Komiks – Myší hlídka 1: Podzim 1152

Myší hlídka - Podzim 1152
Myši roku 1152

Nielen superhrdinovia majú plášte. Dnes ich nosí už naozaj hocikto. Napríklad aj taký Boris (ten ho má zelený), Straš (červený) a Justín (tmavomodrý). Táto trojica udatných bojovníkov nemá žiadne superschopnosti. Ide o skupinku obyčajných myšiek prežívajúcich vo vlastnom teritóriu. Všetci traja (a nielen oni) patria k členom takzvanej Myšej hliadky, ktorá už roky ochraňuje svojich rovesníkov pred nástrahami nehostinnej prírody, hlavne pred dravcami veľakrát presahujúcimi ich schopnosti. Že sú malí, neznamená, že také ostanú aj ich činy.

Hneď v prvej knihe s názvom Podzim 1152 tieto roztomilé myšky dokážu, že rozum a odvaha, súdržnosť a dobrý plán dokážu odvrátiť aj to najnepravdepo­dobnejšie zlo. V tomto svete vás žiadny plášť nepostaví na piedestál hrdinu. Svoju slávu si musí každý vybojovať sám, pričom spomínaný módny doplnok pripomína skôr kus handry než hodvábnu róbu. Aj to je jedna z vecí, vďaka ktorej sa čitateľ ľahšie prenesie do čias myšieho roku 1152, do miniatúrneho a nebezpečného lesa, do dôb rytierov, princezien a kráľov. Podobných rekvizít vykresľujúcich strachom zmietanú zem nájdete hneď niekoľko (napríklad nebezpečný háčik z udice).

V prvej knihe sa proti členom Myšej hliadky postaví nielen had či exotické kraby okupujúce domček na pláži, ale aj myšia garda pod vedením nekompromisného zloducha. Pomocnú labku hrdinom podá dokonca i posila v podobe legendárneho myšieho bojovníka Čiernej sekery a spoločne tak podniknú kroky k záchrane svojej (kráľovnej Gvendolíny) ríše.

ComicsCentrum tento raz pripravilo epické dobrodružstvo o odvahe a zrade, odkazujúce na slávne fantastické ságy. Prerozpráva ich David Petersen a na základe svojich ilustračných zručností zároveň nejedného čitateľov vráti do detských čias mýtov a legiend. Prvá Myší hlídka ponúka jednoduchý, ľahko stráviteľný príbeh slúžiaci ako predohra. Podzim 1152 je tu hlavne preto, aby predstavil hlavných hrdinov a poukázal na význam a stručnú históriu hliadky.

Tento rok sa okrem iného môžeme tešiť aj na Myší hlídku – Zima 1152, no ani ňou toto fantastické dobrodružstvo nekončí. Neustále sa rozširujúce univerzum Davida Petersena veruže má čo ponúknuť, ako čitateľom tak aj myškám. Svedčia o tom i ďalšie (v našich končinách doposiaľ nepublikované) knihy, čerpajúce z jednotlivých postáv či okrajovo spomenutých udalostí (napríklad vojna s lasičkami).

V zahraničí si príbehy Myšej hliadky našli množstvo fanúšikov a na ich motívy vzniklo dokonca i niekoľko doskových hier. Či takýto ošiaľ vypukne aj u nás, záleží hlavne na vás. Preto neváhajte, odhoďte nachvíľu svoj plášť a spestrite si leto neopakovateľnou atmosférou, vyžarujúcou z tohto roztomilého komiksu. Majte sa však na pozore, pretože zima sa blíži a to najväčšie dobrodružstvo ešte len začína.

Komiks – Myší hlídka 1: Podzim 1152 si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Myší hlídka 1: Podzim 1152
Autor: David Petersen
Vydavateľstvo: ComicsCentrum
Rok vydania: 2016
Počet strán: 240
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788088152088


18. júla 2016
Peter Šufliarsky