Recenzia: Svetová vojna Z

Brad Pitt a slovo na Z, ktoré (ne)vyslovujeme

Sotva sme si stihli zvyknúť na starých dobrých šuchtajúcich sa zombíkov, sotva sme opäť začali dobre spávať s vedomím, že pri najhoršom máme stále náskok… nastane toto. Od režiséra bondovky Quantum of Solace Marka Forstera prichádza ďalší zombie film. Ale nie tak celkom. Svetová vojna Z si berie prvky typické pre zombie snímky a kombinuje ich s novými pohľadmi na tento žáner.


Adaptáciu knihy Maxa Brooksa produkoval jej protagonista Brad Pitt. Gerry Lane, ktorého Pitt stvárňuje, pracoval pre OSN. Bol veľmi schopným vyšetrovateľom v krízových situáciách a hlavne v hľadaní riešení. Práca ho však príliš zahlcovala, a preto sa rozhodol dať prednosť manželke a dvom dcéram. Jedného dňa, keď s rodinou uviazne v dopravnej zápche, strhne sa panika a rozpúta sa zombie peklo. A to nielen v uliciach Philadelphie ale aj na celom svete. A tak musí Gerry proti svojej vôli, no kvôli ochrane svojej rodiny, opäť pracovať pre Spojené národy.

Tradičná charakteristika pojmu „zombie“ je: oživená mrtvola, ktorá sa riadi jediným inštinktom – jesť ľudské mäso. Alebo ešte lepšie ľudský mozog. Zombie väčinou nerozmýšľa, je pomalá a zneškodní ju jedine rana do hlavy, prípadne zničenie mozgu. Vo Svetovej vojne Z sú nemŕtvi pravým opakom tradičnej zombie a zdá sa, že vírus ich núti k tomu, aby nákazu rozširovali, podobne ako niektoré existujúce parazitické organizmy. V niektorých prípadoch sa odklonenie od zásad naozaj vyplatí, ako napríklad pri „28 dní potom“ alebo „Zombielande“. Pri tomto filme to platí dvojnásobne. Zúrivosť neživých a to, čo dokážu vo väčšom počte, v nás oživuje rešpekt pred zombie filmami.

Tvorcovia sa s prológom dlho nenaťahovali. Už po pár minútach rodinnej idylky vrhajú diváka do zmätku a hrôzy rýchlo sa šíriaceho vírusu. Premena infikovaného človeka na zbesilého agresora trvá len niekoľko sekúnd. Hoci vo filme začujete slovko „zombie“, o klasických pomalých, mrnčajúcich mozgožrútov sa tu nedá hovoriť. Ľudia, ktorí podľahli nákaze, sú rýchli, mrštní a navyše sa zdá, že je tu istý druh inteligencie. Zatiaľ čo tradiční zombíci idú inštinktívne za jedlom, nakazení v Svetovej vojne Z akoby mali akúsi skupinovú myseľ, podobne ako mravce. Vidieť to na scénach z traileru, kde hrôzostrašná vlna tiel prevracia autobus (neboli to teda výpredaje, ako som si pôvodne myslela…). Táto zaujímavá verzia zombie apokalypsy takto dodáva filmu jedinečnosť.

Film by sa dal rozdeliť do troch dejstiev. V prvom sa Gerry snaží dostať rodinu zo zamoreného mesta do bezpečia. Zvyšok filmu sa snaží vypátrať o pandémii, čo sa dá. Brad Pitt je hereckou istotou, experta na riešenie problémov mu všetci veríme. Zo všetkých ešte spomeniem postavu Segen, ktorá je po Gerrym viac menej najvýraznejšia. S ňou sa hlavný hrdina stretáva v Jeruzaleme, kde sleduje stopu vo svojom pátraní. Segen je mladá vojačka, ktorú pridelia Gerrymu ako sprievodcu a ochrancu. Je odvážna a statočná, no zrejme fakt, že je v izraelskej armáde, hovorí za všetko.

Svetová vojna Z je letným trhákom. Ako každá adaptácia sa od svojej predlohy líši. Pôvodne bol príbeh prepracovanejší a nútil človeka rozmýšľať. Pravda, film sa začína montážou, ktorá poukazuje na stále zhoršujúce sa prírodné podmienky a na zhubný vplyv civilizácie na planétu, no je viac menej odľahčený viac smerom k akcii. Napriek tomu vie príjemne prekvapiť neotrepaným vývinom udalostí.

P. S.: priaznivci seriálu Doctora Who sa môžu tešiť na návštevu Cardiffu, a to ešte nie je všetko ;)


Svetová vojna Z (orig.: World War Z)
Žáner: akčný, sci-fi, thriller
Réžia: Mark Forster
Predloha: Max Brooks
Fakty: USA, Malta, 2013, 116 min.
Hodnotenie: 80 %


28. augusta 2013
Mária Antoničová