Esej: Manel Loureiro: Apokalypsa Z. Začiatok konca

Apokalypsa Z - Zaciatok konca

Zombie sa v priebehu času stali pevnou súčasťou populárnej kultúry a vzhľadom na popularitu počítačových hier, filmov, seriálov a kníh s touto tematikou postupne vznikli celé štúdie venujúce sa javu chodiacich mŕtvol. Zaoberajú sa spektrom tém, stručne si ich teda v nasledujúcich odsekoch predstavíme. Podnet k článku vzišiel z nedávno vydanej knihy Apokalypsa Z a pred niekoľkými rokmi vydanej knihy Svetová vojna Z od Maxa Brooksa (Premedia 2013). Apokalypsu Z s podtitulom Začiatok konca napísal španielsky spisovateľ Manel Loureiro ako prvú časť trilógie. Akčný príbeh zasadený do Španielska opisuje prvé týždne a mesiace po masívnej nákaze a premene obyvateľstva na zombie. Autor písal román pôvodne ako blog, v štýle aj forme písania vidno istú úspornosť, čo je ale v tomto prípade prínos.

Obrovská popularita tejto trilógie vo svete je vhodnou príležitosťou na krátke zamyslenie, v čom spočíva obľúbenosť žánru zombie hororu posledných rokoch. Základom je tvrdenie, že zombie predstavujú kultúrne objekty reprezentujúce spoločenské obavy, strachy a úzkosti. Oproti tomu existujú aj ďalšie interpretácie – pokusy vysvetliť povahu interakcií medzi samotnými zombie. Rozlišuje sa koncept zombie vychádzajúci z populárnej kultúry a folklórna predstava o mŕtvych vstávajúcich z hrobov. Vo všeobecnosti zombie spúšťajú u ľudí hlboko zakorenenú hrôzu z infekčnej nákazy, nenávratnej straty individuality a smrti.

Úspech hororových produktov zaručuje aj značne nestabilná spoločenská situácia: teroristické útoky, prírodné katastrofy, vojny, mediálna prezentácia prudko nákazlivých chorôb, militarizmus. Realita vytvára naozaj priaznivé predpoklady, aby horor zažíval renesanciu. V štúdiách venujúcich sa týmto javom sa objavuje konštatovanie, že zombie po roku 2000 sú rýchlejší, smrteľnejší a symbolicky jednoznačnejší. Produkciu kultúrnych artefaktov umožňuje aj lacná technológia tvorby: od kamier cez softvér, publikovanie na internete a pomerne rýchle oslovenie potenciálneho publika.

V Apokalypse Z ide predovšetkým o vojnu so zombie. Za zmienku ale stoja hlavne úvodné kapitoly, respektíve zápisky o postupnom páde inštitúcií, prípadne o dezintegrácii spoločnosti. Neprekonateľnou je v týchto opisoch fenomenálna Svetová vojna Z, na ktorej by sa dali prerozprávať azda všetky významné sociologické teórie. Loureirove opisy však poukazujú na jeden pozoruhodný aspekt: Čo ak sa prudko šíriaca smrteľná nákaza objaví v autokratickej alebo dokonca totalitnej krajine? Ako bude potom informované obyvateľstvo? Bude sa dať týmto informáciám vôbec dôverovať? Úvodné kapitoly Apokalypsy Z sú v tomto ohľade skvelým odrazom mediálnej neurčitosti až manipulácie.

Štruktúra konca sveta vyzerá približne nasledujúco: Objaví sa pacient nula; nákaza sa začne šíriť, povolaní sú postupne lekári, armáda, medzinárodné organizácie; začnú kolabovať inštitúcie. Nákaza sa medzičasom exponenciálne šíri, nedotknuté ostávajú snáď len ostrovy v mori, ktoré dokážu strážiť prístup po vode. Po totálnom kolapse zdravotníctva, armády, vlád, logistiky, médií ostáva nažive len pár izolovaných ľudí alebo komunít. V tomto bode to začína byť zaujímavé, pretože sa úplne menia zaužívané sociálne interakcie.

Čo charakterizuje spoločnosť po úplnom kolapse, kde existuje neustále riziko útoku zo strany nezastaviteľného nepriateľa? Predovšetkým, medzi útočiacimi môžu byť bývalí rodinní príslušníci, prípadne ľudia, ktorí predstavovali najbližšie príbuzenské vzťahy, kamaráti alebo známi. Užitočné na prežitie sa javí zaniknutie vnímania rozdielu medzi ženami a mužmi, lebo zombie nerozlišujú svoju korisť. Zaniklo tiež delenie ľudí podľa majetku a zaužívaných statusových symbolov. Zaniká aj rasizmus a etnocentrizmus. Zároveň ale svoje miesto nenachádzajú deti ani starí ľudia, spoločnosti po útoku zombie nezaznamenávajú žiaden prírastok obyvateľstva, ľúbostné pomery medzi postavami sú značne limitované.

Existujú aj ďalšie témy, o ktorých by sa oplatilo uvažovať v súvislosti so zombie, je potrebné preto dúfať, že si čitatelia nájdu k Apokalypse Z cestu a otvoria tak príležitosť na vydanie jej pokračovania.

Ak vás článok zaujal, knihu Apokalypsa Z si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, ak kliknete na tento link


Apokalypsa Z. Začiatok konca
Žáner: horor, postapokalypsa
Autor: Manel Loureiro
Vydavateľstvo: Premedia
Rok vydania: 2015
Počet strán: 328
Väzba: pevná
Preklad: Martin Búr
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788081592461


Súvisiaci link

Recenzia: Svetová vojna Z (film)


29. januára 2016
Ján Blažovský