IXPO: Fantastika, veda a technológie v tom najlepšom

IXPO 2019 - stany
IXPO 2019 spíkri
Lenona Štiblaríková
Alexandra Pavelková - autogramiáda
Najlepší teoretik - Ondrej Herec

Milovníci fantastiky sa koncom apríla môžu tešiť na tri dni plné diskusií o žánrovej literatúre, vede a technológiách. V rámci festivalu IXPO, od 26. do 28.4. 2019, zažijú návštevníci prvého ročníka tohto technologického podujatia na Tyršovom nábreží v Bratislave trinásť besied, v rámci ktorých sa predstavia najznámejší domáci autori fantastiky, popularizátori vedy, ale aj ilustrátori, vydavatelia, či prekladatelia.


Program besied na podujatí IXPO, v priestore kníhkupectva Martinus, odštartuje v piatok 26. apríla o 14:00 hod. beseda s názvom Dystopický svet. Hosťami budú Martin Jurík, ktorý minulý rok rozvíril vody literárnej fantastiky antiutopickým románom 2084, autorka kníh pre kategóriu young-adult Miroslava Varáčková, známa tiež dystopickým románom Adaptácia a Lenona Štiblaríková, ktorá porozpráva aj o svojej antiutopickej mestskej fantasy Prehnité mesto. Hodinový blok besied bude vždy pokračovať po polhodinovej prestávke. Po dystópii sa návštevníci môžu tešiť na besedu s popularizátormi vedy, v rámci ktorej sa predstaví aj astronóm, vedúci vedecký pracovník Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici, predseda redakčnej rady časopisu Kozmos a držiteľ ceny Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR za vedu a techniku v kategórii: Popularizátor vedy Ján Svoreň. O tom, že technológie nie sú len mužský svet následne porozpráva známa slovenská astrobiologička Michaela Musilová a Lenka Hlinková, autorka motivačno-náučnej knihy pre súčasné aj budúce „ajťáčky“ Ženský algoritmus.

Literárny program sa v sobotu, 27. apríla začne o 11:00 hod besedou s kráľovnou slovenskej fantasy Alexandrou Pavelkovou. O svojom najnovšom románe Potvorobijci 2 príde porozprávať Marián Kubicsko. Ako sa prekladá fantastika, či má preklad tohto žánru nejaké špecifiká a prečo je dôležité, aby prekladateľa tento žáner bavil budú na IXPO besedovať Linda Magáthová, ktorá okrem Kroník Amberu prekladala aj aktuálnu novinku Deti krvi a kostí, Lucia Halová, známa z prekladov série Hry o tróny či Kroniky Amberu, a Ivana Cingelová, ktorá zaujala aj prekladom grafického románu pre mladých Nimona. Od 14:00 do 15:00 sa bude besedovať na tému Fantastika v čase a hosťami budú bardi tohto žánru u nás – autor prvej porevolučnej zbierky poviedok fantastiky Róbert Kotian, autor vynikajúcich hororových poviedok Karol D. Horváth či zakladateľská osobnosť teórie modernej fantastiky Ondrej Herec. Nasledovať bude beseda, o tom, ako vzniká fantastická obálka. Martin „Cuco“ Luciak počas nej vytvorí ilustráciu, ktorú získa niekto z návštevníkov besedy, a predstavia sa aj legendárny Dodo Dobrík či začínajúci Martin Šugár. Sobotňajší program uzavrie beseda o komikse a jeho budúcnosti. Hosťami budú teoretik popkultúry Juraj Malíček, jeho žiak Juraj Búry a milovníčka popkultúry Henrieta Galgóciová.

Nedeľňajšia séria besied sa začne o 11:00 debatou s trojicou autorov z vydavateľstva Artis Omnis. Jana Plauchová, Roland Oravský a Richard Brenkuš reprezentujú rozdielne spôsoby uchopenia žánru sci-fi a porozprávajú aj o tom, akú budúcnosť má podľa nich tento žáner. O aktuálnych trendoch a plánovaných novinkách v rámci fantastiky sa od 12:30 budú zhovárať Matúš Mládek z vydavateľstva Tatran, Andrea Harmanová z Artis Omnis, Katarína Čavojová z vydavateľstva Hydra, editorka vydavateľstva Slovart Dana Brezňanová, editor vydavateľstva Albatros Erik Fazekaš a Ivan Aľakša za vydavateľstvo Fantázia. O tom, aký vplyv majú technológie na deti sa od 14:00 môžete pozhovárať s detskou psychologičkou Danielou Kováčikovou, s editorkou Magdalénou Poppelkovou a autorkou detských kníh Dianou Mašlejovou. Počas besedy s názvom Ako sa kritizuje, ktorá sa začne o 15:30, bude reč aj o špecifikách recenzovania detských kníh. Porozpráva o nich redaktorka Magazínu o knihách Jana Korčeková. Besedovať sa však bude napríklad aj o kritike kritiky, o konštruktívnej a nekonštruktívnej kritike, či o dielach, ktoré sa recenzentom a hosťom besedy páčia. Budú nimi známy moderátor literárnych podujatí a recenzent Dado Nagy, redaktorka časopisu Knižná revue a autorka projektu Inferno na Polici Lenka Macsaliová a literárny kritik a filológ Peter F. 'Rius Jílek. Nedeľu a zároveň celú sériu literárnych besied na podujatí IXPO 2019 uzavrie o 17:00 hod beseda s názvom: Knihy a technológie: čo bude ďalej? Svoje vízie budúcnosti kníh predstavia editor vydavateľstva Albatros Erik Fazekaš, spoluzakladateľ projektu Malý Princ Patrik Serbin a Radovan Ščibrany, ktorý sa v rámci kníhkupectva Martinus dlhodobo venuje téme e-kníh a najnovšie aj audiokníh.

Podrobnosti o všetkých vystupujúcich spíkroch a hosťoch sa môžete dočítať v kompletnom programe festivalu IXPO.


Zdroj: Lucia Lackovičová, Garant knižnej sekcie IXPO 2019


Foto: archív


9. apríla 2019
Fandom SK - PR