal: „Mágia je veda, ktorej zatiaľ nerozumieme.“ V ľudskej histórii sa často stávalo, že sa diali isté veci, pretože ľudia nerozumeli vede a považovali ju za mágiu, prípadne preto lebo magické alebo náboženské elementy boli zlúčené s vedeckými metódami na vytvorenie ilúzie mágie. Dialo sa to od staroveku a ešte stále sa nevie, kde je pravda. No komiksový scenárista a kreslič Phil Hester v tom má jasno.

Veda je klamstvo. Všetko, čo bolo kedy povedané o tom, že niečo ako mágia a magické stvorenia nejestvujú, bola lož. Mladík menom Nate Jayadarma sa o tom presvedčil pre piatimi týždňami. Vtedy do jeho života a obchodíku s mobilnými telefónmi vošla bezdomovkyňa a chcela, aby jej opravil telefón. Nate zažil menší kultúrny šok a nemohol za to fakt, že šlo o jeden z prvých telefónov značky Nokia. Mohli za to dve obludy, ktoré vyliezli zo ženinej bradavice.

Keď ich Nate prekvapivo rýchlo a efektívne zneškodnil, objavil sa muž menom Waterson. Ten mu vysvetlil, že tvory, neoficiálne nazývané pičmochovia, sa zamerali na Natea, pretože je výnimočný. A Waterson mu prišiel dať pracovnú ponuku. Pomáhať s utajením pravdy pred ľudskou populáciou. Svet totiž drží v rovnováhe a pohybe mágia a občas magické tvory robia, čo by nemali. Keď sa to stane, zasiahne jeden z tímov organizácie Mythic a dupne im na krk, prípadne inú časť tela.

Samotný koncept je otrepanejší než koberec starý niekoľko desaťročí a dedený z generácie na generáciu. Tajná organizácia, ktorá rieši neobyčajné problémy a nechce, aby sa o tom dozvedela verejnosť? Kde sme niečo podobné videli? Muži v čiernom a Ú.P.V.O. sú iba dva príklady z mnohých. No a ako to už pri členoch tímov tajných organizácií býva, aj títo sú výnimoční.

Šéfom tímu je šaman Waterson, ktorý vo svojom tele ukrýva dvojča – Zabijaka nepriateľov. Druhou členkou je nesmrteľná kráska, ktorá dokáže vidieť budúcnosť, ale radšej by trávila dni chlastaním škótskej. Nováčikom je Nate, ktorého jediným talentom je, že dokáže efektívne zabíjať príšery. Jednou z vedľajších zaujímavých postáv je Dr. Baranski, skeptická vedkyňa, ktorá zomrela a odmieta opustiť náš svet, pretože neverí v posmrtný život.

Narozdiel od iných komiksov zameraných na tímy bojujúce proti niečomu, sa Hester rozhodol vykašľať na formulku „Členovia sú všemocní, ale majú tragické osudy“ a namiesto toho predstavil iba ľudí, ktorý si robia svoju prácu. Na nejaké vysvetľovanie mytologických entít nachádzajúcich sa medzi ľuďmi sa kašle, čo je pre príbeh riadne pozitívum. No najväčším pozitívom je, že tento komiks sa neberie ani trochu vážne a Hester do toho ide, ako sa vraví „na plné gule“.

Napríklad scéna, v ktorej tím vyrieši problém so suchom tak, že presvedčí dažďový oblak, aby vrazil svoj oblačný penis do hory (svojej milenky, s ktorou sa pohádal). Nehovoriac o obrovskom batoľati zápasiacom s obrovským dinosaurom. Asi to najnormálnejšie, čo v príbehu uvidíte, je hrozba, ktorá si neuvedomuje nelogickosť vesmíru, v ktorom sa nachádza, a chce ho pretvoriť na mŕtvu existenčnú pláň.

Na kresbe sa podieľal John McCrea, u nás známy hlavne vďaka sérii Hitman, ktorý sa tentoraz vážne snaží. McCrea má talent na kreslenie pátosu, komédie, aj hororu a v tomto komikse vyťažil zo svojej normálnej kresby maximum. Ak ste čítali komiks Dicks (naša recenzia – Dicks: End of Time) , na ktorom spolupracoval s Garthom Ennisom, iste viete, aká je to tá normálna kresba.

Mythic je výborná miniséria, ktorá perfektne kombinuje zabehnuté klišé a šialené situácie. Odporúčam, ak máte chuť na niečo iné, niečo… mýtické.


Mythic
Píše: Phil Hester
Kreslí: John McCrea
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2015


13. októbra 2015
Marek *Keram* Barányi