Hydra krstí vo fénixconovom Brne

Cvrček v krabičce - plagát
Fantastická 55 - obálka

Táto pozvánka je pre všetkých, ktorí neradi čakajú pod oknom na kúsky uhlia a sladkostí. Milí fandomisti, nemusíte si vo štvrtok umývať topánočky, v piatok na Mikuláša ich aj tak zašpiníte. Na víkend začínajúci v piatok 6. 12. 2013 pre vás totiž Mikuláš prichystal v predvianočne ladenom Brne ďalší ročník Fénixconu s bohatým vreckom prednášok, súťaží, workshopov a filmov. Príďte za milovníkmi scifi, fantasy a hororu a nečakajte zbytočne doma s vykefovanými podrážkami – je kríza, preto Mikuláš nepríde – nemá čas a ani prachy!

Pre mňa osobne bude tento rok premiérou – rovnako ako Brno, tak i Fénixcon, a už sa neviem dočkať papučovej atmosféry hotelu Slovan, aj keď je pravda, že tento rok to bude iné…

Rád by som vás okrem iného pozval aj na krst vydavateľstva Hydra, ktoré uvedie do života svoju novinku od Petry Slovákovej (z Čiech), knihu Cvrček v krabičce. Pre český trh predstavíme fantasy knihu Vlčí brat od Kataríny Sojky a Astrálneho pútnika, humorné scifi od Lenony Štiblaríkovej. Nebude chýbať ani FANTASTICKÁ 55, experimentálna zbierka predstavujúca scifi, fantasy a hororové mikropoviedky v podaní začínajúcich autorov vs. profesionálov (ktorí sa ich rozhodli podporiť). Krstu sa ako obvykle ujme Jiří Walker Procházka, krstný otec z Istroconu 2013.

A čo je vlastne Cvrček v krabičce?

Ide o súbor dvoch noviel – Cínová skřínka a Cvrček v…

Práve Cvrček v krabičce vyhral v roku 2012 cenu Karla Čapka a obe spomínané novely na seba voľne nadväzujú. Obidva príbehy sa odohrávajú v rovnakom svete a štýlom zapadajú do new weirdu s výraznými prvkami kyberpunku.

Krstu sa tentokrát podujme Františka Vrbenská, ktorá o knihe Cvrček v krabičce napísala: „S Petrou Slovákovou přichází nová generace kyberpunku. Její příběhy zvýrazňují typické znaky žánru, brutální, temné, poetické. „Cvrček v krabičce“ překonává tvrdostí a nápaditostí téměř vše, co dosud v tuzemské fantastice vzniklo. Barvitě snové, nelítostné vidění a využití futuristických technologií evokuje špičkové frankofonní komiksy. Připravte se na surrealistický svět alternativní budoucnosti, v němž se skládá dramatická mozaika akčních scén a emocí ostrých jako řez skalpelem. Začíná zápas o svobodu a integritu lidské bytosti uprostřed zběsilé společnosti deformit…“

A čo som o tom napísal ja?

Aj to je jeden z dôvodov, prečo prísť na Fénixcon!

Týmto si vás všetkých dovoľujem pozvať na krst kníh vydavateľstva Hydra, ktorý sa uskutoční v sobotu 7. 12. 2013 o 16:00 hod. na Fénixcone, konkrétne v reštaurácii Bugatti. Teším sa na vás!


30. novembra 2013
Peter Šufliarsky