Komiks: Bílý láma

Bily lama - obalka

Poznáte filmové hity Keanu Reevesa a Brada Pitta? Ak áno, potom by vám nemali byť cudzie ani ich dobrodružné drámy ako Malý Budha (1993), či Sedem rokov v Tibete (1997). Svojho času patrili k ojedinelým filmom, medzi ktorými si našiel miesto aj životopisný Kundun (1997) v réžii Martina Scorseseho. Okrem svetoznámych mien má toto historické trio spoločnú hlavne tému reinkarnácie a budhizmu. Pokiaľ vás ale tibetská mytológia v tejto podobe neoslovila, pravdepodobne vás neohúri ani v tej komiksovej.

Známy scenárista Alejandro Jodorowsky, držiteľ International Adamson Award za celoživotný prínos komiksu, si totiž vybral na spracovanie tému, ktorá skutočne nie je pre každého. V tristostránkovom komikse Bílý láma (2012), ktorý koncom minulého roku zavítal aj k nám prostredníctvom vydavateľstva Crew, predstaví čitateľom štyri zväzky fantastických dobrodružstiev belocha (chilingpopa) Gabriela – budúceho lámu…

Pokiaľ veríte v reinkarnáciu a máte dušu otvorenú tajomstvám, vaše očakávania budú naplnené až po okraj ľudskej schránky. Tento božský pokrm nasýti hlavne vaše oči, pretože bude ochutený vizuálom Georga Bessa. A hoci jeho štýl trpí viditeľnými európskymi rysmi, do tajomstiev tibetských intríg vás zasvätí oveľa dôkladnejšie než samotný príbeh.

V prípade Bílého lámu hrá tentoraz (nepopierateľne!) Jodorowsky až druhé husle. Scenár v niektorých pasážach totiž nečerpá len z Keanuovho Malého Budhu, ale navyše pretvára legendu do akejsi tibetskej verzie Matrixu (Lámatrix – skutočnosť je len ilúzia!). A keďže ani zloduchom priečiacim sa proroctvu nie je nič sväté, isté podobnosti možno nájsť aj s George R. R. Martinovou Hrou o tróny. V príbehu sa umiera aj trestá (rovnako kruto a nečakane!) ako na bežiacom páse. No vďaka posolstvu, že „život sa smrťou ani zďaleka nekončí…“ strácajú i tie najmorbídnejšie pasáže svoj emočný punc a tak pôsobia mnohokrát bezcitne.

Zdĺhavú cestu za naplnením svojho osudu prekračuje hlavný hrdina so všadeprítomnými prekážkami, pričom sa neustále vyvíja a rastie (nie len na fyzickej ale aj psychickej úrovni), no i vzhľadom na tento fakt sa občas Gabrielove myšlienkové pochody vzpierajú logike. Niektoré pasáže preto pôsobia nielen nedomyslene ale aj zbytočne. Oveľa zákernejší, avšak o niečo logickejší problém prichádza s každou ďalšou postavou. Netkvie však v uveriteľnosti, ale v mene, na ktorom by si dokázal vylámať jazyk aj skúsený lingvista.

K pestrosti Bílého Budhu prispievajú i fantastické prvky, medzi ktorými nekraľujú božstvá, ale predovšetkým snežný muž. Yettiho dejová linka totiž ako jediná prináša skutočné prekvapenie, zatiaľ čo ostatné pointy pôsobia o niečo predvídateľnejšie a všedného čitateľa až tak neohúria.

Vy, drahí veriaci, však počítajte s hlbokými myšlienkami a životnými pravdami! No a ty, bezbožník, uznaj, že každé posolstvo v podaní George Bessa poteší!

Mňa napríklad Gabrielova zdĺhavá púť priviedla k viere a presvedčeniu, že aj keď Jodorowsky dokáže rozprávať epické aj kontroverzné príbehy, mal by si vedieť zvoliť zvládnuteľnejšiu tému a ísť s dobou a nie proti nej. Predstava, že by sa Bess vybesnel na nebudhistickom komikse sa mi preto pozdáva oveľa viac, než suché slintanie nad ezoterickým mýtom.

Nemusíš zdieľať môj názor, drahý ateista, i ja som len bezbožný smrteľník! O postoji rozhoduje predsa tvoja súčasná myseľ a duša, podrobená minulým životom a skúškam. Tá moja to riskla a i napriek dvojitej fraktúre jazyka sa nechala popásť psychedelickou atmosférou dávnych čias, o ktorých hovorí táto legenda.

Komiks Bílý láma môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Bílý láma
Žáner: ezoterická fantasy
Autor: Alejandro Jodorowsky (scenár), Georges Bess (ilustrácie)
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2016
Počet strán: 300
Väzba: pevná aj brožovaná
Jazyk: český
ISBN: 9788074494109


28. marca 2017
Peter Šufliarsky