Komiks: Děsivé radosti

Desive radosti - obalka

Pojem pridaná hodnota má pre nás väčšinou podobu daňového strašiaka, ktorý sa na nás škerí z každého pokladničného bloku. V prípade multimediálnych diel, a osobitne komiksov, to však nemusí byť peňazožravý démon. Naopak, sexy pridaná hodnota môže spraviť aj z obyčajného siváka superhrdinu.

Presne o tomto je profesionálny debut výtvarníka Michala Suchánka. Ten si ako predlohu komiksu vybral úplne obyčajné poviedky nestora československej sci-fi Ondřeja Neffa. Jitro pro strašnou radost je zo zbierky Čtvrtý den až navěky (1987), Nápad za všechny prachy z prelomového Vejce naruby (1985) a drsný Konec dobrý, všechno dobré vyšiel prvýkrát v Ikarii v roku 2000. Tieto práce nijako nevynikajú ani v rámci Neffovej tvorby, ale sú silne vizuálne – a práve to sa rozhodol Suchánek využiť. Zo solídnych základov sa pod jeho rukami stali majstrovské kúsky.

Jednoznačne majstrovské. Suchánkov silný a čistý rukopis mi príjemne pripomenul práce Stevea McNivena (Death of Wolverine), Mila Manaru alebo našu vychádzajúcu hviezdu Michala Ivana. Zdanlivo jednoduchá kresba perfektne vystihla emócie postáv aj atmosféru, v ktorej sa príbehy odohrávajú. Bladerunnerovská budúcnosť komplikovaná medzidruhovým sexom, vesmírne smetisko číhajúce na neopatrných aj strašná bezútešnosť koncentračného tábora, to všetko pred vami na paneloch komiksu ožíva.

Každý z príbehov je navyše doplnený dovetkom Ondřeja Neffa, takže tá pridaná hodnota je v Desivých radostiach až mimoriadne tučná. Skoro by sa žiadalo povedať, že tu majú daniari z čoho brať…

P .S.: Neffovo Vejce naruby vyšlo v čase, keď Michal Suchánek ešte ťahal dreveného káčera postojačky popod stôl.

Ak vás recenzia navnadila, Děsivé radosti si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre viac informácií kliknite na tento link


Děsivé radosti
Scenár: Michal Suchánek
Kresba: Michal Suchánek
Autor obálky: Michal Suchánek
Vydavateľ: CREW
Rok vydania: 2015
Počet strán: 124
Formát: 257×182 mm,
Väzba: brožovaná s chlopňami
ISBN: 9788074493546


Súvisiace linky:

Ukážky

Web Michala Suchánka


20. novembra 2015
Rastislav Weber