Komiks: Dicks: End of Time

Čuráci vpred!

dicks 1
dicks 2

Niekedy komiksoví scenáristi potrebujú splodiť niečo, čím môžu zo svojich mozgov dostať zvrátené myšlienky. Robert Kirkman má sériu Battle Pope, Mark Millar svoje Unfunnies a Garth Ennis svojich Dicks. Teraz možno budete namietať, že to najzvrátenejšie od Ennisa je jeho miniséria Crossed. Omyl. Dicks je odpudivejšie než nejakí maniaci milujúci incest, vraždenie, zvrátenosti a oháňanie sa konským penisom. Dicks je príbeh o Íroch.

Konkrétne o dvojici Írov zvaných Dougie Patterson a Ivor Thompson. Tí sa prvýkrát objavili v komikse Troubled Souls z roku 1989. Toto duo si, podobne ako Jay a Silent Bob, získalo fanúšikov a nasledujúca miniséria For a Few Troubles More bola venovaná iba im. V roku 1997 sa Dougie a Ivor vrátili, tentoraz už ako súkromné očká v minisérii nazvanej Dicks. Počas nasledujúcich rokov sa objavili komiksové pokračovania, Bigger Dicks, Dicks 2 a špeciály Dicks X-Mas Special a Dicks Winter Special. Tento rok sa táto svojská dvojica medzi nás vrátila.

Všetko sa to začína v Belfaste na pohrebe priateľa titulnej dvojice. Počas neho si Ivor, Dougie a ich kamoši pripomenú, aké sú ich životy na hovno. Dougiemu sa zapáčila istá dievčina pracujúca v kaviarni, ale vykľula sa z nej lesbička. Po krátkej úvahe a ešte kratšom masturbovaní usúdil, že so svojím životom musí niečo urobiť. Ivora trápi nielen jeho matka, ale aj fakt, že so svojím partnerom zachránili svet a Belfast už niekoľkokrát.

Lenže nikto by im neveril. Je načase, aby ukončili kariéry súkromných detektívov a prešli o jednu úroveň vyššie. Budú z nich superhrdinovia. Či skôr superdetektívi. Budú útočiť z tieňov a riešiť prípady, ktoré nedokáže vyriešiť nikto. Ale byť superhrdinom alebo superdetektívom nie je také ľahké, ako sa na prvý pohľad zdá. Hlavne nie v Belfaste, ktorý chce navštíviť pápež. Je viac než isté, že ak niečo naši hrdinovia neurobia, ulice mesta budú klzké od krvi.

Dicks je z tých komiksov, ktoré vás na prvý pohľad odradia. A ani sa nečudujem. Je to komiks odporný, chorý, perverzný, úchylný, zvrátený a nechutný. Ale napriek tomu je pod povrchom všetkých tých vecí príbeh, ktorý stojí za pozornosť. Samozrejme, že nejde o nič prelomové a originálne, ale Ennis sa v tomto prípade nepokúšal o originalitu. Ako vraví: „Je to o dvoch čurákov z Belfastu, tvorené dvomi čurákmi z Belfastu“.

Tým druhým čurákom je John McCrea, u nás známy hlavne vďaka komiksovej sérii Hitman. Jeho kresba vás v sérii Dicks skôr prekvapí alebo znechutí. Jednoducho vidno, že to kreslil pre kamoša a pre vydavateľstvo zvyknuté na neobvyklú tvorbu. McCreov kresličský štýl by sa dal nazvať svojským. Bohužiaľ, mnohí čitatelia majú vo zvyku súdiť komiks podľa kresby a nie podľa príbehu, čo je v tomto prípade škoda.

Hlavné a vedľajšie postavy sú totiž jasne rozoznateľné a majú Ennisovský šarm. Napríklad farár, ktorého každé druhé slovo je „fuck“, alebo narušený mládenec (zvaný Honimír), ktorý má vďaka neustálemu masturbovaniu pravú ruku silnejšiu než ľavú, či muž údajne zodpovedný za umlátenie najatých zabijakov svojím odznakom. Za pozornosť stojí aj alternatívna obálka (offensive verzia) parodujúca legendárny príbeh The Flash of Two Worlds (komiks The Flash #123). Robotníka na obálke vystriedal Ír, padajúci trám obrovské dildo a dvojicu Flashov nahradil Honimír, ktorý počas záchrany masturbuje.

Dicks: End of Time nie je pre každého. Je hlavne pre fanúšikov Gartha Ennisa a jeho zvrátenej mysle. Ak ste doteraz nemali tú česť spoznať svet Dougieho a Ivora, teraz máte šancu. Kto vie, možno si ich obľúbite.


Dicks: End of Time

Píše: Garth Ennis
Kreslí: John McCrea
Vydáva: Avatar Press
Rok vydania: 2014


17. júna 2014
Marek "Keram" Barányi