Komiks: Dobrodružství Jeronýma Moucherota

Dobroruzstvi Jeronyma Moucherota - obalka

Majstrovské diela európskeho komiksu z vydavateľstva Crew sa nedávno rozrástli o 14. diel. Naposledy ich obohatil Bílý láma. Z tibetských hôr sa ale teraz presunieme do lianami obrastenej džungle. Práve v nej sa totiž odohrávajú tie najbanálnejšie dobrodružstvá Jeronýma Moucherota.

Znie to síce pekne, že fantázii sa medze nekladú, no za každú cenu by sa s ňou aj tak nemalo preháňať. Nie všetko sa dá skĺbiť s logikou tak, aby to vyznelo zmysluplne a vtipne. Našťastie aj v týchto prípadoch sa nájdu výnimky. Jednou z nich je karikaturista (a scenárista) Francois Boucq. Ako keby šnupnutím čarovného prášku dokáže svoju bezhraničnú fantáziu zarámovať a zobraziť tak, aby aj napriek zdanlivej nezmyselnosti dávala zmysel. Tento francúzsky autor má na konte niekoľko spoluautorských i samostatných komiksov. Vydavateľstvo Crew vás zasvätí rovno do tých najbláznivejších, ktorými Dobrodružství Jeronýma Moucherota istotne sú. Vizuálna podoba tohto komiksu je typicky európska. Francois Boucq kladie dôraz hlavne na mimiku postáv a pestrosť scenérií, v ktorých sa odohrávajú príbehy také atypické, až sú zábavné.

Hlavným hrdinom je postarší okuliarnatý poisťovák Jeroným Moucherot (v rodinných kruhoch prezývaný aj „tiger bengálsky“). Za manželku má klasickú žienku domácu, ktorá mu porodila troch rozkošných, aj keď navlas rovnakých synov. Nebyť do očí bijúcej žltej rovnošaty s tigrovaným vzorom (vrátane klobúka), kufríkom zo zebry a plniacim perom trčiacim nosnej chrupavky, Jeroným by sa v stáde absurdít možno aj stratil. Našťastie disponuje otvorenou mysľou, dobrým srdcom a klientelou, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani stopárov sprievodca po galaxii. V teritóriu tohto bengálskeho tigra je možné naozaj všetko, čo mnohokrát dokazuje aj vynaliezavosť zanieteného suseda Leonarda Da Vinciho.

Dobrodružstvá Jeronýma Moucherota v sebe skrývajú tri zväzky exotických príbehov. Prvým je Žralok domácí z roku 1994. Ako zasvätenie do absurdného univerza je príznačnejší než akákoľvek epizóda z dielne Monthy Python. Posúďte sami: Do akej miery by sa vám zdal normálny obrovský žralok prebývajúci v stenách, ktorý by sa len tak objavil počas rodinnej večere a zmizol nielen s ňou, ale aj s najmladším členom rodiny? Veru, príliš obyčajne to nevyzerá, ale obyčajnejšie to už zrejme ani nebude. Hlava rodiny je totiž rozhodnutá požiadať o pomoc suseda Leonarda. Spolu s ním chce zobrať osud (v žraločích útrobách rozkladajúceho sa syna) do vlastných rúk tak, že predátora dostane z chaotických hlbín piateho rozmeru. Ak sa vám aj teraz vidí, že je to trochu padnuté na hlavu, vedzte, že skutočné šialenosti ešte len prídu. Počnúc metaforami v podobe lokomotív, cez kraby s umývadlom namiesto ulity či iné fantasmagorické živly, vrátane rybára loviaceho odrazy (alebo odraz loviaci rybára?), končiac záchranou syna, ktorý uviazol v tráviacom trakte žraloka, ktorého zožrala kosatka zožratá veľrybou…

Absurdná „poetika“ a kreativita prvého príbehu na vás zapôsobí natoľko, že aj napriek riziku kolapsu sa ihneď pustíte do druhej časti s nepredvídateľným názvom Hrr na nepředvídatelno! (1998). V nej sa stretlo až trinásť krátkych stripov, pričom väčšina z nich si dokázala udržať vysoko nasadenú latku. Kým v príbehu Žralok domácí hosťovali šmolkovia, Hrr na nepředvídatelno! je o niečo pohostinnejšie. V jednom príbehu sa objavia napríklad postavy z Tintina, ale aj známi superhrdinovia Superman alebo Spider-man ako členovia kurzu Manga-džitsu. Oveľa väčší priestor si vybojuje paródia s červeným Fantómom bengálskym (paródia na komiks Phantom), ktorý za asistencie pána Moucherota porazí podozrivo priateľského Maharadžu. Nezabúdajte však, že náš hrdina je iba obyčajný poisťovací agent, proti ktorému sa neustále vzpierajú sily zákerného nepredvídateľna. Niet divu, že najviac priestoru dostane paródia na život, ktorej súčasťou budú nielen zvláštne poistky, ale aj preteky na lianách, čistotní mimozemšťania z planéty Fulgor, firma zaručujúca mravné sny, umierajúci list z baobabu, gorila unikajúca pred svojím manželom a okrem iného i nemenej originálna dovolenková historka s Da Vinciho nadržaným tieňom. Kto dokáže čítať medzi okienkami a bublinami, iste nájde v týchto krátkych dobrodružstvách množstvo satirických narážok a Boucqovej zvrátenej filozofie.

Po druhej (ku podivu oddychovej) časti prichádza na rad časť tretia a zároveň posledná. Volá sa Pepitová pohroma (1998) a pozostáva z ďalšieho uceleného komiksu, v ktorom sa jazdí buď na ružovom autíčku (skratkou po elektrickom drôte), alebo na zhmotnenej myšlienke jedného povedomého oblaku (ktorá je vlastne tiež oblakom). Vidíte, veľa netreba a ono to už samo od seba znie absurdne. Len žiadnu paniku, to celkom absurdné sa ešte len ukáže. Na scénu totiž prídu trpaslíci (aj tí zo Snehulienky), nesprávne adresovaný indiánsky oblak, partia nadržaných áut a s tým súvisiaca liečba z traumatického šoku. K tomu toxický únik s pepitovým vzorom pohlcujúci všetko živé, neživé, oblačné aj bezoblačné. Ríša ideí bude už len akousi čerešničkou na torte a nepredvídateľno konečne dostane na frak a to doslova.

A výsledok? Dobrodružstvá Jeronýma Moucherota sú poriadnou záťažou ako pre logiku, tak pre realitu vnímajúci mozog. Pokiaľ sa nazdávate, že Francois Boucq a jeho Moucherot si zaslúžia iba ak tak kazajku, buď nemáte dostatok predstavivosti, alebo jednoducho máte myseľ zaťaženú problémami všedného dňa. Je len na vás, či sa zo svojou záťažou zveríte terapeutovi alebo sa rozhodnete vypustiť paru pomocou exotickej mozgovej terapie Francoisa Boucqa. Nezabúdajte však, že pri Dobrodružstvách Jeronýma Moucherota záleží hlavne na otvorenej mysli, psychike a zmysle pre humor. Veď ako som už spomínal, fantázii sa medze nekladú – alebo žeby áno?

Knihu Dobrodružství Jeronýma Moucherota môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dobrodružství Jeronýma Moucherota
Autor: Francois Boucq
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2017
Počet strán: 200
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788074494468


16. mája 2017
Peter Šufliarsky